Cebularz – pyszny pomysł na jesień

Kusi złocistą barwą, zachęca chrupiącą skórką oraz niepowtarzalnym smakiem i aromatem pieczonej cebuli. Mieszkańcy Lubelszczyzny od dawna zajadają się tym charakterystycznym wypiekiem, chronionym przez unijne certyfikaty jako produkt regionalny. Pysznego cebularza możemy przygotować także w domu. Jak to zrobić?

Przepis na cebularzePrzepis na cebularze
Źródło zdjęć: © East News
SKOMENTUJ

"Żydowskie piekarnie były bardzo dobre. Cebularze – jaki to był smak!" - wspominał przedwojenne specjały Lublina Józef Honig, ocalony z Holocaustu więzień hitlerowskich obozów zagłady w Majdanku i Trawnikach, po wojnie represjonowany przez władzę ludową. Mimo nacisków w 1968 r. nie opuścił Polski i do końca życia mieszkał w Lublinie, opiekując się pozostałościami po dawnej społeczności żydowskiej miasta.

Receptura tego pysznego wypieku, przekazywana z pokolenia na pokolenie, narodziła się właśnie w należących do Żydów piekarniach zlokalizowanych na terenie lubelskiego Starego Miasta, prawdopodobnie pod koniec XIX wieku. Szczyt popularności cebularz osiągnął w okresie międzywojennym, kusząc nie tylko walorami smakowymi, ale również przystępną ceną. Masowo wypiekano go wówczas nie tylko w Lublinie, ale również w Zamościu czy Kazimierzu Dolnym. Charakterystyczny pszenny placek z pieczoną cebulą, posypany ziarenkami maku, nabywano zwykle na ulicy, od żydowskich handlarzy dźwigających na ramionach kosze wypełnione cebularzami.

Zainteresowanie tym przysmakiem nie spadło także po II wojnie światowej. Choć z krajobrazu Lubelszczyzny zniknęły żydowskie piekarnie, zwyczaj wypieku specjału przejęły liczne piekarnie z całego regionu. Konsumentów nie brakowało.

Cebularz pod ochroną

W 2007 r. cebularz został wpisany na listę produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, a od sierpnia 2014 r. jest chroniony prawem Unii Europejskiej jako produkt regionalny. Ubiegało się o to stowarzyszenie Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego, które skupia 24 piekarni z Lublina i regionu. Każda z nich musi przejść procedurę certyfikacji, potwierdzającą, że wypiek jest przygotowywany według tradycyjnych zasad i spełnia precyzyjnie określone normy – posiada odpowiednią wielkość, a do jego produkcji używane są lokalne składniki – mąka, cebula i olej.

O znaczeniu tego przysmaku świadczy fakt, że od kilku lat w Lublinie działa Regionalne Muzeum Cebularza. Podczas odbywających się tam interaktywnych pokazów z udziałem legendarnej Esterki oraz piekarza Franka przedstawiana jest geneza powstania słynnego wypieku, który od dziesięcioleci napełnia żołądki i sprawia radość mieszkańcom Lubelszczyzny oraz ich gościom.

Żeby cieszyć się wspaniałym smakiem cebularza nie trzeba jednak jechać do Lublina (choć na pewno warto odwiedzić to piękne miasto). Pyszny wypiek bez większego trudu przygotujemy bowiem samodzielnie.

Przepis na cebularza

Przygotowania zaczynamy dzień wcześniej. 3-4 duże cebule kroimy w grubą kostkę, po czym sparzamy wrzątkiem lub wkładamy na minutę do garnka z gotującą się wodą. Odcedzamy, mieszamy z oliwą (2 łyżki), niebieskim makiem (4 łyżki) oraz solą (łyżeczka). Farsz przekładamy do słoika, szczelnie zamykamy, a po całkowitym wystygnięciu wkładamy do lodówki, na całą noc.

Następnego dnia świeże drożdże (50 g) ucieramy z cukrem (łyżka), ciepłym, ale nie gorącym mlekiem (pół szklanki) oraz mąką pszenną (2 łyżki). Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na godzinę. Następnie drożdżowy zaczyn dodajemy do mąki (500 g), razem z ciepłym mlekiem (pół szklanki), roztrzepanym jajkiem i samym żółtkiem, solą (2 łyżeczki) oraz roztopionym masłem (50 g). Wszystko wyrabiamy ręcznie na gładką masę (według tradycyjnych przepisów powinno to trwać około pół godziny), po czym ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 12-14 kawałków. Każdy rozwałkowujemy na okrągły placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy cebulowy farsz, brzegi placków smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy na godzinę, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st., przez około 30 minut, aż cebularze nabiorą złotego koloru.

Przepis na domowe cebularze

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie