5 przysmaków ze szprotkami w oleju

Małe rybki, lekko uwędzone, po czym zalane olejem, są nie tylko smaczne i aromatyczne oraz bogate w cenne składniki odżywcze: łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Szprotki mogą być wartościową przekąską, ale również bazą prostych i pysznych dań.

SzprotkiSmakowite dania ze szprotkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Focaccia ze szprotami

Rumiane ciasto z aromatycznymi dodatkami to klasyka włoskiej kuchni. Jak przygotować focaccię ze szprotkami?

Potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej, którą przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopiec, z dołkiem na środku. Oliwę z oliwek (6 łyżek), mieszamy z ciepłą wodą (szklanka), świeżymi drożdżami i cukrem (po 2 łyżeczki). Odstawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy sól (2 łyżeczki) i i dokładanie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny – ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie dzielimy masę na 8-10 części i formujemy z nich placki. Ciasto możemy też rozwałkować i w całości wyłożyć nim prostokątną blachę – focaccia będzie wówczas cieńsza oraz bardziej chrupiąca. Układamy na niej odsączone szprotki, posiekane pomidory suszone, czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Ciasto posypujemy grubą solą morską, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru.

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Pasta kanapkowa ze szprotek

Konserwowane szprotki mają nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale również znakomitą konsystencję do przyrządzenia pysznego smarowidła na kromkę żytniego chleba albo chrupiącej bagietki.

Jej przygotowanie jest banalnie proste – rybki wyjmujemy z puszki, odsączamy i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym mieszamy z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo (3-4 sztuki), drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi (2-3), uprażonymi ziarnami słonecznika (łyżeczka), majonezem (łyżka), musztardą (2 łyżeczki) oraz posiekanym koperkiem. W razie potrzeby pastę doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka nicejska ze szprotkami i konfitowanym żółtkiem

Klasyka kuchni francuskiej. W oryginalnej wersji sałatkę nicejską serwuje się z tuńczykiem, jednak z powodzeniem zastąpią go aromatyczne szprotki w oleju.

Odsączone rybki układamy na liściach sałaty rzymskiej, razem z zieloną fasolką szparagową (ugotowaną lub z puszki), drobno posiekaną cebulą czerwoną, czarnymi oliwkami i kaparami. Sałatkę polewamy sosem z octu winnego, soku z cytryny, musztardy i czosnku. Potrawę zwieńczamy konfitowanym żółtkiem, chrupiącym z zewnątrz i kremowym w środku. Jak je przygotować? Do małego naczynia, najlepiej żaroodpornej kokilki, wlewamy olej i delikatnie przekładamy żółtko dokładnie oddzielone od białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 65-70 stopni i pieczemy około 45-50 minut.

Fischbrötchen

Pod tą niemiecką nazwą skrywa się przysmak szczególnie ceniony w północnych regionach naszego zachodniego sąsiada, gdzie ze względu na bliskość morza zawsze było łatwo o ryby, a to one stanowią podstawę fischbrötchen, czyli po prostu bułki z marynowanym śledziem, który jednak z powodzeniem możemy zastąpić odsączonymi szprotkami z puszki. Uzupełnieniem pysznej kanapki powinna być drobno pokrojona cebula i ogórek kiszony oraz sos remoulade, przyrządzany z musztardy, octu winnego, jajka na twardo, surowego żółtka i posiekanej natki pietruszki.

Masło szprotkowe

To nie tylko świetny dodatek do świeżego pieczywa. Znakomicie smakuje również na grzankach, doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, pieczonymi warzywami czy owocami morza.

Jak przygotować masło szprotkowe? Wyjęte z puszki rybki odsączamy z oleju, po czym blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy miękkie masło (8-10 łyżek), drobno posiekany szczypiorek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Miksujemy, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Zawijamy ją w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.

Szprotki
© Adobe Stock | Iakov Filimonov
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane