Zupa z kurkami i kaszą jaglaną
Bardzo aromatyczna grzybowa zupa. Jej sekretem jest pyszny, esencjonalny bulion. Kurki i kasza jaglana świetnie ze sobą współgrają. Przepis poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".
Bardzo aromatyczna grzybowa zupa. Jej sekretem jest pyszny, esencjonalny bulion. Kurki i kasza jaglana świetnie ze sobą współgrają. Przepis poleca Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne".
Sposób przyrządzenia:
Kurki siekamy niezbyt drobno. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, delikatnie podsmażamy na nim cebulkę z odrobiną soli, aż do lekkiego zarumienienia. Dodajemy kurki, gałązkę rozmarynu, pieprzu według uznania. Dusimy około 15 minut. Rosół podgrzewamy. Dodajemy do niego kurki z cebulką. Żeby zebrać cały smak z patelni podlewamy ją połową szklanki rosołu, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Gotujcie 15 minut. Na suchej patelni delikatnie prażymy kasze jaglaną, by pozbyć się jej gorzkości. Inną metodą jest też przepłukanie jej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Podprażoną kaszę dodajemy do zupy i gotujemy do momentu uzyskania odpowiedniej miękkości kaszy (ok. 10 minut). Można podawać ze śmietaną lub bez.
Zobacz także: rozgrzewająca i zdrowa zupa dyniowo-paprykowa