3 niezawodne sposoby na uratowanie przesolonego dania

Nie ma nic gorszego niż kiedy do garnka z zupą, albo potrawą mięsną wsypie nam się za dużo soli. Zwłaszcza, gdy do drzwi za chwilę zapukają głodni goście. Oto kilka sposobów na uratowanie dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Sposobów jest kilka i są one różne, w zależności od rodzaju potrawy.

Gdy przesolimy zupę - można uratować ją dzięki surowemu ziemniakomi. Wystarczy obrać go ze skóry i wrzucić w całości do garnka. Po 10 minutach należy go wyłowić, gdyż jest to wystarczający czas, by wchłonął nadmiar soli.

Gdy przesolimy potrawę - tutaj jedynym sposobem może być wykorzystanie jabłka. Kroimy je na cząstki i wrzucamy na ok. 10 minut do potrawy. Nie trzymajmy go zbyt długo, gdyż może się rozgotować i zmienić smak naszej potrawy. Zadziała podobnie jak ziemniak, także wchłonie nadmiar soli.

Gdy przesolimy sos - w tym przypadku oprócz ziemniaka i jabłka można wykorzystać jeszcze kromkę chleba. Wrzucona do gęstego sosu, także powinna wchłonąć nadmiar soli.

Wypróbujcie te metody, są niezawodne. Gdy czujecie, że potrawa jest zbyt słona, warto sięgnąć po każdy sposób, by uratować rodzinny obiadobiad, czy kolację z przyjaciółmi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów