WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

5 pysznych sposobów na cykorię

Białokremowe, podłużne główki, które – dla zachowania walorów smakowych – należy uprawiać w ciemności, budziły niegdyś niepokój, a cykorię uznawano za roślinę magiczną. Jednak zdecydowanie nie należy się jej obawiać, gdyż jest nie tylko smaczna, ale również korzystna dla naszego zdrowia. Co można z nią zrobić w kuchni?

cykoriaCykoria to świetna baza do sałatek i przekąsek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | dominique andré
oprac.  KGD

Cykoriowe kanapki

Podłużne liście cykorii to świetna baza przekąsek – zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych kanapek przyrządzanych na pszennym pieczywie.

Warzywo ma dość ostry smak i lekką goryczkę, która nie wszystkim odpowiada. Jak się jej pozbyć? Łódeczkowate liście cykorii wystarczy wymoczyć przez pół godziny w zimnej wodzie (można dodać do niej trochę soli). Po osuszeniu nakładamy na nie ulubione dodatki: szynkę, kawałki smażonego indyka, jajko (na twardo lub sadzone), plasterki pomidora lub ogórka, po czym posypujemy pokruszonym serem pleśniowym, podprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi czy pestkami słonecznika. Cykoriowe "kanapki" możemy też wzbogacić kilkoma kroplami dressingu przygotowanego z oliwy, czosnku (przeciśniętego przez praskę), miodu i soku z cytryny, doprawionego solą.

Sałatka z cykorii, krewetek i pomarańczy

Wyraziste w smaku liście cykorii mogą być wartościowym składnikiem smacznych sałatek, świetnie komponują się z owocami cytrusowymi, ale również owocami morza, np. krewetkami.

Cykoria – właśnie zaczyna się sezon

Cykorię (2-3 główki) myjemy, osuszamy, pozbawiamy wierzchnich liści i głąbów, po czym grubo siekamy. Na patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek (1-2 ząbki), a następnie obrane krewetki (500 g). Pozostawiamy do wystudzenia. W salaterce układamy cykorię, następnie pokrojone w kostkę pomarańcze (2 sztuki) i krewetki. Polewamy sosem przygotowanym z gęstego jogurtu (pół szklanki), soku z cytryny (2 łyżki) i posiekanego koperku (2-3 łyżki), doprawionym solą i pieprzem.

Cykoria zapiekana z boczkiem

Bardzo popularna potrawa w Belgii i Francji, gdzie jednak częściej stosuje się długo dojrzewającą szynkę. Boczek nada temu przysmakowi bardziej polskiego charakteru.

Cykorię (3 sztuki) kroimy na pół, pozbawiamy stwardniałego wnętrza, po czym obgotowujemy przez 5-8 minut w wodzie, z dodatkiem szczypty soli i cukru oraz soku wyciśniętego z połówki cytryny. Osuszamy ją na ręczniku papierowym, zawijamy w plasterki niezbyt tłustego boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 st. W tym czasie przygotowujemy sos, np. musztardowy. 3 łyżki musztardy o dość ostrym, wyrazistym smaku (najlepiej sarepskiej lub Dijon) dodajemy do rondelka, w którym wcześniej podsmażyliśmy masło (2-3 łyżki) z mąką pszenną (łyżka). Dolewamy bulion drobiowy (szklankę) i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, doprawiamy go solą i pieprzem. Polewamy nim zapieczoną cykorię, posypujemy tartym serem żółtym i wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika.

Zupa z cykorii

Polacy od wieków bardzo lubią zupy, jednak zazwyczaj na naszych stołach pojawia się sprawdzony zestaw: rosół, pomidorowa, ogórkowa albo żurek. A przecież równie pyszną potrawę można przygotować także z cykorii…

Zadanie jest banalnie proste. Na początku podsmażamy na maśle klarowanym drobno posiekaną cebulę i pora (jego białą część). Następnie dodajemy cykorię (2-3 sztuki), wcześniej pozbawioną głąbów i pokrojoną w cienkie paski. Gdy zmięknie przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem drobiowym (litr), dodajemy 3-4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę, po czym gotujemy około pół godziny. Na koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem (łyżeczka, można go zastąpić syropem klonowym) i białym octem balsamicznym (łyżeczka), po czym miksujemy. Serwujemy z grzankami albo groszkiem ptysiowym.

Tarta z cykorią, owocami i serem pleśniowym

Pyszny pomysł na jesienny obiad czy kolację. Połączenie lekko gorzkawej cykorii, słodkich jabłek i gruszek oraz słonego sera to strzał w dziesiątkę!

Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Do przesianej mąki krupczatki (20 dag) dodajemy rozdrobnione, dobrze schłodzone masło (10 dag) i siekamy nożem, aż oba składniki się połączą. Następnie formujemy kopczyk, a pośrodku niego wgłębienie, do którego wbijamy żółtko. Dolewamy śmietanę (dwie łyżki), dosypujemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę, w razie konieczności dodając trochę lodowatej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy w folię i schładzamy w lodówce, minimum pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy i wykładamy nim kwadratową formę (o boku długości 25 cm). Obciążamy dno (np. grochem), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kwadrans w 200 st. Następnie pozbywamy się folii i obciążenia, zrumieniamy ciasto jeszcze 5-10 minut.

Na przestudzonym cieście układamy przekrojone na połówki lub ćwiartki i podsmażone na maśle cykorie (2-3 sztuki) oraz starte na tarce o grubych oczkach jabłka (2) i gruszki (2). Zalewamy masą z dwóch jajek, roztrzepanych, a następnie wymieszanych z gęstą śmietaną (pół szklanki), doprawioną solą i pieprzem. Posypujemy pokruszonym serem pleśniowym i zapiekamy przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po wyjęciu posypujemy tartę posiekanymi orzechami włoskimi.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇