5 przysmaków ze szprotkami w oleju

Małe rybki, lekko uwędzone, po czym zalane olejem, są nie tylko smaczne i aromatyczne oraz bogate w cenne składniki odżywcze: łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Szprotki mogą być wartościową przekąską, ale również bazą prostych i pysznych dań.

SzprotkiSmakowite dania ze szprotkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Focaccia ze szprotami

Rumiane ciasto z aromatycznymi dodatkami to klasyka włoskiej kuchni. Jak przygotować focaccię ze szprotkami?

Potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej, którą przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopiec, z dołkiem na środku. Oliwę z oliwek (6 łyżek), mieszamy z ciepłą wodą (szklanka), świeżymi drożdżami i cukrem (po 2 łyżeczki). Odstawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy sól (2 łyżeczki) i i dokładanie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny – ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie dzielimy masę na 8-10 części i formujemy z nich placki. Ciasto możemy też rozwałkować i w całości wyłożyć nim prostokątną blachę – focaccia będzie wówczas cieńsza oraz bardziej chrupiąca. Układamy na niej odsączone szprotki, posiekane pomidory suszone, czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Ciasto posypujemy grubą solą morską, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru.

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Pasta kanapkowa ze szprotek

Konserwowane szprotki mają nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale również znakomitą konsystencję do przyrządzenia pysznego smarowidła na kromkę żytniego chleba albo chrupiącej bagietki.

Jej przygotowanie jest banalnie proste – rybki wyjmujemy z puszki, odsączamy i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym mieszamy z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo (3-4 sztuki), drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi (2-3), uprażonymi ziarnami słonecznika (łyżeczka), majonezem (łyżka), musztardą (2 łyżeczki) oraz posiekanym koperkiem. W razie potrzeby pastę doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka nicejska ze szprotkami i konfitowanym żółtkiem

Klasyka kuchni francuskiej. W oryginalnej wersji sałatkę nicejską serwuje się z tuńczykiem, jednak z powodzeniem zastąpią go aromatyczne szprotki w oleju.

Odsączone rybki układamy na liściach sałaty rzymskiej, razem z zieloną fasolką szparagową (ugotowaną lub z puszki), drobno posiekaną cebulą czerwoną, czarnymi oliwkami i kaparami. Sałatkę polewamy sosem z octu winnego, soku z cytryny, musztardy i czosnku. Potrawę zwieńczamy konfitowanym żółtkiem, chrupiącym z zewnątrz i kremowym w środku. Jak je przygotować? Do małego naczynia, najlepiej żaroodpornej kokilki, wlewamy olej i delikatnie przekładamy żółtko dokładnie oddzielone od białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 65-70 stopni i pieczemy około 45-50 minut.

Fischbrötchen

Pod tą niemiecką nazwą skrywa się przysmak szczególnie ceniony w północnych regionach naszego zachodniego sąsiada, gdzie ze względu na bliskość morza zawsze było łatwo o ryby, a to one stanowią podstawę fischbrötchen, czyli po prostu bułki z marynowanym śledziem, który jednak z powodzeniem możemy zastąpić odsączonymi szprotkami z puszki. Uzupełnieniem pysznej kanapki powinna być drobno pokrojona cebula i ogórek kiszony oraz sos remoulade, przyrządzany z musztardy, octu winnego, jajka na twardo, surowego żółtka i posiekanej natki pietruszki.

Masło szprotkowe

To nie tylko świetny dodatek do świeżego pieczywa. Znakomicie smakuje również na grzankach, doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, pieczonymi warzywami czy owocami morza.

Jak przygotować masło szprotkowe? Wyjęte z puszki rybki odsączamy z oleju, po czym blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy miękkie masło (8-10 łyżek), drobno posiekany szczypiorek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Miksujemy, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Zawijamy ją w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.

Szprotki
© Adobe Stock | Iakov Filimonov
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć