Pyszne i zdrowe warzywo
Sezon ogórkowy w pełni. Mizeria, sałatki, surówki, roladki, chłodniki, napoje, przetwory – pomysłów na wykorzystanie ogórków w kuchni jest mnóstwo. Jednak po te warzywa warto sięgać nie tylko dlatego, że są pyszne. Zawierają dużo wody, błonnika, witamin z grupy B i potasu. Są więc bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Poznajcie pięć powodów, dla których warto jak najczęściej jeść zielone ogórki.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa
Nawadniają organizm
Ogórki, podobnie jak arbuzy, składają się w 95 proc. z wody. Są zatem niskokaloryczne i doskonale nawadniają organizm. Nie może ich zabraknąć w diecie osób, które się odchudzają. Woda z ogórkiem i cytryną to doskonały napój na gorący dzień. Jak go przygotować? Wystarczy wrzucić do wysokiej szklanki plasterki ogórka, wcisnąć sok z cytryny, dodać listki mięty, lód i zalać wodą mineralną. Napój można odrobinę dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Ogórki nadają się także do przygotowywania zielonych smoothies. Jeśli zbelndujesz ogórka, kiwi i garść liści szpinaku, otrzymasz pożywny, zielony koktajl. W sam raz na drugie śniadanie.
Dobre dla układu pokarmowego
Ogórki zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Dzięki temu regulują pracę jelit. Przyspieszają także przemianę materii, zapobiegając zaparciom. Ponadto wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Ogórki zawierają także substancje alkalizujące, a co za tym idzie, odkwaszają organizm. Pokrojone w słupki z lekkim jogurtowym dipem będą więc świetną, lekką przekąską.
Źródło potasu i witamin
Zielone ogórki obfitują w potas oraz witaminy z grupy B1, B5 i B7. Dzięki temu korzystnie wpływają na układ krążenia oraz łagodzą skutki stresu. Ponadto wspomagają usuwanie nadmiaru wody z organizmu, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu obrzęków. To ważne, szczególnie w upalne dni. Tak więc mizeria to nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy dodatek do letniego obiadu.
Odświeża oddech
Świeży zielony ogórek może z powodzeniem zastąpić gumę do żucia. Skutecznie odświeża oddech. Wystarczy przez kilka minut ssać plasterek ogórka. Zawarte w tym warzywie składniki odżywcze neutralizują działanie bakterii, które odpowiadają za powstawanie nieprzyjemnego oddechu.
Są niezastąpione w kuchni
Warto jeść ogórki, bo są po prostu pyszne. Świeży zielony ogórek to obowiązkowy składnik chłodnika. Może eksperymentować ze smakami i łączyć go nie tylko z botwinką i rzodkiewką, ale również jasnymi winogronami, awokado czy sałatą. Serowa pasta z orzechami, zawinięta w podłużne plastry ogórka będzie świetną przekąską lub dodatkiem do grillowanego mięsa. Bez ogórka nie ma również greckiego dipu tzatziki. Nie możemy też zapomnieć o orzeźwiających koktajlach, smoothies, lekkich sałatkach czy przetworach. Ogórki w occie, musztardzie, kurkumie, kiszone, małosolne, można wyliczać bez końca. Korzystajmy więc z sezonu, bo teraz ogórki są najsmaczniejsze i najzdrowsze.