Złocisty kurczak z cytryną
Aromatyczny i soczysty kurczak w złocistej odsłonie. Idealnie prezentuje się na wyjątkowoe okazaje, bo zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Przepis pochodzi od Aliny Jasińskiej. Więcej inspiracji znajdziesz na blogu Gotuj ze mną.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać, a ząbki zostawić w całości.
Przepis
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.
Przepis
Pałki kurczaka natrzeć solą, pieprzem i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę kurkumy i dokładnie wymieszać z kurczakiem. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, układając jeden obok drugiego.
Przepis
Cebulę oraz czosnek podsmażyć na patelni po kurczaku. Przełożyć do naczynia, równomiernie rozkładając po całości.
Przepis
Posypać oliwkami i drugą łyżką kurkumy. Cytrynę pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. Posypać łyżką kurkumy i cukrem. Zapiekać przykryte folią aluminiową przez półtorej godziny. Następnie zdjąć folię i zwiększyć temperaturę na 220 stopni C. i zapiec jeszcze 10 minut.
Przepis
Podawać z surówką, ryżem, frytkami lub warzywami z wody.