8 powodów, by sięgnąć po topinambur

Spokrewniona ze słonecznikiem roślina pochodzi z Ameryki Północnej, a w Polsce zyskała sporą popularność już w XVIII wieku. Jednak później straciliśmy zainteresowanie topinamburem. Szkoda, bo to niezwykle zdrowy produkt naturalny. Dlaczego warto wprowadzić go do jadłospisu?

8 powodów, by sięgnąć po topinambur
Źródło zdjęć: © 123RF

Korzeń dla otyłych…

Nadwaga i otyłość są jedną z największych plag naszych czasów. Dlatego w naszej diecie powinny często gościć produkty pożywne, ale jednocześnie charakteryzujące się niską wartością energetyczną. Takie, jak topinambur, który jest również bardzo bogatym źródłem działającego pozytywnie na układ pokarmowy błonnika, w różnych postaciach, przede wszystkim celulozy oraz inuliny. Nic dziwnego, że na bazie słonecznika bulwiastego produkuje się wiele preparatów odchudzających.

…i cukrzyków

Regularne spożywanie topinamburu pomaga w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi. Głównym składnikiem bulw jest inulina, czyli polisacharyd stanowiący zapasowy cukier gromadzony przez roślinę i zużywany na różnych etapach rozwoju. Charakteryzuje się niewielką kalorycznością (ok. 1,5 kcal/g) oraz niskim indeksem glikemicznym – po jej zjedzeniu wolniej podnosi się poziom cukru, co powinny docenić osoby zmagające się z cukrzycą.

Obniża "zły" cholesterol

W naszej diecie nie brakuje zwykle przysmaków, które znacząco podwyższają poziom "złego" cholesterolu LDL. Jego nadmiar odkłada się w ścianach tętnic, obniża ich elastyczność i tworzy zatory, zwiększając ryzyko miażdżycy, niedokrwienia mięśnia sercowego, a w najgorszym przypadku udaru lub zawału. Jak temu zapobiec? Wprowadzając do jadłospisu topinambur, bogaty w składniki skutecznie ograniczające powstawanie nadwyżek cholesterolu.

Zobacz też: Domowa zupa ogórkowa. Przepis Joli Caputy

Ułatwia przyswajanie składników mineralnych

Niewłaściwie skomponowany jadłospis może powodować, że nasz organizm ma problem z wchłanianiem cennych dla zdrowia minerałów. Co zrobić, by wykorzystać jak najwięcej wapnia, magnezu, cynku czy żelaza, dostarczanych wraz z pożywieniem? Dodawać do potraw także topinambur, ponieważ zawarta w nim inulina skutecznie wspomaga wchłanianie składników mineralnych.

Skarbnica krzemu

Topinambur jest bardzo bogatym źródłem krzemu – minerału, który rzadko pojawia się w naszych posiłkach, dlatego większość Polaków cierpi na jego niedobór. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne oraz chroni kości przed odwapnianiem i przyspiesza ich regenerację po urazach.

Pomaga pozbyć się metali ciężkich z organizmu

Kadm, rtęć, ołów czy arsen znajdziemy w warzywach, owocach, produktach zbożowych, nabiale, mięsie czy rybach. Kumulowanie metali ciężkich w organizmie prowadzi do poważnych konsekwencji – zdaniem specjalistów odpowiadają za coraz powszechniejsze choroby układu moczowo-płciowego i nerwowego, niedokrwistość oraz nowotwory. Topinambur jest uznawany za jeden z najskuteczniejszych „czyścicieli” organizmu, nie tylko z metali ciężkich, ale również szkodliwych toksyn.

Wzmacnia odporność

Dzięki wysokiej zawartości inuliny topinambur jest uznawany za produkt o silnym działaniu prebiotycznym, stanowiący doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Dzięki ich aktywności nie tylko wzmacniamy system odpornościowy i zapobiegamy rozmaitym zakażeniom, ale również wspieramy pracę wątroby i chronimy się przed rozwojem nowotworu jelita grubego.

Poprawia samopoczucie

Topinambur dostarcza również solidnej dawki aminokwasów egzogennych, m.in. tryptofanu, biorącego udział w metabolizmie serotoniny, nieprzypadkowo zwanej "hormonem szczęścia", poprawiającej samopoczucie i zapewniającej zdrowy sen. Przeciwstresowo działają również witaminy z grupy B, których również nie brakuje w słoneczniku bulwiastym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika