Zielone kuzynki cytryny. 5 powodów, dlaczego warto jeść limonki
Orzeźwiający specjał
Limonka wciąż ustępuje popularnością w Polsce swojej żółtej kuzynce. Dzieje się tak głównie dlatego, że owoce szybciej się psują, są droższe, nieco trudniej dostępne i mniej soczyste. Jednak regularne picie soku z limonki i dodawanie go do potraw może przysłużyć się naszemu zdrowiu. W tych zielonych owocach kryje się wiele cennych substancji. Na dodatek mają intensywny, kwaśny smak, który doskonale podkręci smak potraw.
Witaminowa bomba
W kwaśnym miąższu limonki znajdziemy mnóstwo witamin i minerałów. Owoc ten jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. dostarczy nam również sporej dawki witaminy C. Poza tym limonka zawiera flawonoidy, które chronią nas przed szybkim starzeniem się oraz zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. W 100-gramowej porcji tego cytrusa jest ok. 40 kcal, w tym około 10 g węglowodanów.
Zapobiega infekcjom
Limonka, podobnie jak cytryna, jest doskonałym produktem wzmacniającym naszą odporność. Warto więc włączyć ją do codziennej diety w okresie przeziębień i grypy. Wybierajmy ciężkie okazy o lśniącej i jędrnej skórce, znajduje się w nich więcej soku. Szklanka wody z sokiem z limonki i odrobiną miodu powinna stać się naszym codziennym rytuałem. Nic również nie stoi na przeszkodzie, by sok z limonki dodawać do herbaty.
Odkwasza organizm
Ten zielony owoc ma również właściwości alkalizujące, a więc przywraca w organizmie prawidłową równowagę kwasowo-zasadową. Lekarze i dietetycy zalecają, by pić sok z limonki, jeśli uskarżamy się na dolegliwości wynikające z zakwaszenia organizmu takie jak ciągłe zmęczenie, senność, stany depresyjne, problemy żołądkowe czy łamliwe kości. Ponadto limonka pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Sok korzystnie wpływa na pracę wątroby i reguluje poziom glukozy we krwi. Jest również polecany osobom, które się odchudzają. Ma niewiele kalorii i podkręca metabolizm.
Usuwa nadmiar wody
Obrzęki to zmora wielu kobiet. Jak się okazuje skutecznym środkiem na tę uciążliwą dolegliwość może być sok z limonki. Wykazuje on działanie moczopędne i usprawnia procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie. Dzięki temu pomoże on usunąć nadmiar wody z organizmu.
Niezastąpiona przyprawa
Ze względu na swój smak limonka świetnie pasuje do przyrządzania napojów orzeźwiających. Cytrus ten, na przykład, jest jednym ze składników bardzo popularnego drinka mojito (zawiera również biały rum, cukier, miętę, wodę gazowaną i kruszony lód). Limonkę stosujmy do skrapiania warzyw i owoców, jako dodatek do sosów, soków, marynat, musów, lodów, sorbetów, deserów oraz mięs. Świetnie komponuje się z różnymi rybami i owocami morza. Jest niezastąpiona w daniach kuchni meksykańskiej oraz azjatyckiej.