Zrazy z jabłkami. Na świąteczny obiad
Zrazy, choć nieco pracochłonne, sprawdzą się na świąteczny obiad. Rozpływające się w ustach mięso, smakowity farsz i aromatyczny sos. Do tego kluski śląskie lub gruba kasz i ulubiona surówka. Można sobie wyobrazić coś lepszego?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Kotlety cienko rozbić, delikatnie rozbić. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Na mięsie ułożyć porcję jabłek. Mięso zwinąć w rulonik, spiąć wykałaczkami, oprószyć mąką i smażyć na maśle, na rumiano, dodać szynkę konserwową pokrojoną w cienką kostkę, zarumienić i dodać cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić podlać kostką do mięs rozpuszczoną w 400ml wrzącej wody. Dusić do miękkości około 35 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl