Zapiekanka z makreli i bakłażana
Bulgur można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach i w sklepach tureckich. Najpierw delikatnie podsmaż kaszę na oliwie z oliwek. Jeśli chcesz, podsmaż z bulgurem posiekaną cebulę i trochę czosnku, a następnie dodaj bulion, w proporcji 1,5 części bulionu na 1 część bulguru. Dodaj sól do smaku i gotuj bulgur przez 15 minut, aż zmięknie. Tuż przed podaniem wmieszaj drobno posiekaną miętę i koperek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
1. Pokrój bakłażany w kostkę i posyp solą, zostaw na 10 minut.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i delikatnie zeszklij cebulę i czosnek. Osusz bakłażana ręcznikiem kuchennym i dodaj do cebuli. Smaż bakłażana na dużym ogniu przez 2-4 minuty, aż zmięknie i zbrązowieje.
4. Dodaj rodzynki i oregano, dopraw solą i pieprzem do smaku.
5. Natrzyj filety z makreli solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Rozłóż bakłażany na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i ułóż na nich filety z makreli.
6. Wymieszaj jogurt grecki z jajkiem, resztą soku z cytryny i ostatnią łyżką oliwy, a następnie polej tą mieszanką rybę.
7. Umieść naczynie na środkowym poziomie piekarnika i piecz makrelę przez 20-25 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i będzie gotowa. Potrawa będzie smakować znakomicie z kaszą bulgur i sałatką z pomidorów.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze