Zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami
Ziemniaki stanowią doskonałą i niepowtarzalną bazę dla tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Wypróbujcie koniecznie przepis Andrzeja Polana, szefa kuchni i eksperta kulinarnego IV edycji kampanii "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" na zakopiańskie kluski z bryndzą, śmietaną i śliwkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Kluski:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g bryndzy owczej
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 600 g śliwek świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki miodu
- 300 l śmietany 18 proc.
- 2 łyżki masła
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Bryndzę mieszamy ze śmietaną, pieprzem i solą.
- Łączymy z ziemniakami, jajkami i mąką, ale w niedużej ilości. Ciasto przekładamy na stolnicę, robimy wałki, spłaszczamy i jak kopytka kroimy ukośnie.
- Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli ok. 7 minut.
- Na patelnię wrzucamy masło i miód, rozpuszczamy i dodajemy śliwki, smażymy na miękko. Nasze kluski podajemy polane śliwkami i gęstą śmietaną.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze