5 powodów, dla których warto jeść czereśnie. Sezon się zaczyna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Na bazarkach i w warzywniakach możemy już kupić polskie czereśnie. Za kilogram zapłacimy ok. 10 zł. Sprawdzamy, dlaczego warto wykorzystać sezon i jak najczęściej sięgać po czereśnie.

/ 6Regulują pracę nerek

Obraz
© 123RF

Czereśnie są doskonałym źródłem potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i korzystnie wpływa na pracę serca oraz nerek.

/ 6Nie tuczą

Obraz
© 123RF

Czereśnie, tak jak wiele innych owoców i warzyw, mają niewielką wartość energetyczną. W 100 gramach znajdziemy ok. 60 kalorii, w tym ok. 14 g węglowodanów. Czereśnie polecane są więc dla osób dbających o linię jako doskonały i zdrowy substytut słodyczy.

/ 6Dobre dla tarczycy

Obraz
© 123RF

Zawarte w czereśniach bogactwo składników mineralnych służy regulacji naszych narządów wewnętrznych. Jod wspomaga prawidłową pracę tarczycy, dzięki czemu hormony utrzymują się na odpowiednim poziomie.

/ 6Opóźniają starzenie

Obraz
© Archiwum prywatne | Karolina Polaczuk

Regularne spożywanie czereśni ma także korzystny wpływ na stan i wygląd skóry, poprzez działanie oczyszczające. Warto wybierać owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Zawierają one najwięcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźniają procesy starzenia się komórek.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Czereśnie najlepiej smakują na surowo, możemy jednak przygotować z nich pyszne przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty, wina, nalewki, likiery przypomną nam gorące letnie dni. Czereśnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, tortów, placków z kruszonką czy drożdżówek. Można je też zatapiać w galaretkach i lodach. Świetnie łącza się z innymi owocami i z czekoladą. Służą również jako baza do sosów mięsnych, dlatego kucharzom nieobce są połączenia np. gęsiny z tymi wartościowymi i smacznymi owocami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja