Yuzu - supercytrus o niezwykłych właściwościach
Nie cytryna, pomarańcza ani grejpfrut. W takim razie który z kwaśnych owoców, nosi miano supercytrusa? To yuzu - u nas owoc wciąż mało znany, za to to szalenie popularny w Japonii i w innych krajach Dalekiego Wschodu. Supercytrus zaczyna jednak robić międzynarodową karierę, a specjaliści zajmujący się rynkiem gastronomicznym, przewidują, że już niedługo yuzu będzie prawdziwą kulinarną gwiazdą.
Pochodzące z Chin yuzu jest wielkości sporej mandarynki, kształtem bardziej jednak przypomina lekko płaską cytrynę lub limonkę. W zależności od sezonu owoc jest żółty albo zielony. W smaku yuzu jest bardzo kwaśne i cierpkie, więc nie nadaje się do jedzenia na surowo. Aromat soku z yuzu jest jednak niepowtarzalny.
Choć sok jest często wykorzystywany w kuchni, to bardziej popularne jest używanie startej skórki z tego cytrusa. To dobra wiadomość dla nas, bo świeże yuzu wciąż jest trudno kupić w Polsce. Za to suszoną skórkę dostaniemy bez problemu. I choć wygląda - zwłaszcza starta - niepozornie, pomoże nam zrobić w kuchni prawdziwe rewolucje.
Oczywiście, zapach i smak tartej skórki yuzu, nie będą tak intensywne, jakbyśmy sami ją obtarli ze świeżego owocu, ale wciąż warto sięgać po ten produkt. Możemy też kupić sok z yuzu w butelkach i poeksperymentować z tym produktem.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść mango
Właściwości zdrowotne yuzu są nie do przecenienia. Owoc ten zawiera trzy razy więcej witaminy C niż cytryna, w dodatku witamina ta jest świetnie przyswajalna. Witamina C zwiększa odporność organizmu i chroni przed infekcjami. Poprawia przyswajalność żelaza, a także reguluje ciśnienie krwi.
Z kolei olejki aromatyczne, które zawiera yuzu niszczą szkodliwe drobnoustroje, szczególnie te odpowiedzialne za infekcje układu pokarmowego, oddechowego czy skóry. Nie można też nie wspomnieć, że w owocach yuzu jest mnóstwo wapnia i potasu, mikroelementów odpowiedzialnych za dobry stan kości i dobrą pracę serca.
Do jakich potraw używa się yuzu? Przede wszystkim przygotowuje się z niego sosy. Ponzu to najbardziej popularny z nich. Dodaje się go do mięsa, ryb czy warzyw. Do przygotowania ponzu potrzebujemy kilka składników, popularnych w kuchni japońskiej: sok z yuzu, mirin, czyli słodki sos, który powstaje ze sfermentowanego ryżu połączonego z wódką shōchū, ocet ryżowy, płatki suszonego i startego tuńczyka, wodorosty kombu i sok z cytryny. Smak i zapach ponzu jest bardzo charakterystyczny.
Yuzu chashimitsu to z kolei bardzo gęsty syrop – mieszanina miodu i soku o raz skórki z yuzu. Syrop ten jest podstawą yuzu-cha, rozgrzewającego napoju, bardzo często spotykanego w zimniejszych regionach Japonii. Dodaje się go również do wszelkiego rodzaju deserów, a nawet nasącza nim ciasta na bazie biszkoptów.
Owoce yuzu wykorzystuje się również w potrawach wytrawnych. Suimono to bardzo klarowna, lekka zupa. Podstawowymi składnikami są suszone wodorosty kombu i starty tuńczyk. Po doprawieniu zupy skórką z yuzu dodaje się do niej grzyby shitake, krewetki i tofu i podaje jako rosół.
Sok z yuzu jest też nieodzownym składnikiem tsukemono, czyli japońskich kiszonek. Warzywa, takie jak rzepa, ogórki, imbir, kapusta pak choi czy rzodkiew marynuje się krótko w occie i soku z owoców, dodając trochę soli. Tsukemono jest bardzo częstym dodatkiem do ryżu, ale również podaje się to danie jako przekąskę do alkoholu. Warto spróbować!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl