Zamienniki mięsa. Eko trend 2022 roku w Polsce
Mięso jest jednym z najbardziej popularnych składników naszych dań. Jemy drób, jemy wołowinę i wieprzowinę, coraz częściej także w naszych kuchniach gości mięso baranie, jagnięce lub nawet to ze strusia. Nie wszyscy jednak za mięsem przepadają, a w ostatnich latach coraz popularniejsze są diety wegetariańskie. Jednak wielu z nas nie może wyobrazić sobie życia bez mięsa, a jednak chciałoby zmniejszyć jego spożycie. Jak temu zaradzić? Można mięso zastąpić innymi produktami.
Tofu
Zacznijmy od produktu, który idealnie może imitować mięso. To tofu, którego głównym składnikiem są ziarna soi. Tofu doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa drobiowego, szczególnie w potrawach pochodzących z kuchni azjatyckiej. Da się z niego przyrządzić zarówno chrupiące kotleciki (jeśli tofu będziemy panierować w bułce tartej czy w panko), jak i gulasz. Niektórzy narzekają na brak smaku i "gumowatą" teksturę tofu, ale jest to w wielu przypadkach zaleta, bo ten sojowy serek bardzo łatwo przyjmuje smak przypraw. Tofu może być przyprawione na tyle, by przypominać smak wołowiny lub wieprzowiny. Można z niego przyrządzić również "steki".
Grzyby
Niektóre grzyby idealnie mogą imitować mięso, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Większość z grzybów ma ziemisty smak i mięsistą strukturą, która powoduje, że znakomicie sprawdzą się jako zamiennik mięsa w takich daniach jak chociażby zapiekanki, potrawki i gulasze. Najlepsze w tej roli sprawdzają się boczniaki, z których można przyrządzić na przykład pyszne kotlety czy flaczki.
Soczewica
Soczewica jest bardzo ważnym składnikiem diety każdego wegetarianina. Można jej użyć do zastąpienia chociażby mielonego mięsa. Soczewica nie jest droga, bardzo łatwo ją ugotować i jest sycąca. Z soczewicy możemy przygotować burgery, pulpety czy kotlety.
Ziemniaki
Popularne kartofle nie muszą być traktowane jako podstawowy dodatek do dań obiadowych. Można z nich również przygotować wiele smacznych dań na wiele sposobów. Dobrze sprawdzają się jako składnik burgerów, w daniach egzotycznych, takich jak curry, mogą zastąpić nawet mięso.
Kalafior
Gotowany krótko kalafior (taki, który nie jest rozgotowany), doskonale sprawdza się jako "kurczak" w daniach azjatyckich. Możemy go dzielić na różyczki, panierować w jajku i bułce – wtedy może świetnie naśladować smak skrzydełek. Można przyrządzić go również jako stek.