23 marca - dzień przyjaźni polsko-węgierskiej. Kuchnia węgierska na polskich stołach

"Polak Węgier dwa bratanki, i do bitki, i do szklanki". To powiedzenie znamy chyba wszyscy. Przyjaźń z Węgrami ma bardzo długi rodowód, razem walczyliśmy "o wolność naszą i waszą", a i charakterologicznie niewiele się od naszych bratanków z południa różnimy. I Polacy, i Węgrzy lubią dobrą zabawę, suto okraszoną alkoholem, ale również uwielbiamy dobre jedzenie.

23 marca - dzień przyjaźni polsko-węgierskiej. Kuchnia węgierska na polskich stołach
Źródło zdjęć: © 123RF
2

Węgierska kuchnia jest znakomita. Jej podstawą jest mięso (szczególnie wieprzowina bardzo dobrej jakości), ryby słodkowodne i warzywa. Pierwsze skojarzenie z Węgrami to papryka. Rośnie tam mnóstwo odmian tej jarzyny – od słodkich do wyjątkowo ostrych. Węgrzy dodają do potraw paprykę świeżą, suszoną, sproszkowaną i wędzoną. Ten dodatek daje charakterystyczny smak węgierskiej kuchni. Ale wśród typowych dań z tego kraju, znajdziemy także specjały niezawierające papryki, a słynne na całym świecie.

Langosze to chyba najbardziej popularne danie uliczne na Węgrzech. Te drożdżowe placki, które są prawdziwą kaloryczną bombą, bardzo łatwo zrobimy w domu. Wystarczy przygotować z mąki, wody, soli i drożdży ciasto, pozwolić mu wyrosnąć i uformować je w cienkie placki. Langosze smaży się w głębokim tłuszczu i podaje najczęściej z kwaśną, gęstą śmietaną oraz tartym serem. Placki można też serwować z innymi dodatkami, np. sosem grzybowym lub gulaszem.

Zobacz też: Gulasz wołowy

Węgierska kuchnia to także bardzo smaczne zupy. Najsłynniejsza jest rybna, halászlé, przygotowywana często w kociołkach nad ogniskiem. Według smakoszy jest to najlepsza zupa rybna na świecie. Najważniejszy jest wywar z resztek ryb, małych rybek i ości, który musi się razem z warzywami gotować przynajmniej dwie godziny. Wywar trzeba przecedzić i odstawić do dalszego wykorzystania. W rondlu podsmażamy cebulę, czosnek, pomidory i paprykę słodką, wlewamy wywar i pokrojone w duże kawałki ryby. Najlepszy do halászlé jest karp, ale sandacz, szczupak czy tołpyga również się sprawdzą. Zupę doprawiamy pieprzem i sporą ilością suszonej papryki.

Zupę gulaszową znajdziemy w praktycznie każdej węgierskiej restauracji w Polsce. To sycące danie jest pyszne i łatwe do przygotowania. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec. Ważne, by nie był to inny tłuszcz, ale właśnie smalec. Podsmażamy na nim pokrojone w kostkę mięso – najlepiej wieprzową łopatkę, a także cebulę, czosnek i sporą garść papryki w proszku. Wszystko zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Z mąki, jajka i wody przygotowujemy dość twarde ciasto, a z niego formujemy łyżką małe kluseczki, które od razu wrzucamy do gotującej się zupy. Na koniec posypujemy wszystko zieloną pietruszką.

Gulasz czy pörkölt ? Bardzo często mylimy te dwie najbardziej kultowe potrawy kuchni węgierskiej. Gulasz w Polsce kojarzony jest z gęstym daniem mięsnym, a pörkölt z bardziej płynną wersją tej potrawy. Na Węgrzech jednak jest inaczej. Danie, które my nazywamy gulaszem, na Węgrzech określane jest jako pörkölt. Z kolei nazwa gyulas zarezerwowana jest dla naszego odpowiednika zupy gulaszowej.

U naszych południowych bratanków pörkölt przygotowuje się z każdego rodzaju mięsa, a nawet z ryb. Podstawa jest jednak wspólna: na smalcu podsmażamy ostrą i słodką mieloną paprykę, czosnek i cebulę, a dopiero później dorzucamy pokrojone mięso, zalewamy wszystko małą ilością wywaru mięsnego, zalewamy czerwonym winem i dusimy na małym gazie dość długo. Pörkölt musi być gęsty i aromatyczny, dlatego też często doprawia go się kminkiem i suszonym tymiankiem. Danie sycące, aromatyczne i doskonale obrazujące, jak wiele łączy Węgrów i Polaków, także w kuchni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Zbadali polskie dżemy. Przerażające, że jeden z nich zawierał aż 13 pestycydów
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
Takich owoców nie kupuj pod żadnym pozorem. Mogą zawierać toksyny
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
O wiele zdrowsze niż ziemniaczane. Takie placki powinni zajadać zwłaszcza seniorzy i dzieci
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie
Nie wiemy, jak zdrowa jest ta przyprawa. Ma właściwości przeciwnowotworowe i poprawia trawienie