10 zasad zdrowego odżywiania
Co jeść, żeby się dobrze czuć?
Czy można schudnąć jedząc wszystko?
Rozsądnie skomponowany i zróżnicowany jadłospis pozwala utrzymać optymalną dla organizmu wagę bez potrzeby odwoływania się do specjalnych diet. Wyeliminowanie złych nawyków żywieniowych sprawia, że tracimy zbędne kilogramy, nasze samopoczucie staje się lepsze, a jeśli mamy prawidłową masę ciała - bez problemu ją utrzymujemy. Jak więc komponować jadłospis, żeby chudnąć bez odchudzania?
Urozmaicaj jadłospis
Dbaj o urozmaicenie posiłków. W Twoim jadłospisie muszą być uwzględnione produkty ze wszystkich grup żywności, czyli produkty zbożowe, warzywa i owoce, produkty mleczne, produkty dostarczające pełnowartościowego białka.
Unikaj słodyczy
Cukier prosty jest źródłem pustych kalorii i nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych. Jego częste spożycie może prowadzić do otyłości i przyczynia się do powstawania próchnicy zębów.
Cukry proste, to nie tylko cukier biały, którym słodzimy herbatę. W celu poprawy smaku dosładzane cukrem są chleby, chipsy, jogurty owocowe i przetwory, a nawet miód.
Uważaj na słodkie pułapki
Uważaj na produkty, które w składzie nie mają cukru. Nie należy sugerować się tym co jest napisane na kartoniku, ale sprawdzać dokładnie skład. Wybierać te produkty, które nie są dosładzane cukrem. Cukier można zastąpić m.in. melasą lub miodem naturalnym.
Kontroluj masę ciała
Dbaj o zachowanie prawidłowej masy ciała. Nadwaga i otyłość przyczyniają się do rozwoju m.in. cukrzycy, nadciśnienia tętniczego oraz chorób układu krążenia.
Jedz warzywa i owoce
Warzywa i owoce są źródłem witaminy C (owoce jagodowe, papryka,i pomidory), b karotenu (marchew, dynia, morele), likopenu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy (pomidor), kwasu foliowego, składników mineralnych (rodzynki, fasola, soja), błonnika pokarmowego (suszone owoce, nasiona roślin strączkowych) i białka o najwyższej wartości żywieniowej spośród wszystkich białek roślinnych (warzywa strączkowe).
Alkohol - pij tylko w rozsądnych ilościach
Nie powinno się przekraczać ilości 2 drinków podczas imprezowego wieczoru. Dozwolona jest lampka wina (75-100ml) lub szklanka piwa. A lkohol jest produktem bardzo kalorycznym. Nie zawiera żadnych niezbędnych składników pokarmowych i podnosi ciśnienie krwi.
Ogranicz tłuszcze zwierzęce
Stanowią one największe źródło energii i są najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym (1g = 9 kcal). Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, zwarte w takich produktach, jak mięso, słonina, wędliny, ciastka, słodycze, olej, margaryna, smalec, ser, zawierają nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol.
Unikaj soli
Ogranicz spożycie soli do minimum. WHO zaleca ograniczenie spożycia soli do 6g dziennie (1 płaska łyżeczka do herbaty).
Organizmowi do procesów fizjologicznych wystarcza 1g soli dziennie. Należy zrezygnować z dosalania potraw.
W codziennej diecie sól można zastąpić mieszankami ziołowymi i przyprawami: bazylią, estragonem, tymiankiem czy imbirem.