7 tuczących produktów, które dodajemy do zup

Polacy często dodają do grochówki , pomidorowej czy rosołu składniki, które zwiększają ich kaloryczność aż o 50 procent. Przygotowaliśmy listę zakazanych produktów, przez które to zdrowe danie zmienia się w kaloryczną bombę!

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Zupy pod lupą

Obraz
© 123RF.COM

Poprzedni rok należał do koktajli i gładkich, owocowych smoothie. Ale idzie nowe! Teraz to zupy są najmodniejszym daniem, które zapewnia zdrowie i superfigurę. Ich zalety chwalą dietetycy, lekarze, a także gwiazdy. Wierną fanką gorących, warzywnych zup jest m.in. Gwyneth Paltrow, która przekonuje, że to właśnie im zawdzięcza ładną sylwetkę i młody wygląd. Kremy z marchewek, pieczonych buraków i dyni dostarczają nam potrzebnych przeciwutleniaczy i wzmacniają odporność. Aby były zdrowe, musimy jednak przestrzegać kilku zasad. Polacy mają tendencję do dodawanie do grochówki, pomidorowej czy rosołu składników, które zwiększają ich kaloryczność aż o 50 procent. Przygotowaliśmy listę zakazanych produktów, przez które to zdrowe danie zmienia się w kaloryczną bombę!

/ 8Tłusta śmietana

Obraz
© Shutterstock.com

Zimą lubimy sięgać po zupy, które nas rozgrzewają i sycą na długo. Często gotujemy pomidorówkę lub ogórkową i sposobem naszych babć zabielamy ją tłustą śmietanką. To błąd! Lepiej użyć jogurtu naturalnego lub greckiego. Ma dużo mniej kalorii, a równie wspaniale podkręca smak ulubionych zup. Jeśli szukamy zdrowego sposobu na zagęszczenie zupy, zamiast śmietany możemy dodać pokruszony ciemny chleb. Taki trik sprawi, że danie nabierze wyrazistego charakteru.

/ 8Kostki rosołowe lub bulionetki

Obraz
© Shutterstock.com

Gdy nie mamy czasu na zrobienie bulionu własnej roboty, często przygotowujemy zupy na bazie bulionetek lub kostek rosołowych. Te produkty zawierają m.in. glutaminian sodu. Składnik ten powoduje, że w organizmie zatrzymuje się woda, a nam trudniej schudnąć. Lepiej zrezygnować z ich używania. Raz w tygodniu można gotować więcej naturalnego wywaru z warzyw i zamrażać. Dzięki temu zawsze będziemy mieć pod ręką dobrą bazę do zupy.

/ 8Makaron

Obraz
© Shutterstock.com

Żółty makaron jajeczny jest pozbawiony błonnika i tuczy. A to właśnie kluski są najchętniej dodawanym składnikiem do rosołów, pomidorówek i zup grzybowych. Zdecydowanie korzystniejszy dla zdrowia i figury jest makaron razowy albo makaron z warzyw, np. cukinii. Ich dodatek sprawia, że kultowe zupy nabierają nowego smaku.

/ 8Tłuste części mięsa

Obraz
© 123RF.COM

O dietetyczności zup świadczy rodzaj mięsa, który do niej dodajemy. Warto raz na zawsze pożegnać się z przekonaniem, że grochówkę czy fasolową da się ugotować nawet na gorszym kawałku wieprzowiny czy wołowiny. Badania donoszą, że tłuszczyk z mięsa błyskawicznie odkłada się w okolicach talii i źle wpływa na figurę. Warto również zrezygnować z zup z dodatkiem kiełbasy, np. żurków czy grochówek. Porcja takiego posiłku ma więcej kalorii od kotleta drobiowego z ziemniakami i surówką!

/ 8Mąka

Obraz
© 123RF.COM

Najczęściej zagęszczamy nią zupy. Służy również do przygotowywania lanych kluseczków, które dodajemy do pomidorówki czy rosołu. Jednak mąka to tylko puste kalorie, lepiej z niej zrezygnować. Ten produkt zwiększa indeks glikemicznypotraw i niepotrzebnie obciąża żołądek.

/ 8Biały ryż

Obraz
© 123RF.COM

Zupy z jego dodatkiem podajemy zwłaszcza dzieciom. Jest lekkostrawny, smaczny i idealnie pasuje do niektórych potraw. Ale ryż to źródło prostych węglowodanów i jest dość kaloryczny. Zamiast białego ryżu lepiej używać pełnoziarnistego. Dobrze jest również zachęcać dzieci do jedzenia zup z dodatkiem kasz, np. krupniku z kaszą jęczmienną. Są świetnym źródłem błonnika, dostarczają witamin z grupy B i wielu potrzebnych do rozwoju młodego organizmu minerałów.

/ 8Ser

Obraz
© 123RF.COM

Miłośnicy zup doskonale wiedzą, że nic tak nie poprawia smaku kremu z brokułów czy kukurydzy, jak solidna garść parmezanu, kilka kostek sera pleśniowego lub popularnej goudy. Tymczasem dodawanie sera do zup błyskawicznie zamienia je w tuczące dania. Mała miseczka kremu z serem może mieć nawet 500 kalorii!

Marta Rowicka/ Kuchnia WP

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty