Zamienniki cukru. Czym możemy słodzić?

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 7Dietetyczne zamienniki

Obraz
© iStock.com

Coraz więcej osób stara się wykluczyć lub ograniczyć spożycie cukru. Dziś jest to łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Na rynku pojawia się coraz więcej naturalnych i zdrowych alternatyw dla tej popularnej substancji słodzącej. Poznajmy je.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 7Miód

Obraz
© iStock.com

Uważany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów spożywczych miód ma podobną kaloryczność do cukru białego, jednak jego głównym składnikiem są proste cukry – glukoza i fruktoza. Są one o wiele lepiej przyswajalne i trawione. Oprócz cukrów w miodzie znajdziemy niewielkie ilości witaminy z grupy B oraz białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne, czyli składniki odpowiadające za lecznicze właściwości miód. Jedzenie miodu pomaga w walce z kaszlem, astmą i alergiami. Ma on działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, poprawia funkcjonowania układu trawiennego i pracę serca.

/ 7Erytrol

Obraz
© iStock.com

Ten słodzik to także substancja naturalna. Erytrol znajdziemy na przykład w gruszkach czy winogronach, ale także w pyłku kwiatów czy grzybach. Produkuje się go na skalę przemysłową, poddając glukozę fermentacji. Erytrol nie wywołuje dolegliwości związanych z układem pokarmowym i praktycznie w całości wydalany jest z moczem. To najbezpieczniejszy ze słodzików. Światowa Organizacja Zdrowia uznała go całkowicie bezpiecznym dodatkiem do żywności. Erytrol przypomina zwykły cukier. Można go wykorzystywać do słodzenia napojów, dodawać do deserów i wypieków.

/ 7Ksylitol

Obraz
© iStock.com

Z kory brzozy produkowany jest kolejny słodzik, ksylitol. Jest on mało kaloryczny, ma także dziesięć razy niższy od sacharozy indeks glikemiczny. Dzięki temu jest idealny dla cukrzyków. Ksylitol przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, a także wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu. Wpływa również pozytywnie na florę jelitową, a długotrwale przyjmowany hamuje łaknienie na słodycze. Słodkość ksylitolu jest podobna do słodkości cukru. Można go wykorzystywać do słodzenia kawy i herbaty, dodawać do wypieków i przetworów owocowych.

/ 7Stewia

Obraz
© iStock.com

Stewia to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej właściwości są znane od wieków. Kilkanaście lat temu zaczęła być ona popularna również w innych częściach świata. Zawiera ona w liściach i łodygach substancje, które odpowiadają za jej słodki smak, a przy tym nie dostarczają kalorii. Stewia jest słodsza od cukru 300 razy, dlatego do słodzenia napojów i deserów wystarczają niewielkie ilości. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada słodyczą szklance cukru. Do słodzenia można wykorzystać liście świeże lub suszone. Świeże liście polecane są do sałatek i napojów. Stewia ma nieco gorzkawy, mdły posmak. Dlatego też korzystajmy z niej z umiarem.

/ 7Syrop klonowy

Obraz
© iStock.com

Ten kanadyjski przysmak kojarzy nam się głównie jako dodatek do naleśników czy racuchów. Syrop klonowy pozyskuje się w sposób naturalny: sok z drzew klonowych gotuje się dość długo, aż zgęstnieje. Oprócz cukru zawiera on wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, a także witaminy z grupy B. Jest zdrowszy niż zwykły cukier, dostarcza też mniej kalorii, ale zawiera duże ilości sacharozy, dlatego nie powinien być używany zbyt często. Syrop można wykorzystać do słodzenia wypieków, jako polewę do naleśników, gofrów, a także składnik marynat do mięs.

/ 7Syrop z agawy

Obraz
© iStock.com

Ostatnimi laty swoje triumfy święci produkowany w Meksyku syrop z agawy. Ma smak podobny do rozwodnionego miodu lub syropu klonowego. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny, która obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą syropu z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru