5 przysmaków ze szprotkami w oleju
Małe rybki, lekko uwędzone, po czym zalane olejem, są nie tylko smaczne i aromatyczne oraz bogate w cenne składniki odżywcze: łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Szprotki mogą być wartościową przekąską, ale również bazą prostych i pysznych dań.
Focaccia ze szprotami
Rumiane ciasto z aromatycznymi dodatkami to klasyka włoskiej kuchni. Jak przygotować focaccię ze szprotkami?
Potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej, którą przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopiec, z dołkiem na środku. Oliwę z oliwek (6 łyżek), mieszamy z ciepłą wodą (szklanka), świeżymi drożdżami i cukrem (po 2 łyżeczki). Odstawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy sól (2 łyżeczki) i i dokładanie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny – ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie dzielimy masę na 8-10 części i formujemy z nich placki. Ciasto możemy też rozwałkować i w całości wyłożyć nim prostokątną blachę – focaccia będzie wówczas cieńsza oraz bardziej chrupiąca. Układamy na niej odsączone szprotki, posiekane pomidory suszone, czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Ciasto posypujemy grubą solą morską, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru.
Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym
Pasta kanapkowa ze szprotek
Konserwowane szprotki mają nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale również znakomitą konsystencję do przyrządzenia pysznego smarowidła na kromkę żytniego chleba albo chrupiącej bagietki.
Jej przygotowanie jest banalnie proste – rybki wyjmujemy z puszki, odsączamy i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym mieszamy z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo (3-4 sztuki), drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi (2-3), uprażonymi ziarnami słonecznika (łyżeczka), majonezem (łyżka), musztardą (2 łyżeczki) oraz posiekanym koperkiem. W razie potrzeby pastę doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka nicejska ze szprotkami i konfitowanym żółtkiem
Klasyka kuchni francuskiej. W oryginalnej wersji sałatkę nicejską serwuje się z tuńczykiem, jednak z powodzeniem zastąpią go aromatyczne szprotki w oleju.
Odsączone rybki układamy na liściach sałaty rzymskiej, razem z zieloną fasolką szparagową (ugotowaną lub z puszki), drobno posiekaną cebulą czerwoną, czarnymi oliwkami i kaparami. Sałatkę polewamy sosem z octu winnego, soku z cytryny, musztardy i czosnku. Potrawę zwieńczamy konfitowanym żółtkiem, chrupiącym z zewnątrz i kremowym w środku. Jak je przygotować? Do małego naczynia, najlepiej żaroodpornej kokilki, wlewamy olej i delikatnie przekładamy żółtko dokładnie oddzielone od białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 65-70 stopni i pieczemy około 45-50 minut.
Fischbrötchen
Pod tą niemiecką nazwą skrywa się przysmak szczególnie ceniony w północnych regionach naszego zachodniego sąsiada, gdzie ze względu na bliskość morza zawsze było łatwo o ryby, a to one stanowią podstawę fischbrötchen, czyli po prostu bułki z marynowanym śledziem, który jednak z powodzeniem możemy zastąpić odsączonymi szprotkami z puszki. Uzupełnieniem pysznej kanapki powinna być drobno pokrojona cebula i ogórek kiszony oraz sos remoulade, przyrządzany z musztardy, octu winnego, jajka na twardo, surowego żółtka i posiekanej natki pietruszki.
Masło szprotkowe
To nie tylko świetny dodatek do świeżego pieczywa. Znakomicie smakuje również na grzankach, doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, pieczonymi warzywami czy owocami morza.
Jak przygotować masło szprotkowe? Wyjęte z puszki rybki odsączamy z oleju, po czym blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy miękkie masło (8-10 łyżek), drobno posiekany szczypiorek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Miksujemy, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Zawijamy ją w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.