7 tuczących produktów, które dodajemy do zup

Polacy często dodają do grochówki , pomidorowej czy rosołu składniki, które zwiększają ich kaloryczność aż o 50 procent. Przygotowaliśmy listę zakazanych produktów, przez które to zdrowe danie zmienia się w kaloryczną bombę!

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Zupy pod lupą

Obraz
© 123RF.COM

Poprzedni rok należał do koktajli i gładkich, owocowych smoothie. Ale idzie nowe! Teraz to zupy są najmodniejszym daniem, które zapewnia zdrowie i superfigurę. Ich zalety chwalą dietetycy, lekarze, a także gwiazdy. Wierną fanką gorących, warzywnych zup jest m.in. Gwyneth Paltrow, która przekonuje, że to właśnie im zawdzięcza ładną sylwetkę i młody wygląd. Kremy z marchewek, pieczonych buraków i dyni dostarczają nam potrzebnych przeciwutleniaczy i wzmacniają odporność. Aby były zdrowe, musimy jednak przestrzegać kilku zasad. Polacy mają tendencję do dodawanie do grochówki, pomidorowej czy rosołu składników, które zwiększają ich kaloryczność aż o 50 procent. Przygotowaliśmy listę zakazanych produktów, przez które to zdrowe danie zmienia się w kaloryczną bombę!

/ 8Tłusta śmietana

Obraz
© Shutterstock.com

Zimą lubimy sięgać po zupy, które nas rozgrzewają i sycą na długo. Często gotujemy pomidorówkę lub ogórkową i sposobem naszych babć zabielamy ją tłustą śmietanką. To błąd! Lepiej użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Ma dużo mniej kalorii, a równie wspaniale podkręca smak ulubionych zup. Jeśli szukamy zdrowego sposobu na zagęszczenie zupy, zamiast śmietany możemy dodać pokruszony ciemny chleb. Taki trik sprawi, że danie nabierze wyrazistego charakteru.

/ 8Kostki rosołowe lub bulionetki

Obraz
© Shutterstock.com

Gdy nie mamy czasu na zrobienie bulionu własnej roboty, często przygotowujemy zupy na bazie bulionetek lub kostek rosołowych. Te produkty zawierają m.in. glutaminian sodu. Składnik ten powoduje, że w organizmie zatrzymuje się woda, a nam trudniej schudnąć. Lepiej zrezygnować z ich używania. Raz w tygodniu można gotować więcej naturalnego wywaru z warzyw i zamrażać. Dzięki temu zawsze będziemy mieć pod ręką dobrą bazę do zupy.

/ 8Makaron

Obraz
© Shutterstock.com

Żółty makaron jajeczny jest pozbawiony błonnika i tuczy. A to właśnie kluski są najchętniej dodawanym składnikiem do rosołów, pomidorówek i zup grzybowych. Zdecydowanie korzystniejszy dla zdrowia i figury jest makaron razowy albo makaron z warzyw, np. cukinii. Ich dodatek sprawia, że kultowe zupy nabierają nowego smaku.

/ 8Tłuste części mięsa

Obraz
© 123RF.COM

O dietetyczności zup świadczy rodzaj mięsa, który do niej dodajemy. Warto raz na zawsze pożegnać się z przekonaniem, że grochówkę czy fasolową da się ugotować nawet na gorszym kawałku wieprzowiny czy wołowiny. Badania donoszą, że tłuszczyk z mięsa błyskawicznie odkłada się w okolicach talii i źle wpływa na figurę. Warto również zrezygnować z zup z dodatkiem kiełbasy, np. żurków czy grochówek. Porcja takiego posiłku ma więcej kalorii od kotleta drobiowego z ziemniakami i surówką!

/ 8Mąka

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej zagęszczamy nią zupy. Służy również do przygotowywania lanych kluseczków, które dodajemy do pomidorówki czy rosołu. Jednak mąka to tylko puste kalorie, lepiej z niej zrezygnować. Ten produkt zwiększa indeks glikemicznypotraw i niepotrzebnie obciąża żołądek.

/ 8Biały ryż

Obraz
© 123RF.COM

Zupy z jego dodatkiem podajemy zwłaszcza dzieciom. Jest lekkostrawny, smaczny i idealnie pasuje do niektórych potraw. Ale ryż to źródło prostych węglowodanów i jest dość kaloryczny. Zamiast białego ryżu lepiej używać pełnoziarnistego. Dobrze jest również zachęcać dzieci do jedzenia zup z dodatkiem kasz, np. krupniku z kaszą jęczmienną. Są świetnym źródłem błonnika, dostarczają witamin z grupy B i wielu potrzebnych do rozwoju młodego organizmu minerałów.

/ 8Ser

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy zup doskonale wiedzą, że nic tak nie poprawia smaku kremu z brokułów czy kukurydzy, jak solidna garść parmezanu, kilka kostek sera pleśniowego lub popularnej goudy. Tymczasem dodawanie sera do zup błyskawicznie zamienia je w tuczące dania. Mała miseczka kremu z serem może mieć nawet 500 kalorii!

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca