23 marca - dzień przyjaźni polsko-węgierskiej. Kuchnia węgierska na polskich stołach

"Polak Węgier dwa bratanki, i do bitki, i do szklanki". To powiedzenie znamy chyba wszyscy. Przyjaźń z Węgrami ma bardzo długi rodowód, razem walczyliśmy "o wolność naszą i waszą", a i charakterologicznie niewiele się od naszych bratanków z południa różnimy. I Polacy, i Węgrzy lubią dobrą zabawę, suto okraszoną alkoholem, ale również uwielbiamy dobre jedzenie.

Danie, które my nazywamy gulaszem, na Węgrzech określane jest jako pörkölt
Źródło zdjęć: © 123RF

Węgierska kuchnia jest znakomita. Jej podstawą jest mięso (szczególnie wieprzowina bardzo dobrej jakości), ryby słodkowodne i warzywa. Pierwsze skojarzenie z Węgrami to papryka. Rośnie tam mnóstwo odmian tej jarzyny – od słodkich do wyjątkowo ostrych. Węgrzy dodają do potraw paprykę świeżą, suszoną, sproszkowaną i wędzoną. Ten dodatek daje charakterystyczny smak węgierskiej kuchni. Ale wśród typowych dań z tego kraju, znajdziemy także specjały niezawierające papryki, a słynne na całym świecie.

Langosze to chyba najbardziej popularne danie uliczne na Węgrzech. Te drożdżowe placki, które są prawdziwą kaloryczną bombą, bardzo łatwo zrobimy w domu. Wystarczy przygotować z mąki, wody, soli i drożdży ciasto, pozwolić mu wyrosnąć i uformować je w cienkie placki. Langosze smaży się w głębokim tłuszczu i podaje najczęściej z kwaśną, gęstą śmietaną oraz tartym serem. Placki można też serwować z innymi dodatkami, np. sosem grzybowym lub gulaszem.

Zobacz też: Gulasz wołowy

Węgierska kuchnia to także bardzo smaczne zupy. Najsłynniejsza jest rybna, halászlé, przygotowywana często w kociołkach nad ogniskiem. Według smakoszy jest to najlepsza zupa rybna na świecie. Najważniejszy jest wywar z resztek ryb, małych rybek i ości, który musi się razem z warzywami gotować przynajmniej dwie godziny. Wywar trzeba przecedzić i odstawić do dalszego wykorzystania. W rondlu podsmażamy cebulę, czosnek, pomidory i paprykę słodką, wlewamy wywar i pokrojone w duże kawałki ryby. Najlepszy do halászlé jest karp, ale sandacz, szczupak czy tołpyga również się sprawdzą. Zupę doprawiamy pieprzem i sporą ilością suszonej papryki.

Zupę gulaszową znajdziemy w praktycznie każdej węgierskiej restauracji w Polsce. To sycące danie jest pyszne i łatwe do przygotowania. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec. Ważne, by nie był to inny tłuszcz, ale właśnie smalec. Podsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso – najlepiej wieprzową łopatkę, a także cebulę, czosnek i sporą garść papryki w proszku. Wszystko zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Z mąki, jajka i wody przygotowujemy dość twarde ciasto, a z niego formujemy łyżką małe kluseczki, które od razu wrzucamy do gotującej się zupy. Na koniec posypujemy wszystko zieloną pietruszką.

Gulasz czy pörkölt ? Bardzo często mylimy te dwie najbardziej kultowe potrawy kuchni węgierskiej. Gulasz w Polsce kojarzony jest z gęstym daniem mięsnym, a pörkölt z bardziej płynną wersją tej potrawy. Na Węgrzech jednak jest inaczej. Danie, które my nazywamy gulaszem, na Węgrzech określane jest jako pörkölt. Z kolei nazwa gyulas zarezerwowana jest dla naszego odpowiednika zupy gulaszowej.

U naszych południowych bratanków pörkölt przygotowuje się z każdego rodzaju mięsa, a nawet z ryb. Podstawa jest jednak wspólna: na smalcu podsmażamy ostrą i słodką mieloną paprykę, czosnek i cebulę, a dopiero później dorzucamy pokrojone mięso, zalewamy wszystko małą ilością wywaru mięsnego, zalewamy czerwonym winem i dusimy na małym gazie dość długo. Pörkölt musi być gęsty i aromatyczny, dlatego też często doprawia go się kminkiem i suszonym tymiankiem. Danie sycące, aromatyczne i doskonale obrazujące, jak wiele łączy Węgrów i Polaków, także w kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie