Zastąp śmietanę wyjątkowym sosem. 5 pomysłów na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane w nowym wydaniu
Z sosem grzybowym, serowo-cebulowym lub z warzywami. Sposobów na zastąpienie klasycznej śmietany z cukrem jest wiele. Potrzebujesz odmiany w swojej kuchni? Poznaj nasze pomysły na przygotowanie wyjątkowych placków ziemniaczanych i wprowadź zmiany już dziś.
Placki ziemniaczane z sosem serowo-cebulowym
Sos serowo-cebulowy doskonale komponuje się ze smakiem placków ziemniaczanych. Jak przygotować taki sos? Zeszkloną wcześniej cebulę dusimy z odrobiną wody na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy kremowy ser topiony oraz sól i pieprz. Dodatkowo nasz sos możemy wzbogacić pokrojonym drobno szczypiorkiem lub ziołami prowansalskimi, które nadadzą mu wyjątkowy aromat.
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym
Do wykonania tego sosu możemy wykorzystać różne rodzaje grzybów. Świetnie sprawdzą się kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki lub zwykłe pieczarki. Grzyby możemy zetrzeć na tarce lub pokroić na kawałki. Smażymy je na maśle, po czym dodajemy do nich śmietanę kremówkę i natkę pietruszki. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
Podanie tego specjału jest niezwykle proste. Wystarczy, że na plackach ziemniaczanych umieścimy nasz kremowy dip, na którym położymy plaster łososia. Dodajemy do niego świeżo posiekany koperek lub rukolę. Jest kilka sposobów na zrobienie kremowego sosu. Możemy przygotować go m.in. z jogurtu greckiego i twarożku. Jeżeli nie przepadamy za łososiem, możemy go zastąpić inną rybą np. makrelą.
Placki ziemniaczane z gulaszem węgierskim
Placek po węgiersku to klasyka w wielu polskich domach. Aromatyczne danie na dobre zagościło także w wielu restauracjach w naszym kraju. Duży placek z aromatycznym gulaszem z mięsem i warzywami to dla wielu ulubiony sposób na jedzenie tego dania. Co ciekawe, w wielu miejscach dostaniemy wegetariańską wersję tej potrawy.
Placki ziemniaczane z duszonymi warzywami
Do placków ziemniaczanych świetnie pasują także duszone warzywa. Doskonale sprawdzi się marchewka, pietruszka, seler, a także cukinia, pomidor i papryka. Po dodaniu aromatycznych przypraw: ziół prowansalskich, oregano lub majeranku, placki ziemniaczane z warzywami będą stanowić jarską ucztę. A jaki jest wasz ulubiony sposób serwowania placków ziemniaczanych? Czekamy na wasze opinie.