30 maja - światowy dzień soku

Soki owocowe i warzywne powinny być elementem codziennej diety, bo są po prostu zdrowe. To najłatwiejszy sposób, by dostarczyć organizmowi cennych witamin i mikroelementów obecnych w owocach i warzywach.

W domu bez problemu przygotujemy soki z warzyw i owoców
Źródło zdjęć: © 123RF

Możemy je kupować w sklepach, ale lepszym rozwiązaniem będzie przygotowywanie ich w domu. Nie jest to wcale trudne, a my będziemy mieć pewność, że produkty, z których przygotowaliśmy napój, są świeże i nie zawierają sztucznych dodatków obniżających ich wartość.

Choć większość z nas chętniej sięga po soki owocowe, te z warzyw są zdecydowanie zdrowsze i mają lepszy wpływ na nasz organizm. Owoce zawiera bowiem mnóstwo fruktozy, cukru, który w nadmiarze może dostarczyć nam dodatkowych kilogramów. Z kolei warzywa to prawdziwa skarbnica witamin. Wszystkie soki dostarczają nam także wody, a dobrze nawodniony organizm pracuje bardziej sprawnie.

Sok możemy wycisnąć z wielu warzyw. Najbardziej popularny jest ten z marchewki. Marchew zawiera mnóstwo witaminy A, która jest bardzo ważna do prawidłowego funkcjonowania naszego wzroku. Także obecne w czerwonym warzywie witaminy B, C, K, potas, magnez, żelazo i wapń to substancje odżywcze, które są nam absolutnie niezbędne.

Zobacz też: Kupujesz sok? Nie daj się nabrać w sklepie

Sok z marchwi wspomaga trawienie, pomaga utrzymać w dobrej kondycji naszą skórę i włosy, a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Nie wolno jednak przesadzić z jego piciem, bo karoten poprawi wprawdzie koloryt naszej skóry, jednak w nadmiarze, może obciążać wątrobę.

Buraki to kolejne warzywa, idealnie nadające się na soki. Zazwyczaj jemy je w formie gotowanej, ale sok jest świetnym sposobem na wykorzystanie wszystkich zdrowotnych właściwości buraków. Przede wszystkim sok z tych warzyw wykorzystuje się do oczyszczania organizmu, więc powinien być stosowany w dietach, które mają doprowadzić do usunięcia toksyn.

Buraki pomagają też w walce z anemią, bo zawierają mnóstwo kwasu foliowego, biorącego udział w powstawaniu czerwonych krwinek. Mangan, potas, sód i fosfor wspomagają z kolei układ nerwowy. Ważną cechą soku z buraka jest to, że działa on alkalizująco, czyli neutralizuje zakwaszenie organizmu.

Świeży sok z buraków może nie smakować wszystkim, ma bowiem lekko ziemisty posmak. Wykorzystujmy więc młode, jak najbardziej świeże bulwy, które mają bardziej delikatny, słodkawy smak.

Wspomagający sok z selera, to kolejna propozycja na dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak magnez, wapń, cynk, żelazo czy cynk. Napój z korzenia tego warzywa, ale także selera naciowego, łagodzi bóle stawów, ale przede wszystkim wspomaga metabolizm i przyspiesza trawienie tłuszczów. Najczęściej sok z selera stanowi domieszkę do soku z marchewki, ale możemy pić go także bez dodatków innych warzyw. Aby zachował ładny kolor, koniecznie musimy do niego dodać kilka łyżeczek soku z cytryny. 



Pomidory są tak soczyste, że wyciśnięcie z nich soku jest dziecinnie proste i warto to robić. Warzywa te zawierają likopen, który zmniejsza ilość złego cholesterolu i dzięki temu, że działa antyoksydacyjnie, oczyszcza organizm. Sok pomidorowy utrzymuje odpowiedni poziom cukru we krwi i opóźnia proces starzenia. Przede wszystkim jednak sok z pomidorów do najlepsze źródło potasu, minerału, który pomaga nam utrzymać koncentrację i kontroluje pracę mięśni. Sok pomidorowy jest więc polecany dla osób uprawiających sport.

Oczywiście najbardziej lubimy soki owocowe. Popularne są te z cytrusów: pomarańczy, grapefruitów czy mandarynek, ale także nasze, polskie owoce idealnie się do wyciskania nadają. Warto wspomnieć o soku jabłkowym. Wszyscy wiedzą, że jabłka są zdrowe. Zawierają one mnóstwo błonnika, witamin, ale również cukrów prostych. Sok z jabłek pomaga w odchudzaniu, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, działa moczopędnie. Najlepiej wyciskać sok z jabłek nie obierając ich – wiele cennych składników znajduje się w skórce.

W domu bez problemu zrobimy również sok z czereśni. Nie jest on popularny, bo te cenne owoce wolimy zjadać na surowo. Od czasu do czasu możemy jednak wycisnąć sok z wypestkowanych wcześniej owoców. Sok czereśniowy można łączyć z cytrusowymi, ale koniecznie trzeba spróbować naturalnego, świeżo wyciśniętego soku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany