Zupa łososiowa według przepisu z 1895 roku

Zupa przygotowywana na wywarze z łososia i podawana z plasterkiem cytryny i kluseczkami parzonymi. Jak zapewnia Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jeżeli lubicie łososia, to ta pozycja jest obowiązkowo do wypróbowania i łatwo można się w niej zakochać. Smak dania z jednej strony jest delikatny, ale z drugiej strony bardzo wyrazisty.

Zupa łososiowa według przepisu z 1895 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl
SKOMENTUJ

Zupa przygotowywana na wywarze z łososia i podawana z plasterkiem cytryny i kluseczkami parzonymi. Jak zapewnia Lena Kostylewa, autorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jeżeli lubicie łososia, to ta pozycja jest obowiązkowo do wypróbowania i łatwo można się w niej zakochać. Smak dania z jednej strony jest delikatny, ale z drugiej strony bardzo wyrazisty.

W przepisie oryginalnym jest zapis, żeby ugotowanego łososia całkowicie rozetrzeć przez sitko - blogerka z tej opcji zrezygnowała, gdyś kawałki łososia nadadzą zupie ciekawej tekstury. Potrawę można przygotować bez dodatku wina i wyjdzie równie pysznie.

A tak o łososiowej można przeczytać w zbiorze przepisów "Kucharz Warszawski": "Ugotować łososia lub jesiotra z rozmaitą włoszczyzną, pieprzem, angielskim korzeniem, dodając kawałek bobkowego liścia i pół łyżki masła. Skoro się ryba rozgotuje, przecedzić przez gęste sitko, osolić i jeszcze raz zagotować i wlać do wazy, w której powinny być poprzednio przysposobione w plastry pokrajane cytryny, szklanka madery i kluseczki z parzonego ciasta".

Składniki:

300 g dzwonka łososia
800 ml wody
1 szt cebuli
1 szt marchewki
Kawałek selera i pora
Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
1 szt jajka
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
Kilka plasterków cytryny

Przygotowanie:

Usuwam skórę łososia, płuczę mięso ryby. Przygotowuję włoszczyznę: pietruszkę, marchewkę, kawałek pora, pieczoną cebulę, kawałek selera. Umieszczam łososia z włoszczyzną w jednym garnuszku i zalewam wszystko zimną wodą. Dodaję ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprz w ziarnach i pół łyżeczki masła. Wywar gotuję przez ok. 1 godzinę 15 minut. Wyjmuję włoszczyznę i przecedzam wywar przez sitko. Łososia rozdrabniam na kawałki. Przygotowuję kluseczki parzone: łyżkę masła zagotowuję z 1 łyżką wody. Dodaję 2 łyżki mąki i mieszam do momentu, aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od dna. Studzę i dodaję 1 całe jajko. Mieszam wszystko dokładnie. Przecedzony wywar rybny umieszczam znów na ogniu i jak tylko się zagotuje wykładam kluseczki parzone - nakładam je za pomocą łyczki, kładę ok. 1/3 łyżeczki. Jak tylko kluseczki wypłyną, znaczy, że są gotowe. Do talerza wkładam plasterek cytryny (wcześniej ją sparzam), dodaję odrobinę pietruszki i można dodać odrobinę białego wina.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek