Trwa ładowanie...
d2cnfso
10-01-2020 13:15

Zuccotto - toskański deser

Przepis

"Wspominam fantastyczny wakacyjny pobyt w Toskanii. Nie tylko piękne krajobrazy, ale także przyjaźnie nastawieni Włosi i fantastyczna kuchnia. Dzisiaj prezentuję przepis na wyśmienity deser, który pięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje" - pisze autorka bloga Gotuj ze mną.

d2cnfso
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 110 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 3 jajka

Sos owocowy:

  • 110 g truskawek
  • 100 g malin
  • sok z cytryny
  • 100 g cukru

Krem waniliowy

  • 250 g mleka
  • 70 g cukru
  • 12 g żelatyny
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 150 g truskawek
  • 100 g malin
  • 12 g żelatyny namoczonej w 3 łyżkach wody
Przepis

Białka ubić. Kiedy będą sztywne, wsypywać cukier, nie przerywając ubijania. Na koniec dodać żółtka, wymieszać. Mąkę przesiać i powoli dodawać do masy, mieszając łyżką. Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto, wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopniach. Wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem, papierem do góry. Powoli zdjąć papier.

Wszystkie składniki sosu zmiksować, wylać na upieczone ciasto, zrolować roladę. Włożyć do lodówki na min. 1 godz.

Żółtka utrzeć na krem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować i dodać do niego masę, cały czas mieszać i podgrzewać na wolnym ogniu. Zestawić dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Truskawki pokroić na kawałki, maliny w całości dodać do kremu delikatnie wymieszać.

Miskę okrągłą wyłożyć folią spożywczą tak, aby brzegi wystawały poza miskę. Roladę pociąć na talarki i wyłożyć dno i boki miski. Krem wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zastygnięty deser wyłożyć na talerz do góry dnem. Udekorować owocami. Gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zuccotto - toskański deser
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj