Zupa z kurkami i kaszą jaglaną

Bardzo aromatyczna grzybowa zupa. Jej sekretem jest pyszny, esencjonalny bulion. Kurki i kasza jaglana świetnie ze sobą współgrają. Przepis poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".

Obraz
Źródło zdjęć: © www.dziekujebylopyszne.pl

Bardzo aromatyczna grzybowa zupa. Jej sekretem jest pyszny, esencjonalny bulion. Kurki i kasza jaglana świetnie ze sobą współgrają. Przepis poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".

Składniki:
1,5 litra esencjonalnego rosołu na dużej ilości warzyw, połowie kilograma żeberek i połowie kilograma szpondra wołowego
500 g kurek
100 g kaszy jaglanej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
2 łyżki masła
opcjonalnie śmietana 18 proc.
sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Kurki siekamy niezbyt drobno. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, delikatnie podsmażamy na nim cebulkę z odrobiną soli, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy kurki, gałązkę rozmarynu, pieprzu według uznania. Dusimy około 15 minut. Rosół podgrzewamy. Dodajemy do niego kurki z cebulką. Żeby zebrać cały smak z patelni podlewamy ją połową szklanki rosołu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Gotujcie 15 minut. Na suchej patelni delikatnie prażymy kasze jaglaną, by pozbyć się jej gorzkości. Inną metodą jest też przepłukanie jej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Podprażoną kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości kaszy (ok. 10 minut). Można podawać ze śmietaną lub bez.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości