30 maja - światowy dzień soku

Soki owocowe i warzywne powinny być elementem codziennej diety, bo są po prostu zdrowe. To najłatwiejszy sposób, by dostarczyć organizmowi cennych witamin i mikroelementów obecnych w owocach i warzywach.

W domu bez problemu przygotujemy soki z warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © 123RF

Możemy je kupować w sklepach, ale lepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie ich w domu. Nie jest to wcale trudne, a my będziemy mieć pewność, że produkty, z których przygotowaliśmy napój, są świeże i nie zawierają sztucznych dodatków obniżających ich wartość.

Choć większość z nas chętniej sięga po soki owocowe, te z warzyw są zdecydowanie zdrowsze i mają lepszy wpływ na nasz organizm. Owoce zawiera bowiem mnóstwo fruktozy, cukru, który w nadmiarze może dostarczyć nam dodatkowych kilogramów. Z kolei warzywa to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystkie soki dostarczają nam także wody, a dobrze nawodniony organizm pracuje bardziej sprawnie.

Sok możemy wycisnąć z wielu warzyw. Najbardziej popularny jest ten z marchewki. Marchew zawiera mnóstwo witaminy A, która jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Także obecne w czerwonym warzywie witaminy B, C, K, potas, magnez, żelazo i wapń to substancje odżywcze, które są nam absolutnie niezbędne.

Zobacz też: Kupujesz sok? Nie daj się nabrać w sklepie

Sok z marchwi wspomaga trawienie, pomaga utrzymać w dobrej kondycji naszą skórę i włosy, a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Nie wolno jednak przesadzić z jego piciem, bo karoten poprawi wprawdzie koloryt naszej skóry, jednak w nadmiarze, może obciążać wątrobę.

Buraki to kolejne warzywa, idealnie nadające się na soki. Zazwyczaj jemy je w formie gotowanej, ale sok jest świetnym sposobem na wykorzystanie wszystkich zdrowotnych właściwości buraków. Przede wszystkim sok z tych warzyw wykorzystuje się do oczyszczania organizmu, więc powinien być stosowany w dietach, które mają doprowadzić do usunięcia toksyn.

Buraki pomagają też w walce z anemią, bo zawierają mnóstwo kwasu foliowego, biorącego udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Mangan, potas, sód i fosfor wspomagają z kolei układ nerwowy. Ważną cechą soku z buraka jest to, że działa on alkalizująco, czyli neutralizuje zakwaszenie organizmu.

Świeży sok z buraków może nie smakować wszystkim, ma bowiem lekko ziemisty posmak. Wykorzystujmy więc młode, jak najbardziej świeże bulwy, które mają bardziej delikatny, słodkawy smak.

Wspomagający sok z selera, to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak magnez, wapń, cynk, żelazo czy cynk. Napój z korzenia tego warzywa, ale także selera naciowego, łagodzi bóle stawów, ale przede wszystkim wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie tłuszczów. Najczęściej sok z selera stanowi domieszkę do soku z marchewki, ale możemy pić go także bez dodatków innych warzyw. Aby zachował ładny kolor, koniecznie musimy do niego dodać kilka łyżeczek soku z cytryny. 



Pomidory są tak soczyste, że wyciśnięcie z nich soku jest dziecinnie proste i warto to robić. Warzywa te zawierają likopen, który zmniejsza ilość złego cholesterolu i dzięki temu, że działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm. Sok pomidorowy utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi i opóźnia proces starzenia. Przede wszystkim jednak sok z pomidorów do najlepsze źródło potasu, minerału, który pomaga nam utrzymać koncentrację i kontroluje pracę mięśni. Sok pomidorowy jest więc polecany dla osób uprawiających sport.

Oczywiście najbardziej lubimy soki owocowe. Popularne są te z cytrusów: pomarańczy, grapefruitów czy mandarynek, ale także nasze, polskie owoce idealnie się do wyciskania nadają. Warto wspomnieć o soku jabłkowym. Wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe. Zawierają one mnóstwo błonnika, witamin, ale również cukrów prostych. Sok z jabłek pomaga w odchudzaniu, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, działa moczopędnie. Najlepiej wyciskać sok z jabłek nie obierając ich – wiele cennych składników znajduje się w skórce.

W domu bez problemu zrobimy również sok z czereśni. Nie jest on popularny, bo te cenne owoce wolimy zjadać na surowo. Od czasu do czasu możemy jednak wycisnąć sok z wypestkowanych wcześniej owoców. Sok czereśniowy można łączyć z cytrusowymi, ale koniecznie trzeba spróbować naturalnego, świeżo wyciśniętego soku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit