Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Zapiekana cebula faszerowana mięsem mielonym

Przepis
3.0
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

d2isyz5
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 4 duże cebule (białe albo czerwone)
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • mała czerwona papryka
  • 3 dorodne pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • kajzerka (nie musi być świeża)
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Cebule obrać, odciąć wierzch i gotować 5 minut we wrzątku. Tak podgotowane delikatnie wydrążyć. Kajzerkę zalać gorącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę, usuwając pestki, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przestudzoną połączyć z mięsem, jajkiem, odsączoną kajzerką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać i wypełnić farszem cebule.

Wydrążone fragmenty cebuli posiekać i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę (bez gniazd nasiennych) pomidorami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Po środku ułożyć cebule. Opcjonalnie można również do pomidora i posiekanej cebuli dodać trochę mięsa i posypać startym serem żółtym.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 60 minut, od czasu do czasu polewając cebule powstałym sosem.

Przepis poleca Magdalena Pomorska

d2isyz5
Zapiekana cebula faszerowana mięsem mielonym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5