8 powodów, by sięgnąć po topinambur

Spokrewniona ze słonecznikiem roślina pochodzi z Ameryki Północnej, a w Polsce zyskała sporą popularność już w XVIII wieku. Jednak później straciliśmy zainteresowanie topinamburem. Szkoda, bo to niezwykle zdrowy produkt naturalny. Dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu?

8 powodów, by sięgnąć po topinambur
Źródło zdjęć: © 123RF

Korzeń dla otyłych…

Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag naszych czasów. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie, jak topinambur, który jest również bardzo bogatym źródłem działającego pozytywnie na układ pokarmowy błonnika, w różnych postaciach, przede wszystkim celulozy oraz inuliny. Nic dziwnego, że na bazie słonecznika bulwiastego produkuje się wiele preparatów odchudzających.

…i cukrzyków

Regularne spożywanie topinamburu pomaga w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Głównym składnikiem bulw jest inulina, czyli polisacharyd stanowiący zapasowy cukier gromadzony przez roślinę i zużywany na różnych etapach rozwoju. Charakteryzuje się niewielką kalorycznością (ok. 1,5 kcal/g) oraz niskim indeksem glikemicznym – po jej zjedzeniu wolniej podnosi się poziom cukru, co powinny docenić osoby zmagające się z cukrzycą.

Obniża "zły" cholesterol

W naszej diecie nie brakuje zwykle przysmaków, które znacząco podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL. Jego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic, obniża ich elastyczność i tworzy zatory, zwiększając ryzyko miażdżycy, niedokrwienia mięśnia sercowego, a w najgorszym przypadku udaru lub zawału. Jak temu zapobiec? Wprowadzając do jadłospisu topinambur, bogaty w składniki skutecznie ograniczające powstawanie nadwyżek cholesterolu.

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Ułatwia przyswajanie składników mineralnych

Niewłaściwie skomponowany jadłospis może powodować, że nasz organizm ma problem z wchłanianiem cennych dla zdrowia minerałów. Co zrobić, by wykorzystać jak najwięcej wapnia, magnezu, cynku czy żelaza, dostarczanych wraz z pożywieniem? Dodawać do potraw także topinambur, ponieważ zawarta w nim inulina skutecznie wspomaga wchłanianie składników mineralnych.

Skarbnica krzemu

Topinambur jest bardzo bogatym źródłem krzemu – minerału, który rzadko pojawia się w naszych posiłkach, dlatego większość Polaków cierpi na jego niedobór. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne oraz chroni kości przed odwapnianiem i przyspiesza ich regenerację po urazach.

Pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu

Kadm, rtęć, ołów czy arsen znajdziemy w warzywach, owocach, produktach zbożowych, nabiale, mięsie czy rybach. Kumulowanie metali ciężkich w organizmie prowadzi do poważnych konsekwencji – zdaniem specjalistów odpowiadają za coraz powszechniejsze choroby układu moczowo-płciowego i nerwowego, niedokrwistość oraz nowotwory. Topinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych „czyścicieli” organizmu, nie tylko z metali ciężkich, ale również szkodliwych toksyn.

Wzmacnia odporność

Dzięki wysokiej zawartości inuliny topinambur jest uznawany za produkt o silnym działaniu prebiotycznym, stanowiący doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich aktywności nie tylko wzmacniamy system odpornościowy i zapobiegamy rozmaitym zakażeniom, ale również wspieramy pracę wątroby i chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego.

Poprawia samopoczucie

Topinambur dostarcza również solidnej dawki aminokwasów egzogennych, m.in. tryptofanu, biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia", poprawiającej samopoczucie i zapewniającej zdrowy sen. Przeciwstresowo działają również witaminy z grupy B, których również nie brakuje w słoneczniku bulwiastym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia