3 przepisy na pyszną lemoniadę. W skali orzeźwienia to 10/10

W upalne dni nawadnianie jest bardzo ważne! Pij przede wszystkim wodę, ale nie wahaj się przed sięgnięciem także po lemoniadę. W skali orzeźwienia to 10/10! Mamy trzy przepisy i kilka porad, jak przyrządzić ją w sposób idealny.

Klasyczny przepis na lemoniadę możesz dowolnie modyfikować.Klasyczny przepis na lemoniadę możesz dowolnie modyfikować.
Źródło zdjęć: © Unsplash | Kaizen Nguyễn

Kilka ogólnych tipów przydatnych do przyrządzenia lemoniady doskonałej:

Dostosowuj proporcje pod swoje kubki smakowe – wolisz smak bardziej kwaśny – dodaj więcej soku z cytryny, chcesz uzyskać więcej słodyczy – dodaj więcej cukru, wolisz bardziej treściwe lemoniady, zmniejsz ilość wody. Podane przez nas proporcje potraktuj, jako punkt wyjścia.

Do posłodzenia lemoniady użyj syropu cukrowego (możesz go zrobić samodzielnie, rozpuszczając cukier w niewielkiej ilości wody), żeby mieć pewność, że w pijąc lemoniadę, cukier nie będzie wam zgrzytał między zębami.

Upewnij się, że masz lód w zamrażarce. Często okazuje się, że zapomnieliśmy uzupełnić woreczków na lód, a bez tego żadna lemoniada nie będzie smakować tak, jak powinna. Pamiętaj także, by do zrobienia lodu użyć smacznej wody. Jeśli w kranie masz niesmaczną wodę, pachnącą chlorem, wykorzystaj wodę butelkowaną.

Wersja podstawowa – lemoniada cytrynowa

Klasyczna lemoniada składa się z czterech składników: wody, lodu, soku z cytryny i cukru. Proporcje należy dobrać do własnych preferencji. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kwaśny smak, dodaj więcej soku z cytryny / mniej wody. Jeśli potrzebujesz więcej słodyczy, dodaj więcej cukru. Radzimy, by cukier przed dodaniem do lemoniady rozpuścić we wrzątku i wystudzić, by uzyskać syrop cukrowy. W zimnej wodzie ciężko będzie pozbyć się kryształków.

Proponowane proporcje na lemoniadę:

·      4 szklanki wody

·      2 szklanki soku z cytryn

Dla dodatkowego orzeźwienia dobrze jest dodać do lemoniady kilka listków mięty. Możesz także eksperymentować z innymi ziołami. Smak lemoniady idealnie podkręci także bazylia i rozmaryn.

Klasyczna cytrynowa lemoniada.
Klasyczna cytrynowa lemoniada. © Unsplash | Jeanie de Klerk

Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to zupełnie nowy wymiar orzeźwienia i słodyczy. Właściwie wystarczy, że do klasycznej na lemoniady z przepisu powyżej, kawałki arbuza i pozostawisz na ok. pół godziny, by owoce wypuściły swój smak. Najlepiej, jeśli arbuzowe kawałki wcześniej włożysz do zamrażalnika i do lemoniady dodasz takie arbuzowe kostki lodu (lemoniada szybciej się schłodzi). Jednak jest jeszcze inna, nieco bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza metoda. Przed dodaniem arbuza do klasycznie przygotowanej lemoniady, warto go zblenodwać (oczywiście bez pestek) i taki arbuzowy sok połączyć z lemoniadą. W tej wersji lemoniady miętę możesz zastąpić bazylią. Arbuzowo-bazyliowy duet jest zaskakująco dopasowany!

Lemoniada truskawkowa

Proporcje:

·      0,5 kg truskawek

·      sok z 2 cytryn

·      1 l wody

Z truskawkami do lemoniady możesz postąpić dokładnie tak, jak z arbuzem: albo wcześniej je zamrozić, albo zblendować na sok. Żeby jednak uzyskać lepszy efekt wizualny, radzimy połączyć obie metody i część truskawek zmiksować, a część zamrozić w całości i dodać do lemoniady na samym końcu razem z kawałkami limonki. Czerwono-zielona lemoniada będzie pysznie się prezentować.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny