5 pomysłów na marynaty, które doskonale wzbogacą smak grillowanych dań
Przepisy na przepyszne marynaty.
Polacy grillują na potęgę. W każdy pogodny wolny wieczór, nie mówiąc już o weekendach, w całym kraju można wyczuć specyficzny i bardzo smakowity zapach skwierczących na ruszcie dań. Przygotowanie potraw na grillowe przyjęcie nie jest trudne. Jeśli jednak chcemy, by nasze dania z rusztu, zachwycały, warto poświęcić im trochę czasu i uwagi, zanim wylądują na grillu.
Kluczem do sukcesu jest bowiem marynata, w której zanurzymy nasze mięso czy ryby. Dzięki niej nie tylko poprawimy smak dania, ale także jego teksturę.
Bez względu na to z jakich składników przygotujemy naszą marynatę, musimy pamiętać o najistotniejszym - kwasie, który lekko ścina białko i powoduje, że potrawa jest bardziej delikatna. Najbardziej popularny jest sok z cytryny. Marynatę na bazie soku przygotowujemy dodając do niego oliwę z oliwek i przyprawy. Do mięsa pasuje pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek, czosnek, tymianek czy jałowiec. Ryby z kolei uwielbiają nasiona fenkułu, cząber, lubczyk czy koper. Nie ma jednak, jedynej obowiązującej receptury na idealną marynatę. Warto wypróbować różnych propozycji, a także samemu poeksperymentować, by zachwycać gości smakiem naszych dań na imprezach przy grillu.
Marynata z sokiem cytrynowym
Ta marynata idealnie pasuje do drobiu czy jagnięciny. W misce mieszamy oliwę z oliwek, sok cytrynowy, biały pieprz, posiekany czosnek, suszony tymianek, suszony cząber i sól. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, by powstała emulsja. Płynem smarujemy podzielone na porcje kawałki mięsa, przekładamy je do zamykanego pojemnika i umieszczamy na kilka godzin w lodówce, polewając resztą marynaty. Piekąc mięso na grillu zawsze smarujemy je marynatą, która nie została wchłonięta.
Marynata z musztardą
Musztarda zawiera ocet, czyli kwas, który bardzo dobrze zmiękcza mięso. Marynata na bazie musztardy pasuje do każdego rodzaju mięsa. Musztardę, kilka łyżek keczupu, trochę cukru, zmielony pieprz, suszoną bazylię, lubczyk i sól mieszamy w misce. Masą smarujemy kawałki mięsa, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kilka godzin. Przed pieczeniem zdejmujemy z mięsa nadmiar marynaty – jeśli się przypali, będzie niesmaczna.
Marynata z czerwonym winem
Czerwone wino to znakomity dodatek do potraw z baraniny czy wołowiny. Wystrczy połączyć je ze zmielonymi nasionami jałowca, pieprzem, solą, zmielonym zielem angielskim, pokruszonymi liśćmi laurowymi i posiekanym czosnkiem oraz cebulą i mamy fantastyczną marynatę. Mięso układamy w dość szerokim naczyniu, polewamy marynatą i chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Tak przygotowane mięso zyska piękny kolor i znakomity smak.
Marynata z maślanką
Do mięsa drobiowego idealnie pasuje marynata z maślanką. Ucieramy kawałek imbiru, ząbki czosnku i cebulę, a następnie łączymy je ze sproszkowanymi kurkumą, chili i kminem rzymskim. Dodajemy kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy maślankę. Wszystko dokładnie miksujemy. Kawałki kurczaka czy indyka wkładamy do miski, zalewamy marynatą i pozostawiamy na kilka godzin. Tak przygotowane mięso będzie fantastyczne po upieczeniu: z jednej strony egzotyczne w smaku, z drugiej delikatne i mięciutkie.
Marynata owocowa
Do ryb czy owoców morza możemy przygotować przepyszną marynatę owocową. Ta delikatna zalewa zrobiona jest z soku cytrynowego, soku jabłkowego i soku pomarańczowego oraz z przypraw: cynamonu, ziaren pieprzu, anyżu gwiazdkowego i goździków. Przyprawy wrzucamy do garnka, zalewamy sokami i doprowadzamy do wrzenia. Szybko wyłączamy gaz, studzimy marynatę i zalewamy nią kawałki łososia, dorsza, krewetki czy kalmary. Nie trzymajmy produktów w marynacie dłużej niż godzinę, bo mięso się zetnie.
Smacznego!