Trwa ładowanie...

5 przysmaków ze szprotkami w oleju

Małe rybki, lekko uwędzone, po czym zalane olejem, są nie tylko smaczne i aromatyczne oraz bogate w cenne składniki odżywcze: łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Szprotki mogą być wartościową przekąską, ale również bazą prostych i pysznych dań.

Smakowite dania ze szprotkami Smakowite dania ze szprotkami Źródło: Adobe Stock
d2f6lve
d2f6lve

Focaccia ze szprotami

Rumiane ciasto z aromatycznymi dodatkami to klasyka włoskiej kuchni. Jak przygotować focaccię ze szprotkami?

Potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej, którą przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopiec, z dołkiem na środku. Oliwę z oliwek (6 łyżek), mieszamy z ciepłą wodą (szklanka), świeżymi drożdżami i cukrem (po 2 łyżeczki). Odstawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy sól (2 łyżeczki) i i dokładanie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny – ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie dzielimy masę na 8-10 części i formujemy z nich placki. Ciasto możemy też rozwałkować i w całości wyłożyć nim prostokątną blachę – focaccia będzie wówczas cieńsza oraz bardziej chrupiąca. Układamy na niej odsączone szprotki, posiekane pomidory suszone, czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Ciasto posypujemy grubą solą morską, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru.

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Pasta kanapkowa ze szprotek

Konserwowane szprotki mają nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale również znakomitą konsystencję do przyrządzenia pysznego smarowidła na kromkę żytniego chleba albo chrupiącej bagietki.

d2f6lve

Jej przygotowanie jest banalnie proste – rybki wyjmujemy z puszki, odsączamy i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym mieszamy z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo (3-4 sztuki), drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi (2-3), uprażonymi ziarnami słonecznika (łyżeczka), majonezem (łyżka), musztardą (2 łyżeczki) oraz posiekanym koperkiem. W razie potrzeby pastę doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka nicejska ze szprotkami i konfitowanym żółtkiem

Klasyka kuchni francuskiej. W oryginalnej wersji sałatkę nicejską serwuje się z tuńczykiem, jednak z powodzeniem zastąpią go aromatyczne szprotki w oleju.

Odsączone rybki układamy na liściach sałaty rzymskiej, razem z zieloną fasolką szparagową (ugotowaną lub z puszki), drobno posiekaną cebulą czerwoną, czarnymi oliwkami i kaparami. Sałatkę polewamy sosem z octu winnego, soku z cytryny, musztardy i czosnku. Potrawę zwieńczamy konfitowanym żółtkiem, chrupiącym z zewnątrz i kremowym w środku. Jak je przygotować? Do małego naczynia, najlepiej żaroodpornej kokilki, wlewamy olej i delikatnie przekładamy żółtko dokładnie oddzielone od białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 65-70 stopni i pieczemy około 45-50 minut.

Fischbrötchen

Pod tą niemiecką nazwą skrywa się przysmak szczególnie ceniony w północnych regionach naszego zachodniego sąsiada, gdzie ze względu na bliskość morza zawsze było łatwo o ryby, a to one stanowią podstawę fischbrötchen, czyli po prostu bułki z marynowanym śledziem, który jednak z powodzeniem możemy zastąpić odsączonymi szprotkami z puszki. Uzupełnieniem pysznej kanapki powinna być drobno pokrojona cebula i ogórek kiszony oraz sos remoulade, przyrządzany z musztardy, octu winnego, jajka na twardo, surowego żółtka i posiekanej natki pietruszki.

d2f6lve

Masło szprotkowe

To nie tylko świetny dodatek do świeżego pieczywa. Znakomicie smakuje również na grzankach, doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, pieczonymi warzywami czy owocami morza.

Jak przygotować masło szprotkowe? Wyjęte z puszki rybki odsączamy z oleju, po czym blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy miękkie masło (8-10 łyżek), drobno posiekany szczypiorek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Miksujemy, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Zawijamy ją w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.

Szprotki Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Iakov Filimonov
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2f6lve
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f6lve
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj