Zdrowe i smaczne mięso. Na naszych stołach gości za rzadko
Dziczyzna, mięso, które przez wieki królowało na polskich stołach, powoli wraca do łask. Coraz częściej możemy kupić mięso z dzików, sarny czy jeleni. Dziczyzna jest jednak mięsem dość trudnym do przygotowania. Wymaga wiedzy i umiejętności, bo inaczej staje się niesmaczna. Przepisów na potrawy z dzikich zwierząt jest w Polsce wiele, my zaproponujemy pięć takich, które każdy będzie w stanie przyrządzić.
Stek z jelenia
Najbardziej szlachetnym daniem z dziczyzny jest stek, przyrządzony najlepiej z polędwicy lub udźca. To mięso jest delikatne, a jednocześnie bardzo soczyste, jeśli odpowiednio je przygotujemy. Składniki: dwa steki z jelenia, czerwone, wytrawne, wino, ocet spirytusowy, jałowiec, musztarda, olej, pieprz, sól.
Steki dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy wino, ocet i olej, dodajemy musztardę i zgniecione jagody jałowca. Mieszamy i do marynaty wkładamy steki. Trzymamy je w lodówce co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim steki około pięć minut z każdej strony. Solimy i oprószamy pieprzem po usmażeniu. Steki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.
Gulasz z dzika
Dziczyzna idealnie nadaje się do potraw duszonych. W takim wypadku jest mniejszy margines błędu, a takie danie uda się zawsze. Na gulasz potrzebujemy: kawałek karkówki lub łopatki z dzika, cebulę, czosnek, kilka suszonych grzybów, mąkę, smalec, cząber, pieprz i sól.
Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki
Mięso kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim mięso. Grzyby moczymy we wrzątku, odsączamy, kroimy i dodajemy do mięsa razem z pokrojoną w piórka cebulą i całymi ząbkami czosnku. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy około godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Hamburgery z dzika
Najlepsze burgery przygotowuje się z wołowiny, ale te z dziczyzny również stają się coraz bardziej popularne. Chude, lekko przerośnięte mięso z dzika nadaje się do nich idealnie. Składniki: mielone mięso z łopatki, cebula, papryka ostra, sałata, ogórek kiszony, musztarda, majonez, bułka na burgery.
Mięso wkładamy do miski i dokładnie ugniatamy, dodając trochę wody. Po wyrobieniu dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę i ostrą paprykę. Formujemy burgery i smażymy je na suchej patelni trzy minuty z każdej strony. Bułkę podgrzewamy, smarujemy majonezem, układamy liść sałaty, burgera, oprószamy go solą i pieprzem, układamy ogórki, łyżkę musztardy i przykrywamy drugą połową bułki.
Sarnina pieczona
Pieczeń z dziczyzny to świetny pomysł na świąteczny obiad. Możemy jeść ją zarówno na ciepło, jak i w plasterkach na zimno. Potrzebujemy: kilogram udźca z sarniny, czerwone wino, słonina, kilka ząbków czosnku, tymianek, majeranek, jałowiec mielony, pieprz i sól.
Mięso czyścimy, usuwamy ścięgna, nakłuwamy i szpikujemy paskami słoniny. Wino wlewamy do miski, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy. Sarninę marynujemy kilka godzin, wyjmujemy, przekładamy do brytfanki, wlewamy także cała marynatę i pieczemy około dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Roladki z sarny
Ładny kawałek sarniny idealnie nadaje się do przyrządzenia zawijanych zrazów, czyli roladek. Składniki: sarnina, boczek wędzony, cebula, ogórki kiszone, mąka, śmietana, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka, jałowiec, sól, pieprz, smalec do smażenia, bulion wołowy.
Mięso kroimy na plastry i rozbijamy na kotlety. Boczek, ogórki i cebulę kroimy w słupki. Mięso smarujemy musztardą, posypujemy solą, pieprzem i układamy na nim boczek, ogórki i cebulę. Roladki zwijamy, obwiązujemy nitką i obtaczamy w mące. Smażymy na smalcu, przekładamy do rondla, wlewamy bulion, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.