WAŻNE
TERAZ

Immunitet Zbigniewa Ziobry. Głosowanie w Sejmie

Zakwas na barszcz czerwony inspirowany przepisem Ani Starmach

Nie ma wigilijnego stołu bez barszczu czerwonego. To już ostatni dzwonek, żeby wykonać domowy zakwas.

Zakwas na barszcz czerwony
Źródło zdjęć: © 123RF

Ania Starmach opublikowała na swoim profilu na Instagramie przepis na barszcz czerwony, który zainspirował nas do podzielenia się z wami naszym przepisem.

Zakwas na barszcz czerwony – składniki

1 kg czerwonych buraków
3 ząbki czosnku
2 litry ostudzonej, przegotowanej wody
10 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1,5 łyżki soli

Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania

Buraki obierz ze skórki i opłucz pod strumieniem wody. Następnie pokrój je starannie i cienko na plastry. Jeśli nie potrafisz tego zrobić nożem, użyj tarki. Przygotuj słoik. Ułóż je wewnątrz, przekładając na zmianę z przyprawami i czosnkiem.

W osobnym naczyniu zmieszaj wodę z solą tak, by ta się rozpuściła. Kiedy roztwór będzie gotowy, zalej nim buraki w taki sposób, by pokryły buraki. Uważaj, żeby nie dać za dużo wody. Kiedy wykonasz te wszystkie czynności przykryj naczynie czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Na powierzchni wytworzy się wtedy charakterystyczna piana.

Zobacz także: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika