3 niezawodne sposoby na uratowanie przesolonego dania

Nie ma nic gorszego niż kiedy do garnka z zupą, albo potrawą mięsną wsypie nam się za dużo soli. Zwłaszcza, gdy do drzwi za chwilę zapukają głodni goście. Oto kilka sposobów na uratowanie dania.

3 niezawodne sposoby na uratowanie przesolonego dania
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Podleśna-Ślusarczyk
3

Sposobów jest kilka i są one różne, w zależności od rodzaju potrawy.

Gdy przesolimy zupę - można uratować ją dzięki surowemu ziemniakomi. Wystarczy obrać go ze skóry i wrzucić w całości do garnka. Po 10 minutach należy go wyłowić, gdyż jest to wystarczający czas, by wchłonął nadmiar soli.

Gdy przesolimy potrawę - tutaj jedynym sposobem może być wykorzystanie jabłka. Kroimy je na cząstki i wrzucamy na ok. 10 minut do potrawy. Nie trzymajmy go zbyt długo, gdyż może się rozgotować i zmienić smak naszej potrawy. Zadziała podobnie jak ziemniak, także wchłonie nadmiar soli.

Gdy przesolimy sos - w tym przypadku oprócz ziemniaka i jabłka można wykorzystać jeszcze kromkę chleba. Wrzucona do gęstego sosu, także powinna wchłonąć nadmiar soli.

Wypróbujcie te metody, są niezawodne. Gdy czujecie, że potrawa jest zbyt słona, warto sięgnąć po każdy sposób, by uratować rodzinny obiadobiad, czy kolację z przyjaciółmi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm