3 niezawodne sposoby na uratowanie przesolonego dania
Nie ma nic gorszego niż kiedy do garnka z zupą, albo potrawą mięsną wsypie nam się za dużo soli. Zwłaszcza, gdy do drzwi za chwilę zapukają głodni goście. Oto kilka sposobów na uratowanie dania.
Sposobów jest kilka i są one różne, w zależności od rodzaju potrawy.
Gdy przesolimy zupę - można uratować ją dzięki surowemu ziemniakomi. Wystarczy obrać go ze skóry i wrzucić w całości do garnka. Po 10 minutach należy go wyłowić, gdyż jest to wystarczający czas, by wchłonął nadmiar soli.
Gdy przesolimy potrawę - tutaj jedynym sposobem może być wykorzystanie jabłka. Kroimy je na cząstki i wrzucamy na ok. 10 minut do potrawy. Nie trzymajmy go zbyt długo, gdyż może się rozgotować i zmienić smak naszej potrawy. Zadziała podobnie jak ziemniak, także wchłonie nadmiar soli.
Gdy przesolimy sos - w tym przypadku oprócz ziemniaka i jabłka można wykorzystać jeszcze kromkę chleba. Wrzucona do gęstego sosu, także powinna wchłonąć nadmiar soli.
Wypróbujcie te metody, są niezawodne. Gdy czujecie, że potrawa jest zbyt słona, warto sięgnąć po każdy sposób, by uratować rodzinny obiadobiad, czy kolację z przyjaciółmi.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl