Trwa ładowanie...
d1k7k1y
17-09-2019 09:24

Złocisty kurczak z cytryną

Przepis

Aromatyczny i soczysty kurczak w złocistej odsłonie. Idealnie prezentuje się na wyjątkowoe okazaje, bo zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Przepis pochodzi od Aliny Jasińskiej. Więcej inspiracji znajdziesz na blogu Gotuj ze mną.

d1k7k1y
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3

Okazja:
gotuj-ze-mna.pl
Źródło: gotuj-ze-mna.pl
Składniki
  • 6-8 pałek z kurczaka
  • pół cytryny
  • 2/3 szklanki zielonych oliwek
  • 2 główki czosnku
  • cebula
  • 3 łyżki kurkumy
  • pieprz,sól
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka cukru
Przepis

Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać, a ząbki zostawić w całości.

Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Pałki kurczaka natrzeć solą, pieprzem i podsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodać 1 łyżkę kurkumy i dokładnie wymieszać z kurczakiem. Mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego, układając jeden obok drugiego.

Cebulę oraz czosnek podsmażyć na patelni po kurczaku. Przełożyć do naczynia, równomiernie rozkładając po całości.

Posypać oliwkami i drugą łyżką kurkumy. Cytrynę pokroić w plastry, ułożyć na kurczaku. Posypać łyżką kurkumy i cukrem. Zapiekać przykryte folią aluminiową przez półtorej godziny. Następnie zdjąć folię i zwiększyć temperaturę na 220 stopni C. i zapiec jeszcze 10 minut.

Podawać z surówką, ryżem, frytkami lub warzywami z wody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Złocisty kurczak z cytryną
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1k7k1y
d1k7k1y
d1k7k1y
d1k7k1y
Więcej tematów
d1k7k1y