Sernik na marchewkowym spodzie

Obraz

Składniki

  • Spód:
  • 150 g mąki (wykorzystana mąka orkiszowa biała)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 płaska łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 2 plastry ananasa
  • 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru
  • 100 ml oleju (wykorzystany olej kokosowy).
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 0,5 kg mascarpone
  • 2 szklanki cukru (sernik nie będzie bardzo słodki)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 7 jajek
  • 2 żółtka
  • 70 ml śmietanki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1/2 szklanki rodzynek

Przepis

Robimy spód:

Przepis

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę piernikową, sodę, proszek do pieczenia, odrobinę soli i wszystko mieszamy. Mrożoną marchewkę wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy ok. 2 minuty, przecedzamy i miksujemy na papkę za pomocą blendera (jeśli trzeba odciskamy). Ananasa drobno kroimy i również odciskamy. Orzechy drobno siekamy.Do drugiej miski wkładamy , ananasa, orzechy i wiórki kokosowe. Odstawiamy bez mieszania.
W trzeciej misce ubijamy jajka aż podwoją objętość. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy dalej aż masa będzie jasna i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach wlewamy cieniutkim i ciągłym strumieniem olej.

Przepis

Do masy dodajemy zawartość miski z marchewką i mieszamy krótko i delikatnie mikserem lub łyżką do połączenia się składników. Następnie dodajemy zawartość miski z mąką i również łączymy składniki tak, jak poprzednio. Ciasto wykładamy do tortownicy o przekroju 25-27 cm i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C Celsjusza z termoobiegiem (do chwili kiedy patyczek, którym sprawdzamy stan ciasta będzie suchy). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W chwili wykładania masy serowej ciasto może być jeszcze ciepłe.

Przepis

Robimy masę serową:
Do dużej miski wkładamy ser twarogowy oraz mascarpone. Miksujemy przez około 2 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując wolno i na małych obrotach przez około 15 sekund. Następnie dodajemy żółtka, śmietankę, proszek budyniowy, cukier i cukier z wanilią. Miksujemy krótko, do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka. To norma i nie należy się martwić, że ciasto się nie upiecze.
Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika / 165 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
Sernik studzimy stopniowo, najpierw uchylając tylko drzwi wyłączonego piekarnika. Wyjmujemy go dopiero po lekkim przestudzeniu. Chłodny sernik wstawiamy na noc do lodówki. Dekorujemy w dowolny sposób, np. cukrem pudrem, gwiazdkami czekoladowymi i złotymi wiórkami.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany