WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

5 powodów, dla których warto jeść czereśnie. Sezon się zaczyna

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 6Pyszne i zdrowe

Obraz
© 123RF

Na bazarkach i w warzywniakach możemy już kupić polskie czereśnie. Za kilogram zapłacimy ok. 10 zł. Sprawdzamy, dlaczego warto wykorzystać sezon i jak najczęściej sięgać po czereśnie.

/ 6Regulują pracę nerek

Obraz
© 123RF

Czereśnie są doskonałym źródłem potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i korzystnie wpływa na pracę serca oraz nerek.

/ 6Nie tuczą

Obraz
© 123RF

Czereśnie, tak jak wiele innych owoców i warzyw, mają niewielką wartość energetyczną. W 100 gramach znajdziemy ok. 60 kalorii, w tym ok. 14 g węglowodanów. Czereśnie polecane są więc dla osób dbających o linię jako doskonały i zdrowy substytut słodyczy.

/ 6Dobre dla tarczycy

Obraz
© 123RF

Zawarte w czereśniach bogactwo składników mineralnych służy regulacji naszych narządów wewnętrznych. Jod wspomaga prawidłową pracę tarczycy, dzięki czemu hormony utrzymują się na odpowiednim poziomie.

/ 6Opóźniają starzenie

Obraz
© Archiwum prywatne | Karolina Polaczuk

Regularne spożywanie czereśni ma także korzystny wpływ na stan i wygląd skóry, poprzez działanie oczyszczające. Warto wybierać owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Zawierają one najwięcej antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory i opóźniają procesy starzenia się komórek.

/ 6Są pyszne!

Obraz
© 123RF

Czereśnie najlepiej smakują na surowo, możemy jednak przygotować z nich pyszne przetwory. Dżemy, konfitury, kompoty, wina, nalewki, likiery przypomną nam gorące letnie dni. Czereśnie sprawdzą się jako dodatek do ciast, deserów, tortów, placków z kruszonką czy drożdżówek. Można je też zatapiać w galaretkach i lodach. Świetnie łącza się z innymi owocami i z czekoladą. Służą również jako baza do sosów mięsnych, dlatego kucharzom nieobce są połączenia np. gęsiny z tymi wartościowymi i smacznymi owocami.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika