8 tradycyjnych napojów
Ayran - Turcja
Gaszą pragnienie, orzeźwiają lub rozgrzewają. Dodadzą energii na początek dnia, pomogą usunąć zmęczenie. Wypróbuj 8 tradycyjnych napojów z różnych zakątków świata.
Turcy jedzą mnóstwo mięsa, a idealnym dodatkiem do mięsnego posiłku jest ayran - popularny napój orzeźwiający na bazie jogurtu naturalnego. Oprócz tego, że bardzo dobrze gasi pragnienie i "neutralizuje" pikantne potrawy, reguluje też pracę układu pokarmowego. Jego receptura jest prosta, a cała tajemnica tkwi w jakości składników - ayran to jogurt wymieszany z zimną wodą, do tego lekko osolony. Oczywiście pije się go nie tylko w Turcji, w różnych wersjach popularny jest na Bałkanach, ale też w Azji. W krajach Bliskiego Wschodu i na Zakaukaziu znany jest jako doogh (dugh lub abdugh), często dodaje się do niego miętę i gazowaną wodę. Z kolei indyjska lassi wzbogacona jest przyprawami - kurkumą, kminkiem czy szafranem. Ma też słodką odmianę - można do niej wlać np. sok z mango.
AD/mmch