5 powodów, dla których warto jeść czereśnie. Sezon się zaczyna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Na bazarkach i w warzywniakach możemy już kupić polskie czereśnie. Za kilogram zapłacimy ok. 10 zł. Sprawdzamy, dlaczego warto wykorzystać sezon i jak najczęściej sięgać po czereśnie.

/ 6Regulują pracę nerek

Obraz
© 123RF

Czereśnie są doskonałym źródłem potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i korzystnie wpływa na pracę serca oraz nerek.

/ 6Nie tuczą

Obraz
© 123RF

Czereśnie, tak jak wiele innych owoców i warzyw, mają niewielką wartość energetyczną. W 100 gramach znajdziemy ok. 60 kalorii, w tym ok. 14 g węglowodanów. Czereśnie polecane są więc dla osób dbających o linię jako doskonały i zdrowy substytut słodyczy.

/ 6Dobre dla tarczycy

Obraz
© 123RF

Zawarte w czereśniach bogactwo składników mineralnych służy regulacji naszych narządów wewnętrznych. Jod wspomaga prawidłową pracę tarczycy, dzięki czemu hormony utrzymują się na odpowiednim poziomie.

/ 6Opóźniają starzenie

Obraz
© Archiwum prywatne | Karolina Polaczuk

Regularne spożywanie czereśni ma także korzystny wpływ na stan i wygląd skóry, poprzez działanie oczyszczające. Warto wybierać owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Zawierają one najwięcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźniają procesy starzenia się komórek.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Czereśnie najlepiej smakują na surowo, możemy jednak przygotować z nich pyszne przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty, wina, nalewki, likiery przypomną nam gorące letnie dni. Czereśnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, tortów, placków z kruszonką czy drożdżówek. Można je też zatapiać w galaretkach i lodach. Świetnie łącza się z innymi owocami i z czekoladą. Służą również jako baza do sosów mięsnych, dlatego kucharzom nieobce są połączenia np. gęsiny z tymi wartościowymi i smacznymi owocami.

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny