Zapomnij o sokach w kartonie. Zobacz, jak łatwo przygotujesz je w domu

Lato w pełni! A wraz z nim stargany wypełnione świeżymi, sezonowymi owocami, których aż żal nie kupić. Z przyniesionych skarbów możesz przygotować sok, który doda wigoru całej rodzinie. Zobacz, dlaczego warto mieć w domu wyciskarkę, z której będziesz korzystać latami.

Soki usuną z organizmu toksyny i wzmocnią odporność
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Monika Zonenberg

Zdrowo zacznij dzień
Nie bez powodu o poranku lubimy sięgać po sok. Szklanka płynu wyciśniętego z owoców szybko pobudza nas do życia i sprawia, że czujemy się gotowi na wyzwania całego dnia. Gęsty, naturalnie słodki, czasem działa lepiej niż kawa. Mimo że rynek oferuje niekończące się opcje smakowe i sprawia, że czasem nie wiemy, co wybrać, lepiej postawić na proste smaki w domowym wydaniu. Sok, który przygotowujesz samodzielnie, będzie miał w składzie tylko to, co świadomie do niego dodasz. Kartonowe odpowiedniki nie zawsze mogą spełnić nasze wymagania, a wyciskarka zapewni ci pyszny i zdrowy napój o każdej porze dnia i nocy. Ten niepozorny sprzęt to inwestycja w przyszłość - nie jest tani, jednak posłuży ci przez wiele lat i doda zdrowia całej twojej rodzinie.

Jak działa wyciskarka?
Wyciskarka to urządzenie, które działa inaczej niż sokowirówka. Mimo że obydwa służą do własnoręcznej produkcji soków, działają zdecydowanie inaczej. Wyciskarka miażdży owoce i zagniata je za pomocą śruby umieszczonej w jej wnętrzu. Proces przygotowania soku trwa dłużej, niż podczas użycia zwykłej sokowirówki, jednak nie bez powodu. Sokowirówka z dużą prędkością szatkuje produkty za pomocą ostrzy, czego efektem często jest rozwarstwiający się sok zawierający tylko część witamin i mikroelementów owoców i warzyw, z których został przygotowany. Mimo że sokowirówka również wytwarza płyn ze świeżych owoców, jest on minimalnie pasteryzowany. Duża moc urządzenia sprawia, że sok lekko się nagrzewa, co skutkuje utratą części cennych właściwości. Obroty wyciskarki są wolniejsze, więc nie wytwarzają ciepła. To proces powolny i dokładny, więc z pojedynczego owocu uzyskujemy maksymalną ilość soku. Korzystając z wyciskarki masz pewność, że to najlepsza możliwa jakość soku, którą bez wątpliwości możesz włączyć w jadłospis najbliższych.

Obraz
© Shutterstock.com

Pomysły na zdrowe soki
Świeży sok doskonale zastępuje porcje warzyw i owoców, które powinniśmy zjeść w ciągu dnia. To prosty i smaczny sposób, by nasycić nasz organizm witaminami i mikroelementami, które dadzą nam siłę i witalność. Poszczególne składniki soku, jak i ich mieszanki mają dane działanie na nasze ciało. Soki detoksykujące wzmacniające czy upiększające - każdy możesz przygotować w swojej własnej kuchni. O poranku nasze ciało potrzebuje zdrowego startu, więc zamiast kawy, postaw na szklankę soku z owoców i warzyw. Soki odmładzające i upiększające zawierają zazwyczaj wszelkie rośliny liściaste, winogrona, mango i ananas. Jeśli zależy ci na oczyszczeniu organizmu, często używaj wszelkich owoców jagodowych. Chcąc wzmocnić swój organizm, do soków dodawaj zielone liście, takie jak jarmuż, szpinak czy natka pietruszki w towarzystwie cytryny, pomarańczy czy grejpfruta. Możesz iść krok dalej i wypróbować bardziej oryginalne składniki, które również świetnie zadziałają na ciało. Fasola, papryka, pomidory, a nawet orzechy sprawią, że pokochasz wyciskane soki i będziesz czuł się doskonale.

Obraz
© Shutterstock.com

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji