Zdrowe i smaczne mięso. Na naszych stołach gości za rzadko

Dziczyzna, mięso, które przez wieki królowało na polskich stołach, powoli wraca do łask. Coraz częściej możemy kupić mięso z dzików, sarny czy jeleni. Dziczyzna jest jednak mięsem dość trudnym do przygotowania. Wymaga wiedzy i umiejętności, bo inaczej staje się niesmaczna. Przepisów na potrawy z dzikich zwierząt jest w Polsce wiele, my zaproponujemy pięć takich, które każdy będzie w stanie przyrządzić.

DziczyznaDziczyzna to smaczne i wartościowe mięso
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Stek z jelenia

Najbardziej szlachetnym daniem z dziczyzny jest stek, przyrządzony najlepiej z polędwicy lub udźca. To mięso jest delikatne, a jednocześnie bardzo soczyste, jeśli odpowiednio je przygotujemy. Składniki: dwa steki z jelenia, czerwone, wytrawne, wino, ocet spirytusowy, jałowiec, musztarda, olej, pieprz, sól.

Steki dokładnie myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy wino, ocet i olej, dodajemy musztardę i zgniecione jagody jałowca. Mieszamy i do marynaty wkładamy steki. Trzymamy je w lodówce co najmniej 12 godzin. Po tym czasie mięso osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim steki około pięć minut z każdej strony. Solimy i oprószamy pieprzem po usmażeniu. Steki najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami.

Gulasz z dzika

Dziczyzna idealnie nadaje się do potraw duszonych. W takim wypadku jest mniejszy margines błędu, a takie danie uda się zawsze. Na gulasz potrzebujemy: kawałek karkówki lub łopatki z dzika, cebulę, czosnek, kilka suszonych grzybów, mąkę, smalec, cząber, pieprz i sól.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Mięso kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem i mąką. Rozgrzewamy smalec, podsmażamy na nim mięso. Grzyby moczymy we wrzątku, odsączamy, kroimy i dodajemy do mięsa razem z pokrojoną w piórka cebulą i całymi ząbkami czosnku. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy około godziny pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Hamburgery z dzika

Najlepsze burgery przygotowuje się z wołowiny, ale te z dziczyzny również stają się coraz bardziej popularne. Chude, lekko przerośnięte mięso z dzika nadaje się do nich idealnie. Składniki: mielone mięso z łopatki, cebula, papryka ostra, sałata, ogórek kiszony, musztarda, majonez, bułka na burgery.

Mięso wkładamy do miski i dokładnie ugniatamy, dodając trochę wody. Po wyrobieniu dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę i ostrą paprykę. Formujemy burgery i smażymy je na suchej patelni trzy minuty z każdej strony. Bułkę podgrzewamy, smarujemy majonezem, układamy liść sałaty, burgera, oprószamy go solą i pieprzem, układamy ogórki, łyżkę musztardy i przykrywamy drugą połową bułki.

Sarnina pieczona

Pieczeń z dziczyzny to świetny pomysł na świąteczny obiad. Możemy jeść ją zarówno na ciepło, jak i w plasterkach na zimno. Potrzebujemy: kilogram udźca z sarniny, czerwone wino, słonina, kilka ząbków czosnku, tymianek, majeranek, jałowiec mielony, pieprz i sól.

Mięso czyścimy, usuwamy ścięgna, nakłuwamy i szpikujemy paskami słoniny. Wino wlewamy do miski, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy. Sarninę marynujemy kilka godzin, wyjmujemy, przekładamy do brytfanki, wlewamy także cała marynatę i pieczemy około dwie godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Roladki z sarny

Ładny kawałek sarniny idealnie nadaje się do przyrządzenia zawijanych zrazów, czyli roladek. Składniki: sarnina, boczek wędzony, cebula, ogórki kiszone, mąka, śmietana, musztarda, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka, jałowiec, sól, pieprz, smalec do smażenia, bulion wołowy.

Mięso kroimy na plastry i rozbijamy na kotlety. Boczek, ogórki i cebulę kroimy w słupki. Mięso smarujemy musztardą, posypujemy solą, pieprzem i układamy na nim boczek, ogórki i cebulę. Roladki zwijamy, obwiązujemy nitką i obtaczamy w mące. Smażymy na smalcu, przekładamy do rondla, wlewamy bulion, dodajemy pozostałe przyprawy i dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość