Trwa ładowanie...
d2wxbgh
05-10-2021 10:28

Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami

Przepis

Ziemniaki stanowią doskonałą i niepowtarzalną bazę dla tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Wypróbujcie koniecznie przepis Andrzeja Polana, szefa kuchni i eksperta kulinarnego IV edycji kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" na zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami.

d2wxbgh
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Grzegorz Grzeszczak
Źródło: Grzegorz Grzeszczak
Składniki

Kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g bryndzy owczej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 600 g śliwek świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki miodu
  • 300 l śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła
Przepis
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Bryndzę mieszamy ze śmietaną, pieprzem i solą.
  • Łączymy z ziemniakami, jajkami i mąką, ale w niedużej ilości. Ciasto przekładamy na stolnicę, robimy wałki, spłaszczamy i jak kopytka kroimy ukośnie.
  • Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 7 minut.
  • Na patelnię wrzucamy masło i miód, rozpuszczamy i dodajemy śliwki, smażymy na miękko. Nasze kluski podajemy polane śliwkami i gęstą śmietaną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2wxbgh
d2wxbgh
d2wxbgh
d2wxbgh
Więcej tematów
d2wxbgh