8 powodów, by sięgnąć po topinambur

Spokrewniona ze słonecznikiem roślina pochodzi z Ameryki Północnej, a w Polsce zyskała sporą popularność już w XVIII wieku. Jednak później straciliśmy zainteresowanie topinamburem. Szkoda, bo to niezwykle zdrowy produkt naturalny. Dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu?

8 powodów, by sięgnąć po topinambur
Źródło zdjęć: © 123RF

Korzeń dla otyłych…

Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag naszych czasów. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie, jak topinambur, który jest również bardzo bogatym źródłem działającego pozytywnie na układ pokarmowy błonnika, w różnych postaciach, przede wszystkim celulozy oraz inuliny. Nic dziwnego, że na bazie słonecznika bulwiastego produkuje się wiele preparatów odchudzających.

…i cukrzyków

Regularne spożywanie topinamburu pomaga w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Głównym składnikiem bulw jest inulina, czyli polisacharyd stanowiący zapasowy cukier gromadzony przez roślinę i zużywany na różnych etapach rozwoju. Charakteryzuje się niewielką kalorycznością (ok. 1,5 kcal/g) oraz niskim indeksem glikemicznym – po jej zjedzeniu wolniej podnosi się poziom cukru, co powinny docenić osoby zmagające się z cukrzycą.

Obniża "zły" cholesterol

W naszej diecie nie brakuje zwykle przysmaków, które znacząco podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL. Jego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic, obniża ich elastyczność i tworzy zatory, zwiększając ryzyko miażdżycy, niedokrwienia mięśnia sercowego, a w najgorszym przypadku udaru lub zawału. Jak temu zapobiec? Wprowadzając do jadłospisu topinambur, bogaty w składniki skutecznie ograniczające powstawanie nadwyżek cholesterolu.

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Ułatwia przyswajanie składników mineralnych

Niewłaściwie skomponowany jadłospis może powodować, że nasz organizm ma problem z wchłanianiem cennych dla zdrowia minerałów. Co zrobić, by wykorzystać jak najwięcej wapnia, magnezu, cynku czy żelaza, dostarczanych wraz z pożywieniem? Dodawać do potraw także topinambur, ponieważ zawarta w nim inulina skutecznie wspomaga wchłanianie składników mineralnych.

Skarbnica krzemu

Topinambur jest bardzo bogatym źródłem krzemu – minerału, który rzadko pojawia się w naszych posiłkach, dlatego większość Polaków cierpi na jego niedobór. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne oraz chroni kości przed odwapnianiem i przyspiesza ich regenerację po urazach.

Pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu

Kadm, rtęć, ołów czy arsen znajdziemy w warzywach, owocach, produktach zbożowych, nabiale, mięsie czy rybach. Kumulowanie metali ciężkich w organizmie prowadzi do poważnych konsekwencji – zdaniem specjalistów odpowiadają za coraz powszechniejsze choroby układu moczowo-płciowego i nerwowego, niedokrwistość oraz nowotwory. Topinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych „czyścicieli” organizmu, nie tylko z metali ciężkich, ale również szkodliwych toksyn.

Wzmacnia odporność

Dzięki wysokiej zawartości inuliny topinambur jest uznawany za produkt o silnym działaniu prebiotycznym, stanowiący doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich aktywności nie tylko wzmacniamy system odpornościowy i zapobiegamy rozmaitym zakażeniom, ale również wspieramy pracę wątroby i chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego.

Poprawia samopoczucie

Topinambur dostarcza również solidnej dawki aminokwasów egzogennych, m.in. tryptofanu, biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia", poprawiającej samopoczucie i zapewniającej zdrowy sen. Przeciwstresowo działają również witaminy z grupy B, których również nie brakuje w słoneczniku bulwiastym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów