5 powodów, dla których warto jeść czereśnie. Sezon się zaczyna
Pyszne i zdrowe
Na bazarkach i w warzywniakach możemy już kupić polskie czereśnie. Za kilogram zapłacimy ok. 10 zł. Sprawdzamy, dlaczego warto wykorzystać sezon i jak najczęściej sięgać po czereśnie.
Regulują pracę nerek
Czereśnie są doskonałym źródłem potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i korzystnie wpływa na pracę serca oraz nerek.
Nie tuczą
Czereśnie, tak jak wiele innych owoców i warzyw, mają niewielką wartość energetyczną. W 100 gramach znajdziemy ok. 60 kalorii, w tym ok. 14 g węglowodanów. Czereśnie polecane są więc dla osób dbających o linię jako doskonały i zdrowy substytut słodyczy.
Dobre dla tarczycy
Zawarte w czereśniach bogactwo składników mineralnych służy regulacji naszych narządów wewnętrznych. Jod wspomaga prawidłową pracę tarczycy, dzięki czemu hormony utrzymują się na odpowiednim poziomie.
Opóźniają starzenie
Regularne spożywanie czereśni ma także korzystny wpływ na stan i wygląd skóry, poprzez działanie oczyszczające. Warto wybierać owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Zawierają one najwięcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźniają procesy starzenia się komórek.
Są pyszne!
Czereśnie najlepiej smakują na surowo, możemy jednak przygotować z nich pyszne przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty, wina, nalewki, likiery przypomną nam gorące letnie dni. Czereśnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, tortów, placków z kruszonką czy drożdżówek. Można je też zatapiać w galaretkach i lodach. Świetnie łącza się z innymi owocami i z czekoladą. Służą również jako baza do sosów mięsnych, dlatego kucharzom nieobce są połączenia np. gęsiny z tymi wartościowymi i smacznymi owocami.