Z czego można robić kawę?

Prawdziwą kawę produkuje się z ziarna kawowca i nie ma co tu dyskutować. To właśnie ona ma wyjątkowy smak i zapach, które pobudzają do działania, poprawiają samopoczucie i przynoszą chwilę wytchnienia w ciągu zabieganego dnia. Niestety, z różnych powodów nie każdy może sobie pozwolić na spożywanie kofeiny. Jakie więc mamy alternatywy?

Kawa z cykoriiKawa z cykorii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kostrez

Kawa zbożowa

Kiedy ciężko było dostać prawdziwą kawę, kawa zbożowa stała się ratunkiem, mimo że nie zawiera kofeiny. Aktualnie stała się napojem, po który chętnie sięgają nie tylko dorośli, ale i dzieci. Kawa zbożowa może być przygotowywana z różnego rodzaju dodatkami, co stanowi świetnie rozwiązanie dla osób, które lubią eksperymentować. W sklepach tego rodzaju kawa jest dostępna w różnych smakach – od naturalnego, przez karmelowy i czekoladowy, po korzenny czy nawet kokosowy.

Co ważne, kawa zbożowa jest z pewnością zdrowa, gdyż zawiera dużo witamin i składników mineralnych, a także błonnik. Picie kawy zbożowej może pozytywnie wpływać na trawienie, poziom cholesterolu, odporność, a nawet na układ nerwowy i wątrobę. Dodatkowo kawa zbożowa zawiera sporo antyoksydantów, które hamują procesy starzeniowe.

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii jest bezkofeinowa, ale może stanowić doskonały zamiennik prawdziwej kawy. Robi się ją z korzenia cykorii, który jest suszony, mielony, a w końcu prażony. Jego smak jest gorzki, ale w trakcie prażenia uwalniana jest z niego inulina, która nadaje kawie zapach prawie identyczny z aromatem prawdziwej kawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego nie powinniśmy pić kawy z mlekiem

Kawa z cykorii jest również bardzo zdrowa ze względu na zawartość witaminy C, witamin z grupy B, błonnika, magnezu, potasu, cynku, żelaza, fosforu. Jej regularne picie może wspierać pamięć i koncentrację, oczyszczać organizm z toksyn, obniżać ciśnienie tętnicze, regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także wpływać pozytywnie na układ pokarmowy, odpornościowy i nerwowy. Kawa z cykorii jest niskokaloryczna, więc świetnie sprawdza się u osób, które starają się dbać o linię.

Kawa z żołędzi

Tak, nie tylko dziki jadają żołędzie! Z żołędzi można zrobić również kawę, która na dodatek jest bezglutenowa. Owoce dębu są gotowane, a potem palone i mielone. Co ciekawe, żołędziówka nie jest żadną nowością. Podobno pijał ją sam Fryderyk Chopin. Kawa ta charakteryzuje się miłym i mocnym zapachem. Ma korzenny, orzechowy, słodko-gorzkawy smak.

Kawa z żołędzi jest sycąca, więc świetnie zaspokaja głód i pomaga w odchudzaniu. Pozytywnie wpływa na układ pokarmowy.

Kawa z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski jest rośliną, która nie zawiera kofeiny, a mimo to można zrobić z niej kawę. Robi się ją z korzenia, który jest czyszczony, drobno krojony, a następnie suszony i mielony. W sklepach można kupić suszony korzeń, gotową kawę z mniszka, ale można też pokusić się o samodzielne przygotowanie korzenia do mielenia.

W jaki sposób przygotować kawę z korzenia mniszka lekarskiego od podstaw? Korzeń należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie trzeba prażyć go przez 3-4 minuty na suchej patelni. Gdy jego kolor stanie się ciemny, w powietrzu zacznie unosić się kawowy przyjemny zapach. Korzonki należy ostudzić i zemleć. 1-2 łyżeczki proszku wsypujemy do szklanki i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez kilka minut. Do naparu można dodać kakao, kardamon, wanilię, cynamon albo goździki.

Kawa z mniszka lekarskiego ma właściwości detoksykujące oraz wzmacniające odporność. Dodatkowo może wspierać odchudzanie oraz obniżać poziom cukru we krwi. Kanadyjscy naukowcy odkryli, że kawa z mniszka działa również przeciwnowotworowo.

Jeśli chcesz ograniczyć kofeinę w swojej diecie lub musisz to zrobić np. z powodu nadwrażliwości, ale uwielbiasz kawę i nie wyobrażasz sobie bez niej życia, możesz ją bezpiecznie zastąpić innymi produktami. Z powodu braku kofeiny nie dadzą nam one zastrzyku energii, ale smakowo na pewno będą zadowalające. A może nawet przekonasz się do nich bardziej niż się spodziewasz?

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥