5 powodów, dla których warto jeść zielone ogórki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i zdrowe warzywo

Obraz
© 123RF.COM

Sezon ogórkowy w pełni. Mizeria, sałatki, surówki, roladki, chłodniki, napoje, przetwory – pomysłów na wykorzystanie ogórków w kuchni jest mnóstwo. Jednak po te warzywa warto sięgać nie tylko dlatego, że są pyszne. Zawierają dużo wody, błonnika, witamin z grupy B i potasu. Są więc bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść zielone ogórki.

Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Ogórki, podobnie jak arbuzy, składają się w 95 proc. z wody. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają. Woda z ogórkiem i cytryną to doskonały napój na gorący dzień. Jak go przygotować? Wystarczy wrzucić do wysokiej szklanki plasterki ogórka, wcisnąć sok z cytryny, dodać listki mięty, lód i zalać wodą mineralną. Napój można odrobinę dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Ogórki nadają się także do przygotowywania zielonych smoothies. Jeśli zbelndujesz ogórka, kiwi i garść liści szpinaku, otrzymasz pożywny, zielony koktajl. W sam raz na drugie śniadanie.

/ 6Dobre dla układu pokarmowego

Obraz
© 123RF.COM

Ogórki zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Dzięki temu regulują pracę jelit. Przyspieszają także przemianę materii, zapobiegając zaparciom. Ponadto wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Ogórki zawierają także substancje alkalizujące, a co za tym idzie, odkwaszają organizm. Pokrojone w słupki z lekkim jogurtowym dipem będą więc świetną, lekką przekąską.

/ 6Źródło potasu i witamin

Obraz
© 123RF.COM

Zielone ogórki obfitują w potas oraz witaminy z grupy B1, B5 i B7. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz łagodzą skutki stresu. Ponadto wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu obrzęków. To ważne, szczególnie w upalne dni. Tak więc mizeria to nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy dodatek do letniego obiadu.

/ 6Odświeża oddech

Obraz
© 123RF.COM

Świeży zielony ogórek może z powodzeniem zastąpić gumę do żucia. Skutecznie odświeża oddech. Wystarczy przez kilka minut ssać plasterek ogórka. Zawarte w tym warzywie składniki odżywcze neutralizują działanie bakterii, które odpowiadają za powstawanie nieprzyjemnego oddechu.

/ 6Są niezastąpione w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Warto jeść ogórki, bo są po prostu pyszne. Świeży zielony ogórek to obowiązkowy składnik chłodnika. Może eksperymentować ze smakami i łączyć go nie tylko z botwinką i rzodkiewką, ale również jasnymi winogronami, awokado czy sałatą. Serowa pasta z orzechami, zawinięta w podłużne plastry ogórka będzie świetną przekąską lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Bez ogórka nie ma również greckiego dipu tzatziki. Nie możemy też zapomnieć o orzeźwiających koktajlach, smoothies, lekkich sałatkach czy przetworach. Ogórki w occie, musztardzie, kurkumie, kiszone, małosolne, można wyliczać bez końca. Korzystajmy więc z sezonu, bo teraz ogórki są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw