10 produktów spożywczych idealnych na zimę
Bataty
Zimą w naszej diecie dominują mięsiwa, kaloryczne dania jarskie, rozgrzewające zupy oraz napoje. Zapominamy, że odpowiedni wybór zimowych warzyw i ryb, to także gwarancja odporności na wirusy, dobrego samopoczucia i pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Oto produkty, które warto włączyć do jadłospisu w zimowe miesiące.
Zimą w naszej diecie dominują mięsiwa, kaloryczne dania jarskie, rozgrzewające zupy oraz napoje. Zapominamy, że odpowiedni wybór warzyw i ryb to także gwarancja odporności na wirusy, dobrego samopoczucia i pomysł na smaczny posiłek dla całej rodziny. Oto produkty, które warto włączyć do jadłospisu w zimowe miesiące.
Bataty są znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. 100 gramów tych warzyw zawiera około 85 kalorii i znikomą ilość tłuszczu. Kilka sztuk zaspokaja w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (pozytywnie wpływa m.in. na wzrok), w ponad 50 proc. na witaminę C (niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego) i więcej niż w 10 proc. na błonnik (reguluje procesy trawienia i zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami). Można przygotować z nich zdrowszą wersję frytek, zapiec wraz z mięsnym farszem lub zrobić delikatne puree.