Zakwas na barszcz czerwony inspirowany przepisem Ani Starmach

Nie ma wigilijnego stołu bez barszczu czerwonego. To już ostatni dzwonek, żeby wykonać domowy zakwas.

Zakwas na barszcz czerwony
Źródło zdjęć: © 123RF

Ania Starmach opublikowała na swoim profilu na Instagramie przepis na barszcz czerwony, który zainspirował nas do podzielenia się z wami naszym przepisem.

Zakwas na barszcz czerwony – składniki

1 kg czerwonych buraków
3 ząbki czosnku
2 litry ostudzonej, przegotowanej wody
10 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1,5 łyżki soli

Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania

Buraki obierz ze skórki i opłucz pod strumieniem wody. Następnie pokrój je starannie i cienko na plastry. Jeśli nie potrafisz tego zrobić nożem, użyj tarki. Przygotuj słoik. Ułóż je wewnątrz, przekładając na zmianę z przyprawami i czosnkiem.

W osobnym naczyniu zmieszaj wodę z solą tak, by ta się rozpuściła. Kiedy roztwór będzie gotowy, zalej nim buraki w taki sposób, by pokryły buraki. Uważaj, żeby nie dać za dużo wody. Kiedy wykonasz te wszystkie czynności przykryj naczynie czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.

Zakwas będzie gotowy po 5 dniach. Na powierzchni wytworzy się wtedy charakterystyczna piana.

Zobacz także: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny