Zapiekana cebula faszerowana mięsem mielonym

Jedno z najprostszych, a zarazem pysznych i ciekawych dań z cebulą w roli głównej. Do przepisu najlepiej wybrać duże, białe cebule, ale doskonale sprawdzą się także cebule czerwone. Ważne, by były duże.

Faszerowana cebulaFaszerowana cebula
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 duże cebule (białe albo czerwone)
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • mała czerwona papryka
  • 3 dorodne pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka (nie musi być świeża)
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

  • Cebule obrać, odciąć wierzch i gotować 5 minut we wrzątku. Tak podgotowane delikatnie wydrążyć.
  • Kajzerkę zalać gorącą wodą. Paprykę pokroić w kostkę, usuwając pestki, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przestudzoną połączyć z mięsem, jajkiem, odsączoną kajzerką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Całość dokładnie wymieszać i wypełnić farszem cebule.
  • Wydrążone fragmenty cebuli posiekać i wymieszać ze sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę (bez gniazd nasiennych) pomidorami.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać bulionem. Po środku ułożyć cebule. Opcjonalnie można również do pomidora i posiekanej cebuli dodać trochę mięsa i posypać startym serem żółtym.
  • Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 60 minut, od czasu do czasu polewając cebule powstałym sosem.

Wybrane dla Ciebie

Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm