Zupa łososiowa według przepisu z 1895 roku

Zupa przygotowywana na wywarze z łososia i podawana z plasterkiem cytryny i kluseczkami parzonymi. Jak zapewnia Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jeżeli lubicie łososia, to ta pozycja jest obowiązkowo do wypróbowania i łatwo można się w niej zakochać. Smak dania z jednej strony jest delikatny, ale z drugiej strony bardzo wyrazisty.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Zupa przygotowywana na wywarze z łososia i podawana z plasterkiem cytryny i kluseczkami parzonymi. Jak zapewnia Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jeżeli lubicie łososia, to ta pozycja jest obowiązkowo do wypróbowania i łatwo można się w niej zakochać. Smak dania z jednej strony jest delikatny, ale z drugiej strony bardzo wyrazisty.

W przepisie oryginalnym jest zapis, żeby ugotowanego łososia całkowicie rozetrzeć przez sitko - blogerka z tej opcji zrezygnowała, gdyś kawałki łososia nadadzą zupie ciekawej tekstury. Potrawę można przygotować bez dodatku wina i wyjdzie równie pysznie.

A tak o łososiowej można przeczytać w zbiorze przepisów "Kucharz Warszawski": "Ugotować łososia lub jesiotra z rozmaitą włoszczyzną, pieprzem, angielskim korzeniem, dodając kawałek bobkowego liścia i pół łyżki masła. Skoro się ryba rozgotuje, przecedzić przez gęste sitko, osolić i jeszcze raz zagotować i wlać do wazy, w której powinny być poprzednio przysposobione w plastry pokrajane cytryny, szklanka madery i kluseczki z parzonego ciasta".

Składniki:

300 g dzwonka łososia
800 ml wody
1 szt cebuli
1 szt marchewki
Kawałek selera i pora
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 szt jajka
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
Kilka plasterków cytryny

Przygotowanie:

Usuwam skórę łososia, płuczę mięso ryby. Przygotowuję włoszczyznę: pietruszkę, marchewkę, kawałek pora, pieczoną cebulę, kawałek selera. Umieszczam łososia z włoszczyzną w jednym garnuszku i zalewam wszystko zimną wodą. Dodaję ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprz w ziarnach i pół łyżeczki masła. Wywar gotuję przez ok. 1 godzinę 15 minut. Wyjmuję włoszczyznę i przecedzam wywar przez sitko. Łososia rozdrabniam na kawałki. Przygotowuję kluseczki parzone: łyżkę masła zagotowuję z 1 łyżką wody. Dodaję 2 łyżki mąki i mieszam do momentu, aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od dna. Studzę i dodaję 1 całe jajko. Mieszam wszystko dokładnie. Przecedzony wywar rybny umieszczam znów na ogniu i jak tylko się zagotuje wykładam kluseczki parzone - nakładam je za pomocą łyczki, kładę ok. 1/3 łyżeczki. Jak tylko kluseczki wypłyną, znaczy, że są gotowe. Do talerza wkładam plasterek cytryny (wcześniej ją sparzam), dodaję odrobinę pietruszki i można dodać odrobinę białego wina.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce