Wołowina duszona z pieczarkami

Rozpływające się w ustach mięso, chrupiąca bagietka i aromatyczny tymianek. Pyszne połączenie na obiad. Choć przyrządzenie gulaszu wołowego z pieczarkami zajmuje nieco czasu, warto się poświęcić. Smak tej potrawy wynagrodzi czas spędzony w kuchni.

Wołowina duszona z pieczarkamiWołowina duszona z pieczarkami
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g wołowiny,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • świeży tymianek,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe.

Przepis

Wołowinę opłucz, osusz i pokrój w kostkę o boku 2 cm. Mięso obtocz w połowie mąki. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso na wszystkich stron, aż zmieni kolor na brązowy. Przełóż wołowinę do garnka o grubym dnie i zalej winem. Dodaj obrany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Duś pod przykryciem, aż mięso zmięknie (ok. 2 godzin). W razie potrzeby podlej wodą. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na tym samym tłuszczu, co mięso. Pieczarki opłucz i oczyść. Jeśli są duże pokrój je, mniejsze zostaw w całości. Dodaj do cebuli, oprósz solą i pieprzem i smaż, aż puszczą nieco wody. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Listki tymianku oddziel od łodyżki i dodaj do gulaszu. Łyżkę mąki wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Zawiesinę wlej do garnka i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z bagietką.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości