Zapiekanka z makreli i bakłażana
Bulgur można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach i w sklepach tureckich. Najpierw delikatnie podsmaż kaszę na oliwie z oliwek. Jeśli chcesz, podsmaż z bulgurem posiekaną cebulę i trochę czosnku, a następnie dodaj bulion, w proporcji 1,5 części bulionu na 1 część bulguru. Dodaj sól do smaku i gotuj bulgur przez 15 minut, aż zmięknie. Tuż przed podaniem wmieszaj drobno posiekaną miętę i koperek.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
•   3 świeże makrele, oczyszczone i pokrojone w filety
•   2 bakłażany
•   4 łyżki oliwy
•   1 duża cebula, grubo posiekana 
•   2 ząbki czosnku, drobno posiekane
•   3 łyżki rodzynek 
•   1 łyżka suszonego oregano 
•   czarny pieprz, świeżo zmielony 
•   sok z 1 cytryny
•   150 g jogurtu greckiego 
•   1 jajko
Przepis
1.  Pokrój bakłażany w kostkę i posyp solą, zostaw na 10 minut. 
2.  Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 
3.  Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i delikatnie zeszklij cebulę i czosnek. Osusz bakłażana ręcznikiem kuchennym i dodaj do cebuli. Smaż bakłażana na dużym ogniu przez 2-4 minuty, aż zmięknie i zbrązowieje. 
4.  Dodaj rodzynki i oregano, dopraw solą i pieprzem do smaku. 
5.  Natrzyj filety z makreli solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Rozłóż bakłażany na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i ułóż na nich filety z makreli. 
6.  Wymieszaj jogurt grecki z jajkiem, resztą soku z cytryny i ostatnią łyżką oliwy, a następnie polej tą mieszanką rybę. 
7.  Umieść naczynie na środkowym poziomie piekarnika i piecz makrelę przez 20-25 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i będzie gotowa. Potrawa będzie smakować znakomicie z kaszą bulgur i sałatką z pomidorów.