Zakwas na barszcz czerwony inspirowany przepisem Ani Starmach

Nie ma wigilijnego stołu bez barszczu czerwonego. To już ostatni dzwonek, żeby wykonać domowy zakwas.

Zakwas na barszcz czerwony
Źródło zdjęć: © 123RF

Ania Starmach opublikowała na swoim profilu na Instagramie przepis na barszcz czerwony, który zainspirował nas do podzielenia się z wami naszym przepisem.

Zakwas na barszcz czerwony – składniki

1 kg czerwonych buraków
3 ząbki czosnku
2 litry ostudzonej, przegotowanej wody
10 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1,5 łyżki soli

Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania

Buraki obierz ze skórki i opłucz pod strumieniem wody. Następnie pokrój je starannie i cienko na plastry. Jeśli nie potrafisz tego zrobić nożem, użyj tarki. Przygotuj słoik. Ułóż je wewnątrz, przekładając na zmianę z przyprawami i czosnkiem.

W osobnym naczyniu zmieszaj wodę z solą tak, by ta się rozpuściła. Kiedy roztwór będzie gotowy, zalej nim buraki w taki sposób, by pokryły buraki. Uważaj, żeby nie dać za dużo wody. Kiedy wykonasz te wszystkie czynności przykryj naczynie czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Na powierzchni wytworzy się wtedy charakterystyczna piana.

Zobacz także: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia