5 powodów, dla których warto jeść zielone ogórki

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i zdrowe warzywo

Obraz
© 123RF.COM

Sezon ogórkowy w pełni. Mizeria, sałatki, surówki, roladki, chłodniki, napoje, przetwory – pomysłów na wykorzystanie ogórków w kuchni jest mnóstwo. Jednak po te warzywa warto sięgać nie tylko dlatego, że są pyszne. Zawierają dużo wody, błonnika, witamin z grupy B i potasu. Są więc bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść zielone ogórki.

Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa

/ 6Nawadniają organizm

Obraz
© 123RF.COM

Ogórki, podobnie jak arbuzy, składają się w 95 proc. z wody. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają. Woda z ogórkiem i cytryną to doskonały napój na gorący dzień. Jak go przygotować? Wystarczy wrzucić do wysokiej szklanki plasterki ogórka, wcisnąć sok z cytryny, dodać listki mięty, lód i zalać wodą mineralną. Napój można odrobinę dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Ogórki nadają się także do przygotowywania zielonych smoothies. Jeśli zbelndujesz ogórka, kiwi i garść liści szpinaku, otrzymasz pożywny, zielony koktajl. W sam raz na drugie śniadanie.

/ 6Dobre dla układu pokarmowego

Obraz
© 123RF.COM

Ogórki zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Dzięki temu regulują pracę jelit. Przyspieszają także przemianę materii, zapobiegając zaparciom. Ponadto wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Ogórki zawierają także substancje alkalizujące, a co za tym idzie, odkwaszają organizm. Pokrojone w słupki z lekkim jogurtowym dipem będą więc świetną, lekką przekąską.

/ 6Źródło potasu i witamin

Obraz
© 123RF.COM

Zielone ogórki obfitują w potas oraz witaminy z grupy B1, B5 i B7. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz łagodzą skutki stresu. Ponadto wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu obrzęków. To ważne, szczególnie w upalne dni. Tak więc mizeria to nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy dodatek do letniego obiadu.

/ 6Odświeża oddech

Obraz
© 123RF.COM

Świeży zielony ogórek może z powodzeniem zastąpić gumę do żucia. Skutecznie odświeża oddech. Wystarczy przez kilka minut ssać plasterek ogórka. Zawarte w tym warzywie składniki odżywcze neutralizują działanie bakterii, które odpowiadają za powstawanie nieprzyjemnego oddechu.

/ 6Są niezastąpione w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Warto jeść ogórki, bo są po prostu pyszne. Świeży zielony ogórek to obowiązkowy składnik chłodnika. Może eksperymentować ze smakami i łączyć go nie tylko z botwinką i rzodkiewką, ale również jasnymi winogronami, awokado czy sałatą. Serowa pasta z orzechami, zawinięta w podłużne plastry ogórka będzie świetną przekąską lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Bez ogórka nie ma również greckiego dipu tzatziki. Nie możemy też zapomnieć o orzeźwiających koktajlach, smoothies, lekkich sałatkach czy przetworach. Ogórki w occie, musztardzie, kurkumie, kiszone, małosolne, można wyliczać bez końca. Korzystajmy więc z sezonu, bo teraz ogórki są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce