Zuccotto - toskański deser
"Wspominam fantastyczny wakacyjny pobyt w Toskanii. Nie tylko piękne krajobrazy, ale także przyjaźnie nastawieni Włosi i fantastyczna kuchnia. Dzisiaj prezentuję przepis na wyśmienity deser, który pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 110 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 3 jajka
Sos owocowy:
- 110 g truskawek
- 100 g malin
- sok z cytryny
- 100 g cukru
Krem waniliowy
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 12 g żelatyny
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 150 g truskawek
- 100 g malin
- 12 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody
Białka ubić. Kiedy będą sztywne, wsypywać cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy, mieszając łyżką. Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto, wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem, papierem do góry. Powoli zdjąć papier.
Wszystkie składniki sosu zmiksować, wylać na upieczone ciasto, zrolować roladę. Włożyć do lodówki na min. 1 godz.
Żółtka utrzeć na krem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować i dodać do niego masę, cały czas mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Zestawić dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Truskawki pokroić na kawałki, maliny w całości dodać do kremu delikatnie wymieszać.
Miskę okrągłą wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały poza miskę. Roladę pociąć na talarki i wyłożyć dno i boki miski. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zastygnięty deser wyłożyć na talerz do góry dnem. Udekorować owocami. Gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze