5 przysmaków ze szprotkami w oleju

Małe rybki, lekko uwędzone, po czym zalane olejem, są nie tylko smaczne i aromatyczne oraz bogate w cenne składniki odżywcze: łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Szprotki mogą być wartościową przekąską, ale również bazą prostych i pysznych dań.

SzprotkiSmakowite dania ze szprotkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  KGD

Focaccia ze szprotami

Rumiane ciasto z aromatycznymi dodatkami to klasyka włoskiej kuchni. Jak przygotować focaccię ze szprotkami?

Potrzebujemy pół kilograma mąki pszennej, którą przesiewamy na stolnicę i usypujemy kopiec, z dołkiem na środku. Oliwę z oliwek (6 łyżek), mieszamy z ciepłą wodą (szklanka), świeżymi drożdżami i cukrem (po 2 łyżeczki). Odstawiamy na kilka minut, a następnie dolewamy do mąki. Dodajemy sól (2 łyżeczki) i i dokładanie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na dwie godziny – ciasto powinno rosnąć w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie dzielimy masę na 8-10 części i formujemy z nich placki. Ciasto możemy też rozwałkować i w całości wyłożyć nim prostokątną blachę – focaccia będzie wówczas cieńsza oraz bardziej chrupiąca. Układamy na niej odsączone szprotki, posiekane pomidory suszone, czarne oliwki oraz gałązki rozmarynu. Ciasto posypujemy grubą solą morską, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30-40 minut do wyrośnięcia, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złotego koloru.

Miękkie kotleciki nuggets z dorsza. Smaczny przepis z sosem słodko-kwaśnym

Pasta kanapkowa ze szprotek

Konserwowane szprotki mają nie tylko wyrazisty smak i aromat, ale również znakomitą konsystencję do przyrządzenia pysznego smarowidła na kromkę żytniego chleba albo chrupiącej bagietki.

Jej przygotowanie jest banalnie proste – rybki wyjmujemy z puszki, odsączamy i dokładnie rozgniatamy widelcem, po czym mieszamy z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo (3-4 sztuki), drobno posiekanymi ogórkami konserwowymi (2-3), uprażonymi ziarnami słonecznika (łyżeczka), majonezem (łyżka), musztardą (2 łyżeczki) oraz posiekanym koperkiem. W razie potrzeby pastę doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka nicejska ze szprotkami i konfitowanym żółtkiem

Klasyka kuchni francuskiej. W oryginalnej wersji sałatkę nicejską serwuje się z tuńczykiem, jednak z powodzeniem zastąpią go aromatyczne szprotki w oleju.

Odsączone rybki układamy na liściach sałaty rzymskiej, razem z zieloną fasolką szparagową (ugotowaną lub z puszki), drobno posiekaną cebulą czerwoną, czarnymi oliwkami i kaparami. Sałatkę polewamy sosem z octu winnego, soku z cytryny, musztardy i czosnku. Potrawę zwieńczamy konfitowanym żółtkiem, chrupiącym z zewnątrz i kremowym w środku. Jak je przygotować? Do małego naczynia, najlepiej żaroodpornej kokilki, wlewamy olej i delikatnie przekładamy żółtko dokładnie oddzielone od białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 65-70 stopni i pieczemy około 45-50 minut.

Fischbrötchen

Pod tą niemiecką nazwą skrywa się przysmak szczególnie ceniony w północnych regionach naszego zachodniego sąsiada, gdzie ze względu na bliskość morza zawsze było łatwo o ryby, a to one stanowią podstawę fischbrötchen, czyli po prostu bułki z marynowanym śledziem, który jednak z powodzeniem możemy zastąpić odsączonymi szprotkami z puszki. Uzupełnieniem pysznej kanapki powinna być drobno pokrojona cebula i ogórek kiszony oraz sos remoulade, przyrządzany z musztardy, octu winnego, jajka na twardo, surowego żółtka i posiekanej natki pietruszki.

Masło szprotkowe

To nie tylko świetny dodatek do świeżego pieczywa. Znakomicie smakuje również na grzankach, doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, pieczonymi warzywami czy owocami morza.

Jak przygotować masło szprotkowe? Wyjęte z puszki rybki odsączamy z oleju, po czym blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy miękkie masło (8-10 łyżek), drobno posiekany szczypiorek, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz sól i pieprz (do smaku). Miksujemy, aż do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Zawijamy ją w folię spożywczą i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.

Szprotki
© Adobe Stock | Iakov Filimonov
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru