Trwa ładowanie...
dpted1z
oprac. Katarzyna Gileta

Zupa krem ​​z ziemniaków. Gotowa w pół godziny

Przepis

Gęste, kremowe zupy są idealne na zakończenie długiego i ciężkiego dnia pracy. Stają się jeszcze lepsze, gdy nie trzeba poświęcać dużo czasu na ich przygotowanie. Zupa krem z ziemniakami jest świetna na późny obiad lub kolację. Może być serwowana jako przystawka, ale jest sycąca i pełna smaku, dzięki czemu sprawdzi się również jako danie główne.

dpted1z
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 1,3 kg ziemniaków
  • 1 por
  • 3 średnie marchewki
  • 0,5 selera
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 600 ml mleka
  • 80 g masła
  • 40 g mąki
  • pieprz, sól
Przepis
  • Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa drobno pokrój.
  • Podsmaż krótko pora i marchew. Dodaj ziemniaki i selera, zalej bulionem i gotuj około 20 minut.
  • W międzyczasie roztop masło na patelni, dodaj mąkę i zalej mlekiem. Gdy zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia.
  • Gdy ziemniaki będą miękkie, wymieszaj je z zasmażką. Podgrzej krótko i dobrze wymieszaj, mieszając.
  • Tak przygotowaną zupę można wzbogacić zwykłym serem, chrupiącym boczkiem i kwaśną śmietaną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa krem ​​z ziemniaków. Gotowa w pół godziny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dpted1z

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dpted1z
dpted1z
dpted1z
dpted1z
Więcej tematów
dpted1z