Trwa ładowanie...

Zupa z kurkami i kaszą jaglaną

Bardzo aromatyczna grzybowa zupa. Jej sekretem jest pyszny, esencjonalny bulion. Kurki i kasza jaglana świetnie ze sobą współgrają. Przepis poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".

Share
Zupa z kurkami i kaszą jaglanąŹródło: www.dziekujebylopyszne.pl
d2hi5r5

Bardzo aromatyczna grzybowa zupa. Jej sekretem jest pyszny, esencjonalny bulion. Kurki i kasza jaglana świetnie ze sobą współgrają. Przepis poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".

Składniki:
1,5 litra esencjonalnego rosołu na dużej ilości warzyw, połowie kilograma żeberek i połowie kilograma szpondra wołowego
500 g kurek
100 g kaszy jaglanej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
2 łyżki masła
opcjonalnie śmietana 18 proc.
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kurki siekamy niezbyt drobno. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, delikatnie podsmażamy na nim cebulkę z odrobiną soli, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy kurki, gałązkę rozmarynu, pieprzu według uznania. Dusimy około 15 minut. Rosół podgrzewamy. Dodajemy do niego kurki z cebulką. Żeby zebrać cały smak z patelni podlewamy ją połową szklanki rosołu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Gotujcie 15 minut. Na suchej patelni delikatnie prażymy kasze jaglaną, by pozbyć się jej gorzkości. Inną metodą jest też przepłukanie jej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Podprażoną kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości kaszy (ok. 10 minut). Można podawać ze śmietaną lub bez.

d2hi5r5
d2hi5r5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hi5r5
d2hi5r5
Więcej tematów