Zapiekana cebula faszerowana mięsem mielonym

Jedno z najprostszych, a zarazem pysznych i ciekawych dań z cebulą w roli głównej. Do przepisu najlepiej wybrać duże, białe cebule, ale doskonale sprawdzą się także cebule czerwone. Ważne, by były duże.

Faszerowana cebulaFaszerowana cebula
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 duże cebule (białe albo czerwone)
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • mała czerwona papryka
  • 3 dorodne pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka (nie musi być świeża)
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Cebule obrać, odciąć wierzch i gotować 5 minut we wrzątku. Tak podgotowane delikatnie wydrążyć.
  • Kajzerkę zalać gorącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę, usuwając pestki, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przestudzoną połączyć z mięsem, jajkiem, odsączoną kajzerką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać i wypełnić farszem cebule.
  • Wydrążone fragmenty cebuli posiekać i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę (bez gniazd nasiennych) pomidorami.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Po środku ułożyć cebule. Opcjonalnie można również do pomidora i posiekanej cebuli dodać trochę mięsa i posypać startym serem żółtym.
  • Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 60 minut, od czasu do czasu polewając cebule powstałym sosem.
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯