Dietetyczne zamienniki
Coraz więcej osób stara się wykluczyć lub ograniczyć spożycie cukru. Dziś jest to łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Na rynku pojawia się coraz więcej naturalnych i zdrowych alternatyw dla tej popularnej substancji słodzącej. Poznajmy je.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Miód
Uważany za jeden z najzdrowszych naturalnych produktów spożywczych miód ma podobną kaloryczność do cukru białego, jednak jego głównym składnikiem są proste cukry – glukoza i fruktoza. Są one o wiele lepiej przyswajalne i trawione. Oprócz cukrów w miodzie znajdziemy niewielkie ilości witaminy z grupy B oraz białka, garbniki, woski, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy i kwasy organiczne, czyli składniki odpowiadające za lecznicze właściwości miód. Jedzenie miodu pomaga w walce z kaszlem, astmą i alergiami. Ma on działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, poprawia funkcjonowania układu trawiennego i pracę serca.
Erytrol
Ten słodzik to także substancja naturalna. Erytrol znajdziemy na przykład w gruszkach czy winogronach, ale także w pyłku kwiatów czy grzybach. Produkuje się go na skalę przemysłową, poddając glukozę fermentacji. Erytrol nie wywołuje dolegliwości związanych z układem pokarmowym i praktycznie w całości wydalany jest z moczem. To najbezpieczniejszy ze słodzików. Światowa Organizacja Zdrowia uznała go całkowicie bezpiecznym dodatkiem do żywności. Erytrol przypomina zwykły cukier. Można go wykorzystywać do słodzenia napojów, dodawać do deserów i wypieków.
Ksylitol
Z kory brzozy produkowany jest kolejny słodzik, ksylitol. Jest on mało kaloryczny, ma także dziesięć razy niższy od sacharozy indeks glikemiczny. Dzięki temu jest idealny dla cukrzyków. Ksylitol przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, a także wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu. Wpływa również pozytywnie na florę jelitową, a długotrwale przyjmowany hamuje łaknienie na słodycze. Słodkość ksylitolu jest podobna do słodkości cukru. Można go wykorzystywać do słodzenia kawy i herbaty, dodawać do wypieków i przetworów owocowych.
Stewia
Stewia to roślina, która pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej właściwości są znane od wieków. Kilkanaście lat temu zaczęła być ona popularna również w innych częściach świata. Zawiera ona w liściach i łodygach substancje, które odpowiadają za jej słodki smak, a przy tym nie dostarczają kalorii. Stewia jest słodsza od cukru 300 razy, dlatego do słodzenia napojów i deserów wystarczają niewielkie ilości. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada słodyczą szklance cukru. Do słodzenia można wykorzystać liście świeże lub suszone. Świeże liście polecane są do sałatek i napojów. Stewia ma nieco gorzkawy, mdły posmak. Dlatego też korzystajmy z niej z umiarem.
Syrop klonowy
Ten kanadyjski przysmak kojarzy nam się głównie jako dodatek do naleśników czy racuchów. Syrop klonowy pozyskuje się w sposób naturalny: sok z drzew klonowych gotuje się dość długo, aż zgęstnieje. Oprócz cukru zawiera on wapń, magnez, potas, fosfor i mangan, a także witaminy z grupy B. Jest zdrowszy niż zwykły cukier, dostarcza też mniej kalorii, ale zawiera duże ilości sacharozy, dlatego nie powinien być używany zbyt często. Syrop można wykorzystać do słodzenia wypieków, jako polewę do naleśników, gofrów, a także składnik marynat do mięs.
Syrop z agawy
Ostatnimi laty swoje triumfy święci produkowany w Meksyku syrop z agawy. Ma smak podobny do rozwodnionego miodu lub syropu klonowego. Zawarta w syropie z agawy fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny, która obniża poziom cholesterolu oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą syropu z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on około cztery razy niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.