WAŻNE
TERAZ

Wszystko, co ważne, dzieje się w Polsce. Wirtualnej Polsce

Sernik na marchewkowym spodzie

Obraz

Składniki

  • Spód:
  • 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 plastry ananasa
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 100 ml oleju (wykorzystany olej kokosowy).
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 2 szklanki cukru (sernik nie będzie bardzo słodki)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 7 jajek
  • 2 żółtka
  • 70 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1/2 szklanki rodzynek

Przepis

Robimy spód:

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i wszystko mieszamy. Mrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minuty, przecedzamy i miksujemy na papkę za pomocą blendera (jeśli trzeba odciskamy). Ananasa drobno kroimy i również odciskamy. Orzechy drobno siekamy.Do drugiej miski wkładamy , ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawiamy bez mieszania.
W trzeciej misce ubijamy jajka aż podwoją objętość. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż masa będzie jasna i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach wlewamy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.

Przepis

Do masy dodajemy zawartość miski z marchewką i mieszamy krótko i delikatnie mikserem lub łyżką do połączenia się składników. Następnie dodajemy zawartość miski z mąką i również łączymy składniki tak, jak poprzednio. Ciasto wykładamy do tortownicy o przekroju 25-27 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C Celsjusza z termoobiegiem (do chwili kiedy patyczek, którym sprawdzamy stan ciasta będzie suchy). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W chwili wykładania masy serowej ciasto może być jeszcze ciepłe.

Przepis

Robimy masę serową:
Do dużej miski wkładamy ser twarogowy oraz mascarpone. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund. Następnie dodajemy żółtka, śmietankę, proszek budyniowy, cukier i cukier z wanilią. Miksujemy krótko, do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. To norma i nie należy się martwić, że ciasto się nie upiecze.
Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika / 165 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
Sernik studzimy stopniowo, najpierw uchylając tylko drzwi wyłączonego piekarnika. Wyjmujemy go dopiero po lekkim przestudzeniu. Chłodny sernik wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy w dowolny sposób, np. cukrem pudrem, gwiazdkami czekoladowymi i złotymi wiórkami.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód