10 produktów spożywczych idealnych na zimę

Zimą w naszej diecie dominują mięsiwa, kaloryczne dania jarskie, rozgrzewające zupy oraz napoje. Zapominamy, że odpowiedni wybór zimowych warzyw i ryb, to także gwarancja odporności na wirusy, dobrego samopoczucia i pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Oto produkty, które warto włączyć do jadłospisu w zimowe miesiące.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Bataty

Obraz
© 123RF.COM

Zimą w naszej diecie dominują mięsiwa, kaloryczne dania jarskie, rozgrzewające zupy oraz napoje. Zapominamy, że odpowiedni wybór warzyw i ryb to także gwarancja odporności na wirusy, dobrego samopoczucia i pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Oto produkty, które warto włączyć do jadłospisu w zimowe miesiące.

Bataty są znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów tych warzyw zawiera około 85 kalorii i znikomą ilość tłuszczu. Kilka sztuk zaspokaja w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (pozytywnie wpływa m.in. na wzrok), w ponad 50 proc. na witaminę C (niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego) i więcej niż w 10 proc. na błonnik (reguluje procesy trawienia i zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami). Można przygotować z nich zdrowszą wersję frytek, zapiec wraz z mięsnym farszem lub zrobić delikatne puree.

/ 10Czerwona papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Warto wiedzieć, że warzywo to zawiera dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Składnik ten jest niezbędny dla budowania odporności, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie oraz grypę. Można ją jeść na surowo, piec, dusić. Doskonale nadaje się do leczo, sałatek, sosów. Świetnym pomysłem na sycący i zdrowy obiad będzie papryka faszerowana.

/ 10Koper włoski - fenkuł

Obraz
© 123RF.COM

Fenkuł to bardzo wartościowy produkt naturalny. Już niewielka bulwa zapewnia nam 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C - bardzo ważnego uczestnika procesów, które chronią organizm przed atakami wirusów, a także aktywizują system immunologiczny. W koprze włoskim jest znacznie więcej tego cennego związku niż np. w cytrynie. Koper włoski można gotować na parze i we wrzątku, dusić lub jeść na surowo. Zdaniem smakoszy, najlepiej smakuje duszony fenkuł. Sprawdzi się nie tylko na codzienny obiad, ale również przyjęcie - przykładem jest tarta z łososiem z dodatkiem fenkułu.

/ 10Zielona herbata

Obraz
© 123RF.COM

Doceniana jest głównie ze względu na właściwości oczyszczające i wspomagające odchudzanie. W jej składzie znajdziemy cenne przeciwutleniacze, które chronią organizm przez wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia się komórek. Dzięki temu regularnie spożywana zapewnia naturalną ochronę na najważniejszych układów, w tym układu odpornościowego. Na uwagę zasługuje również japońska herbata matcha.

/ 10Czosnek

Obraz
© 123RF.COM

To naturalny antybiotyk, którego właściwości doceniały nasze babcie i mamy. Zawarte w nim składniki, takie jak wapń, potas czy związki siarkowe, skutecznie walczą z wirusami i pomagają pozbyć się niechcianych bakterii. W ramach profilaktyki warto dodawać go do dań obiadowych, a nawet kanapek. Z kolei w przypadku początków choroby, można podgrzać go wraz z mlekiem lub miodem i imbirem.

/ 10Kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

Przyprawę tę warto mieć w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe. Wzbogaca smak potraw kuchni orientalnej, a dodatkowo nadaje im wyjątkowej barwy. Ponadto wykazuje właściwości prozdrowotne, które sprawdzą się w przypadku leczenia infekcji i stanów zapalnych.

/ 10Łosoś

Obraz
© Shutterstock.com

Tłusty łosoś jest cennym składnikiem diety. Bogaty w wiele witamin i minerałów, przede wszystkim jest skarbnicą niezwykle cennych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ponadto jedzony regularnie dostarcza pełnowartościowego białka. Kupując ten produkt, warto jednak wybierać łososia dzikiego - hodowlany ma znacznie mniej wartości odżywczych.

/ 10Jogurt naturalny

Obraz
© Shutterstock.com

Ten rodzaj nabiału zawiera naturalne probiotyki, które pomagają organizmowi w walce z infekcjami. Ponadto w produkcie tym znajdują się zdrowe bakterie, które wspomagają pracę układu trawienia. Kupując go warto jednak sprawdzić, czy nie ma w nim dodatkowego, zbędnego cukru. Można nim zastąpić śmietanę, dodawać do warzyw, jak i owoców i bakalii.

/ 10Ostrygi

Obraz
© 123RF.COM

To jedne z najlepszych afrodyzjaków. Zawierają witaminę C, witaminę E i wiele antyoksydantów, które wzmocnią organizm zimą. Podawane na lodzie i delikatnie spryskane sokiem z cytryny ostrygi to fantastyczny dodatek do... szampana.

10 / 10Brukselka

Obraz
© 123RF.COM

Warzywo to dostarczy cały zestaw cennych witamin, w tym witaminę A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Wystarczy ok. 150 g brukselek, aby pokryć 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Doskonale smakuje blanszowana, podsmażona i pieczona. Aby urozmaicić jej charakterystyczny posmak, warto dodać do niej świeżych ziół np. tymianku, majeranku.

Wybrane dla Ciebie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami