5 produktów, które przechowujesz źle. Pora zmienić nawyki
Sprawdzone rady
Jak przechowywać żywność, żeby się nie psuła i jak najdłużej zachowała świeżość? Musimy się kierować zasadami. Po pierwsze, wybieramy odpowiednie miejsce do przechowywania – lodówkę, szafki, spiżarnię. Po drugie, dobieramy temperaturę. Po trzecie, pamiętamy o datach przydatności do spożycia.
Nie trzymaj mleka na drzwiach lodówki
Źle przechowywane mleko szybko się psuje. Większość z nas trzyma karton lub butelkę na drzwiach lodówki. Jak się okazuje to duży błąd. Drzwi to najcieplejsza część chłodziarki. Po przyniesieniu do domu od razu wstawmy karton czy butelkę do lodówki. Najlepszym miejscem będą jednak nie drzwi, a dolna półka (tuż nad pojemnikiem na warzywa) lub tył chłodziarki, z dala od surowych mięs i produktów o bardzo intensywnym zapachu. Dlaczego? Drzwi to najcieplejsze miejsce w lodówce.
Keczup na blacie?
Polewanie pizzy zimnym keczupem to wątpliwa przyjemność jednak trzymanie butelki z sosem pomidorowym na blacie lub w kuchennej szafce nie jest najlepszym pomysłem. Dlaczego? Producenci ograniczyli ilość soli dodawanej do produktu. Sól, naturalny konserwant, spożywana w nadmiarze szkodzi zdrowiu. Mniejsza ilość soli powoduje, że keczup szybciej się zepsuje. Przechowywanie go w lodówce spowalnia ten proces i sprawia, że sos dłużej zachowa świeżość.
Nie chowaj pomidorów do lodówki
Szuflada w dolnej części lodówki jest przeznaczona do przechowywania warzyw. Jednak nie powinieneś w niej trzymać pomidorów i ogórków. Te warzywa przechowywane w warunkach chłodniczych szybciej się psują i tracą smak. Najlepiej trzymaj je w plecionym koszu, na półmisku albo czystym blacie - koniecznie wyjęte z woreczków foliowych. Uwaga, z lodówki wyjmij również takie warzywa jak papryka, ziemniaki, marchew i cebula. Aby nie zgniły zbyt szybko, przetrzymuj je w suchym i ciemnym miejscu.
Puszki w spiżarni
Choć przechowywanie konserw w spiżarni czy szafce nie jest niebezpieczne, często zapominamy o produktach, które mamy w domu. Mamy tendencję do kupowania puszek na zapas. Specjaliści radzą więc, by układać konserwy tak jak w sklepowych magazynach. Z przodu ustawiamy te, które mają najkrótszy termin przydatności do spożycia.
Kiełkujący czosnek
Nieprawidłowo przechowywane cebula i czosnek zaczynają kiełkować. Jeśli więc nie zależy nam na wyhodowaniu szczypiorku, powinniśmy zwrócić uwagę na sposób przechowania tych warzyw. Złym pomysłem jest trzymanie ich w lodówce oraz w szafce pod zlewem. Cebule i czosnek najlepiej przechowywać w siatce lub w misce w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu. Najlepsza temperatura przechowywania to od 7 do 10 stopni.