Cukinia Faszerowana
- 4 średnie cukinie
- 100g ryżu białego długoziarnistego
- 250g mięsa mielonego wieprzowego
- 100g startego żółtego sera
- marchewka
- cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka,majeranek do smaku
Cukinię umyć, przekroić na pół usunąć miąższ. Połówki
posolić i odstawić na 30 minut. Kiedy puszczą sok wypłukać wodą
i osuszyć. Ryż ugotować. Pietruszkę, marchewkę zetrzeć na
tarce o dużych oczkach, cebulę, czosnek pokroić w bardzo małą kostkę.
Wszystko wrzucić na patelnię, dodać mięso mielone i podlać niewielką
ilością wody. Dusić pod przykryciem aż do miękkości. Wszystko
wymieszać z ugotowanym ryżem, natką pietruszki, doprawić do smaku
solą, pieprzem, majerankiem,
słodką papryką. Faszerowane cukinie ułożyć na blasze, podlać wodą.
Zapiekać przez 40 minut, w temperaturze 180stopni C ( w czasie zapiekania
dolewać wodę). Na 5 minut przed końcem zapiekania wierz posypać startym
żółtym serem.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze