Trwa ładowanie...

9 produktów, które pomogą rozbudzić metabolizm na wiosnę

Problemy z nadwagą, senność, zaburzenia koncentracji, uczucie pełności – to symptomy świadczące o zaburzeniach przemiany materii. Zimą nasz metabolizm często działa na zwolnionych obrotach, do czego przyczynia się brak ruchu czy dieta bogata w tłuszcze i słodycze. Czym go skutecznie podkręcić?

Dieta na wiosenne przesilenie Dieta na wiosenne przesilenie Źródło: adobe stock
d2y36dw
d2y36dw

Papryczka chili

Nawet jeśli nie przepadamy za pikantnymi potrawami, to u progu wiosny warto wprowadzić do jadłospisu odrobinę ostrości. Świetnym dodatkiem będzie choćby papryczka chili, która nie tylko nada daniom wyrazistości, ale również skutecznie przyspieszy metabolizm i pobudzi wydzielanie ciepła, uruchamiając w organizmie procesy prowadzące do efektywniejszego spalania tłuszczów. To zasługa wysokiej zawartości alkaloidów: piperyny oraz kapsaicyny.

Woda

Jeśli chcemy przyspieszyć tempo materii, nie możemy zapominać o regularnym nawadnianiu organizmu. Nie musimy szukać wymyślnych napojów. Świetnie sprawdzi się bowiem zwykła woda, najlepiej niegazowana, średnio- lub wysokomineralizowana, lekko schłodzona i wypijana małymi łykami. Jak wykazały badania naukowe, już pół litra tego płynu pozwala na przyspieszenie metabolizmu nawet o 30 proc.

Zielona herbata

Jeśli znudziła nam się woda, sięgnijmy po napar z liści herbaty (suszonych i nie poddanych procesowi fermentacji), w Chinach spożywany już 4,5 tysiąca lat temu. Dzięki wysokiej zawartości cennych związków (m.in. katechiny i teiny) zielona herbata skutecznie przyspiesza metabolizm i zwiększa tzw. termogenezą poposiłkową, czyli wydzielanie ciepła przez organizm. Napój działa też pobudzająco i odprężająco oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.

Sałatka z sosem tysiąca wysp, kurczakiem i kolorowymi warzywami

Maślanka

Do wzrostu termogenezy i pobudzenia metabolizmu przyczynia się również spożywanie napoju będącego produktem ubocznym procesu wytwarzania masła, powstającym w efekcie oddzielenia tłuszczu od "zmaślonej" śmietany. Zaletą maślanki jest wysoka zawartość żywych kultur bakterii, które nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również regulują trawienie, usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom.

d2y36dw

Gorzka pomarańcza

Ta odmiana pomarańczy nie cieszy się w Polsce zbytnią popularnością, a także na świecie jest spożywana zwykle po przetworzeniu, jako składnik konfitury czy… alkoholowego likieru curacao o charakterystycznym niebieskim kolorze. Jednak wczesną wiosną warto sięgnąć po gorzką pomarańczę, ponieważ stanowi skarbnicę syneferyny – związku, który bardzo skutecznie przyspiesza przemianę materii oraz zmniejsza apetyt, jednocześnie dodając energii i pobudzając organizm do większej aktywności ruchowej i intelektualnej.

Pieprz kajeński

Jak już wspomnieliśmy, wiosną warto wzbogacać potrawy pikantnymi przyprawami, choćby aromatycznym proszkiem wytwarzanym z nasion i strąków różnych rodzajów papryki chilli. Pieprz kajeński to skarbnica kapsaicyny – alkaloidu poprawiającego tempo metabolizmu, działającego przeciwbólowo, przyspieszającego pracę serca i pobudzającego wydzielania ciepła. Przyprawa aktywizuje również produkcję endorfin, czyli "hormonów szczęścia" odpowiadających za dobre samopoczucie. Stanowi też cenne źródło witaminy C, która wzmacnia odporność.

Jajka

Trudno znaleźć bardziej uniwersalny produkt – jajka można jeść pod wieloma postaciami, bez trudu przyrządzimy z nich proste i pożywne potrawy. Na naszym stole nie powinno ich zabraknąć także wczesną wiosną. Jeśli bowiem chcemy przyspieszyć tempo metabolizmu powinniśmy dostarczyć organizmowi sporą porcję białek, które wspomagają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów. Ich strawienie wymaga dwa razy więcej energii niż w przypadku np. węglowodanów.

Imbir

W Azji nieprzypadkowo nazywany jest "gorącym korzeniem". Imbir nie tylko rozgrzewa i wzmaga ciśnienie krwi, ale również skutecznie przyspiesza metabolizm i wspomaga spalanie tłuszczu. Zawarte w nim olejki pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, działają żółciopędnie i rozkurczowo, a także leczą wzdęcia. Korzeń imbiru ochronnie wpływa na żołądek, zapobiegając powstawaniu wrzodów.

d2y36dw

Siemię lniane

Może być świetnym zagęstnikiem potraw czy posypką do kanapek i sałatek, ale również z powodzeniem zastępuje tradycyjną panierkę. Nasiona lnu zwyczajnego kryją w sobie m.in. pokaźną porcję błonnika pokarmowego, który reguluje i pobudza pracę jelit, przyspieszając tempo przemiany materii. Siemię lniane jest też bogate w inne cenne związki, choćby nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 czy lignany uchodzące za jedne z najsilniejszych antyoksydantów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2y36dw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2y36dw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj