10 produktów spożywczych idealnych na zimę
Zimą w naszej diecie dominują mięsiwa, kaloryczne dania jarskie, rozgrzewające zupy oraz napoje. Zapominamy, że odpowiedni wybór zimowych warzyw i ryb, to także gwarancja odporności na wirusy, dobrego samopoczucia i pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Oto produkty, które warto włączyć do jadłospisu w zimowe miesiące.
Bataty
Zimą w naszej diecie dominują mięsiwa, kaloryczne dania jarskie, rozgrzewające zupy oraz napoje. Zapominamy, że odpowiedni wybór warzyw i ryb to także gwarancja odporności na wirusy, dobrego samopoczucia i pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Oto produkty, które warto włączyć do jadłospisu w zimowe miesiące.
Bataty są znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów tych warzyw zawiera około 85 kalorii i znikomą ilość tłuszczu. Kilka sztuk zaspokaja w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (pozytywnie wpływa m.in. na wzrok), w ponad 50 proc. na witaminę C (niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego) i więcej niż w 10 proc. na błonnik (reguluje procesy trawienia i zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami). Można przygotować z nich zdrowszą wersję frytek, zapiec wraz z mięsnym farszem lub zrobić delikatne puree.
Czerwona papryka
Warto wiedzieć, że warzywo to zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Składnik ten jest niezbędny dla budowania odporności, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie oraz grypę. Można ją jeść na surowo, piec, dusić. Doskonale nadaje się do leczo, sałatek, sosów. Świetnym pomysłem na sycący i zdrowy obiad będzie papryka faszerowana.
Koper włoski - fenkuł
Fenkuł to bardzo wartościowy produkt naturalny. Już niewielka bulwa zapewnia nam 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C - bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów, a także aktywizują system immunologiczny. W koprze włoskim jest znacznie więcej tego cennego związku niż np. w cytrynie. Koper włoski można gotować na parze i we wrzątku, dusić lub jeść na surowo. Zdaniem smakoszy, najlepiej smakuje duszony fenkuł. Sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również przyjęcie - przykładem jest tarta z łososiem z dodatkiem fenkułu.
Zielona herbata
Doceniana jest głównie ze względu na właściwości oczyszczające i wspomagające odchudzanie. W jej składzie znajdziemy cenne przeciwutleniacze, które chronią organizm przez wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia się komórek. Dzięki temu regularnie spożywana zapewnia naturalną ochronę na najważniejszych układów, w tym układu odpornościowego. Na uwagę zasługuje również japońska herbata matcha.
Czosnek
To naturalny antybiotyk, którego właściwości doceniały nasze babcie i mamy. Zawarte w nim składniki, takie jak wapń, potas czy związki siarkowe, skutecznie walczą z wirusami i pomagają pozbyć się niechcianych bakterii. W ramach profilaktyki warto dodawać go do dań obiadowych, a nawet kanapek. Z kolei w przypadku początków choroby, można podgrzać go wraz z mlekiem lub miodem i imbirem.
Kurkuma
Przyprawę tę warto mieć w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe. Wzbogaca smak potraw kuchni orientalnej, a dodatkowo nadaje im wyjątkowej barwy. Ponadto wykazuje właściwości prozdrowotne, które sprawdzą się w przypadku leczenia infekcji i stanów zapalnych.
Łosoś
Tłusty łosoś jest cennym składnikiem diety. Bogaty w wiele witamin i minerałów, przede wszystkim jest skarbnicą niezwykle cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ponadto jedzony regularnie dostarcza pełnowartościowego białka. Kupując ten produkt, warto jednak wybierać łososia dzikiego - hodowlany ma znacznie mniej wartości odżywczych.
Jogurt naturalny
Ten rodzaj nabiału zawiera naturalne probiotyki, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami. Ponadto w produkcie tym znajdują się zdrowe bakterie, które wspomagają pracę układu trawienia. Kupując go warto jednak sprawdzić, czy nie ma w nim dodatkowego, zbędnego cukru. Można nim zastąpić śmietanę, dodawać do warzyw, jak i owoców i bakalii.
Ostrygi
To jedne z najlepszych afrodyzjaków. Zawierają witaminę C, witaminę E i wiele antyoksydantów, które wzmocnią organizm zimą. Podawane na lodzie i delikatnie spryskane sokiem z cytryny ostrygi to fantastyczny dodatek do... szampana.
Brukselka
Warzywo to dostarczy cały zestaw cennych witamin, w tym witaminę A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Wystarczy ok. 150 g brukselek, aby pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Doskonale smakuje blanszowana, podsmażona i pieczona. Aby urozmaicić jej charakterystyczny posmak, warto dodać do niej świeżych ziół np. tymianku, majeranku.