WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Zastąp śmietanę wyjątkowym sosem. 5 pomysłów na placki ziemniaczane

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Placki ziemniaczane w nowym wydaniu

Obraz
© 123RF

Z sosem grzybowym, serowo-cebulowym lub z warzywami. Sposobów na zastąpienie klasycznej śmietany z cukrem jest wiele. Potrzebujesz odmiany w swojej kuchni? Poznaj nasze pomysły na przygotowanie wyjątkowych placków ziemniaczanych i wprowadź zmiany już dziś.

/ 6Placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym

Obraz
© 123RF

Sos serowo-cebulowy doskonale komponuje się ze smakiem placków ziemniaczanych. Jak przygotować taki sos? Zeszkloną wcześniej cebulę dusimy z odrobiną wody na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy kremowy ser topiony oraz sól i pieprz. Dodatkowo nasz sos możemy wzbogacić pokrojonym drobno szczypiorkiem lub ziołami prowansalskimi, które nadadzą mu wyjątkowy aromat.

/ 6Placki ziemniaczane z sosem grzybowym

Obraz
© 123RF

Do wykonania tego sosu możemy wykorzystać różne rodzaje grzybów. Świetnie sprawdzą się kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki lub zwykłe pieczarki. Grzyby możemy zetrzeć na tarce lub pokroić na kawałki. Smażymy je na maśle, po czym dodajemy do nich śmietanę kremówkę i natkę pietruszki. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

/ 6Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Obraz
© 123RF

Podanie tego specjału jest niezwykle proste. Wystarczy, że na plackach ziemniaczanych umieścimy nasz kremowy dip, na którym położymy plaster łososia. Dodajemy do niego świeżo posiekany koperek lub rukolę. Jest kilka sposobów na zrobienie kremowego sosu. Możemy przygotować go m.in. z jogurtu greckiego i twarożku. Jeżeli nie przepadamy za łososiem, możemy go zastąpić inną rybą np. makrelą.

/ 6Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim

Obraz
© 123RF

Placek po węgiersku to klasyka w wielu polskich domach. Aromatyczne danie na dobre zagościło także w wielu restauracjach w naszym kraju. Duży placek z aromatycznym gulaszem z mięsem i warzywami to dla wielu ulubiony sposób na jedzenie tego dania. Co ciekawe, w wielu miejscach dostaniemy wegetariańską wersję tej potrawy.

/ 6Placki ziemniaczane z duszonymi warzywami

Obraz
© 123RF

Do placków ziemniaczanych świetnie pasują także duszone warzywa. Doskonale sprawdzi się marchewka, pietruszka, seler, a także cukinia, pomidor i papryka. Po dodaniu aromatycznych przypraw: ziół prowansalskich, oregano lub majeranku, placki ziemniaczane z warzywami będą stanowić jarską ucztę. A jaki jest wasz ulubiony sposób serwowania placków ziemniaczanych? Czekamy na wasze opinie.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru