8 powodów, by sięgnąć po topinambur

Spokrewniona ze słonecznikiem roślina pochodzi z Ameryki Północnej, a w Polsce zyskała sporą popularność już w XVIII wieku. Jednak później straciliśmy zainteresowanie topinamburem. Szkoda, bo to niezwykle zdrowy produkt naturalny. Dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu?

8 powodów, by sięgnąć po topinambur
Źródło zdjęć: © 123RF

Korzeń dla otyłych…

Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag naszych czasów. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie, jak topinambur, który jest również bardzo bogatym źródłem działającego pozytywnie na układ pokarmowy błonnika, w różnych postaciach, przede wszystkim celulozy oraz inuliny. Nic dziwnego, że na bazie słonecznika bulwiastego produkuje się wiele preparatów odchudzających.

…i cukrzyków

Regularne spożywanie topinamburu pomaga w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Głównym składnikiem bulw jest inulina, czyli polisacharyd stanowiący zapasowy cukier gromadzony przez roślinę i zużywany na różnych etapach rozwoju. Charakteryzuje się niewielką kalorycznością (ok. 1,5 kcal/g) oraz niskim indeksem glikemicznym – po jej zjedzeniu wolniej podnosi się poziom cukru, co powinny docenić osoby zmagające się z cukrzycą.

Obniża "zły" cholesterol

W naszej diecie nie brakuje zwykle przysmaków, które znacząco podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL. Jego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic, obniża ich elastyczność i tworzy zatory, zwiększając ryzyko miażdżycy, niedokrwienia mięśnia sercowego, a w najgorszym przypadku udaru lub zawału. Jak temu zapobiec? Wprowadzając do jadłospisu topinambur, bogaty w składniki skutecznie ograniczające powstawanie nadwyżek cholesterolu.

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Ułatwia przyswajanie składników mineralnych

Niewłaściwie skomponowany jadłospis może powodować, że nasz organizm ma problem z wchłanianiem cennych dla zdrowia minerałów. Co zrobić, by wykorzystać jak najwięcej wapnia, magnezu, cynku czy żelaza, dostarczanych wraz z pożywieniem? Dodawać do potraw także topinambur, ponieważ zawarta w nim inulina skutecznie wspomaga wchłanianie składników mineralnych.

Skarbnica krzemu

Topinambur jest bardzo bogatym źródłem krzemu – minerału, który rzadko pojawia się w naszych posiłkach, dlatego większość Polaków cierpi na jego niedobór. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne oraz chroni kości przed odwapnianiem i przyspiesza ich regenerację po urazach.

Pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu

Kadm, rtęć, ołów czy arsen znajdziemy w warzywach, owocach, produktach zbożowych, nabiale, mięsie czy rybach. Kumulowanie metali ciężkich w organizmie prowadzi do poważnych konsekwencji – zdaniem specjalistów odpowiadają za coraz powszechniejsze choroby układu moczowo-płciowego i nerwowego, niedokrwistość oraz nowotwory. Topinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych „czyścicieli” organizmu, nie tylko z metali ciężkich, ale również szkodliwych toksyn.

Wzmacnia odporność

Dzięki wysokiej zawartości inuliny topinambur jest uznawany za produkt o silnym działaniu prebiotycznym, stanowiący doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich aktywności nie tylko wzmacniamy system odpornościowy i zapobiegamy rozmaitym zakażeniom, ale również wspieramy pracę wątroby i chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego.

Poprawia samopoczucie

Topinambur dostarcza również solidnej dawki aminokwasów egzogennych, m.in. tryptofanu, biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia", poprawiającej samopoczucie i zapewniającej zdrowy sen. Przeciwstresowo działają również witaminy z grupy B, których również nie brakuje w słoneczniku bulwiastym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm