Zupa łososiowa według przepisu z 1895 roku

Zupa przygotowywana na wywarze z łososia i podawana z plasterkiem cytryny i kluseczkami parzonymi. Jak zapewnia Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jeżeli lubicie łososia, to ta pozycja jest obowiązkowo do wypróbowania i łatwo można się w niej zakochać. Smak dania z jednej strony jest delikatny, ale z drugiej strony bardzo wyrazisty.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Zupa przygotowywana na wywarze z łososia i podawana z plasterkiem cytryny i kluseczkami parzonymi. Jak zapewnia Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jeżeli lubicie łososia, to ta pozycja jest obowiązkowo do wypróbowania i łatwo można się w niej zakochać. Smak dania z jednej strony jest delikatny, ale z drugiej strony bardzo wyrazisty.

W przepisie oryginalnym jest zapis, żeby ugotowanego łososia całkowicie rozetrzeć przez sitko - blogerka z tej opcji zrezygnowała, gdyś kawałki łososia nadadzą zupie ciekawej tekstury. Potrawę można przygotować bez dodatku wina i wyjdzie równie pysznie.

A tak o łososiowej można przeczytać w zbiorze przepisów "Kucharz Warszawski": "Ugotować łososia lub jesiotra z rozmaitą włoszczyzną, pieprzem, angielskim korzeniem, dodając kawałek bobkowego liścia i pół łyżki masła. Skoro się ryba rozgotuje, przecedzić przez gęste sitko, osolić i jeszcze raz zagotować i wlać do wazy, w której powinny być poprzednio przysposobione w plastry pokrajane cytryny, szklanka madery i kluseczki z parzonego ciasta".

Składniki:

300 g dzwonka łososia
800 ml wody
1 szt cebuli
1 szt marchewki
Kawałek selera i pora
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 szt jajka
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
Kilka plasterków cytryny

Przygotowanie:

Usuwam skórę łososia, płuczę mięso ryby. Przygotowuję włoszczyznę: pietruszkę, marchewkę, kawałek pora, pieczoną cebulę, kawałek selera. Umieszczam łososia z włoszczyzną w jednym garnuszku i zalewam wszystko zimną wodą. Dodaję ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprz w ziarnach i pół łyżeczki masła. Wywar gotuję przez ok. 1 godzinę 15 minut. Wyjmuję włoszczyznę i przecedzam wywar przez sitko. Łososia rozdrabniam na kawałki. Przygotowuję kluseczki parzone: łyżkę masła zagotowuję z 1 łyżką wody. Dodaję 2 łyżki mąki i mieszam do momentu, aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od dna. Studzę i dodaję 1 całe jajko. Mieszam wszystko dokładnie. Przecedzony wywar rybny umieszczam znów na ogniu i jak tylko się zagotuje wykładam kluseczki parzone - nakładam je za pomocą łyczki, kładę ok. 1/3 łyżeczki. Jak tylko kluseczki wypłyną, znaczy, że są gotowe. Do talerza wkładam plasterek cytryny (wcześniej ją sparzam), dodaję odrobinę pietruszki i można dodać odrobinę białego wina.

Wybrane dla Ciebie
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯