Zuccotto - toskański deser
"Wspominam fantastyczny wakacyjny pobyt w Toskanii. Nie tylko piękne krajobrazy, ale także przyjaźnie nastawieni Włosi i fantastyczna kuchnia. Dzisiaj prezentuję przepis na wyśmienity deser, który pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 110 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 3 jajka
Sos owocowy:
- 110 g truskawek
- 100 g malin
- sok z cytryny
- 100 g cukru
Krem waniliowy
- 250 g mleka
- 70 g cukru
- 12 g żelatyny
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 150 g truskawek
- 100 g malin
- 12 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody
Przepis
Białka ubić. Kiedy będą sztywne, wsypywać cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy, mieszając łyżką. Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto, wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem, papierem do góry. Powoli zdjąć papier.
Przepis
Wszystkie składniki sosu zmiksować, wylać na upieczone ciasto, zrolować roladę. Włożyć do lodówki na min. 1 godz.
Przepis
Żółtka utrzeć na krem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować i dodać do niego masę, cały czas mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Zestawić dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Przepis
Truskawki pokroić na kawałki, maliny w całości dodać do kremu delikatnie wymieszać.
Przepis
Miskę okrągłą wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały poza miskę. Roladę pociąć na talarki i wyłożyć dno i boki miski. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zastygnięty deser wyłożyć na talerz do góry dnem. Udekorować owocami. Gotowe.