Wodorosty w kuchni. Azjatycki sekret zdrowia i długowieczności

Wodorosty są podstawowym składnikiem dań w kuchniach Dalekiego Wschodu. Zawierają bogactwo minerałów, które wpływają pozytywnie na organizm. Wodorosty dodaje się do różnych dań, zarówno mięsnych i wegetariańskich. Na bazie wodorostów robione są również suplementy diety.

WodorostyWodorosty można jeść na surowo lub ugotować
Źródło zdjęć: © 123RF

Wodorosty – charakterystyka

Jadalne wodorosty określane są również jako trawa morska. Wodorosty (glony) są miękkimi roślinami, które występują w akwenach wodnych (jeziorach, morzach czy oceanach). Znanych jest ponad 40 tysięcy gatunków glonów, a większość z nich została przebadana pod względem zawartości składników mineralnych. Wodorosty do życia potrzebują światła słonecznego. Wodorosty są popularnym składnikiem dań w Chinach, Korei, Japonii oraz Wietnamie.

Wodorosty – gdzie kupić?

Wodorosty są dostępne w Polsce w sklepach z żywnością typu eko i sklepach internetowych. Pojawiają się również na półkach w hipermarketach. Najczęściej spotyka się wodorosty suszone pakowane w folię lub w postaci kapsułek. Ekologiczne wodorosty, które zostały zatwierdzone przez Unię Europejską, pochodzą z najczystszych hodowli. Do najbardziej znanych wodorostów zaliczane są:

  • wodorosty wakame (wodorosty brązowe)
  • wodorosty kombu (wodorosty brązowe)
  • wodorosty kelp (morszczyn pęcherzykowaty)
  • wodorosty nori (wodorosty czerwone)
  • wodorosty zielone (np. morska sałata)

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Wodorosty – wartości odżywcze

Skład odżywczy wodorostów jest zależny od czystości wód, w których żyją, oraz pory roku i faz księżyca w czasie zbiorów. Wodorosty są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 50 kcal w 100 g. Glony są nieocenionym źródłem błonnika oraz protein. Wodorosty brązowe są bogate w wapń oraz witaminę B12. W składzie morszczynu można znaleźć jod, selen oraz alkiny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Wodorosty – właściwości lecznicze

Wodorosty oczyszczają organizm z toksyn, dlatego są polecane osobom będącym na diecie. Pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Wodorosty mają również działania przeciwzapalne, a ponadto wzmacniają odporność. Jedzenie wodorostów pomoże uzupełnić niedobory soli mineralnych. Wodorosty poleca się również osobom, które mają anemię, cukrzycę, astmę oraz reumatyzm. W krajach Dalekiego Wschodu istnieje przekonanie, że wodorosty leczą także bezpłodność.

Wodorosty – zastosowanie w kosmetyce

Wodorosty są wykorzystywane w kosmetyce, ponieważ odbudowują i chronią naskórek. Są składnikiem kremów oraz toników do twarzy przeznaczonych do skóry suchej oraz skłonnej do podrażnień. Poza tym, w Polsce coraz bardziej popularna staje się spirulina dostępna w tabletkach, ponieważ rozjaśnia cerę oraz wpływa korzystnie na porost włosów.

Wodorosty – zastosowanie w kuchni

Wodorosty można jeść na surowo lub ugotować. Można je dodać do kanapki zamiast sałaty. Poza tym, wodorosty są wykorzystywane przy przyrządzaniu tradycyjnego japońskiego sushi. Popularna jest również sałatka z wodorostów oraz orientalna zupa z wodorostów. Mechu irlandzkiego używa się do produkcji żelów. Popularna jest galaretka z wodorostów. Natomiast pieczone wodorosty wzbogacą smak dania mięsnego.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯