Trwa ładowanie...

Wodorosty w kuchni. Azjatycki sekret zdrowia i długowieczności

Wodorosty są podstawowym składnikiem dań w kuchniach Dalekiego Wschodu. Zawierają bogactwo minerałów, które wpływają pozytywnie na organizm. Wodorosty dodaje się do różnych dań, zarówno mięsnych i wegetariańskich. Na bazie wodorostów robione są również suplementy diety.

Wodorosty można jeść na surowo lub ugotowaćWodorosty można jeść na surowo lub ugotowaćŹródło: 123RF
d3hu2xo

Wodorosty – charakterystyka

Jadalne wodorosty określane są również jako trawa morska. Wodorosty (glony) są miękkimi roślinami, które występują w akwenach wodnych (jeziorach, morzach czy oceanach). Znanych jest ponad 40 tysięcy gatunków glonów, a większość z nich została przebadana pod względem zawartości składników mineralnych. Wodorosty do życia potrzebują światła słonecznego. Wodorosty są popularnym składnikiem dań w Chinach, Korei, Japonii oraz Wietnamie.

Wodorosty – gdzie kupić?

Wodorosty są dostępne w Polsce w sklepach z żywnością typu eko i sklepach internetowych. Pojawiają się również na półkach w hipermarketach. Najczęściej spotyka się wodorosty suszone pakowane w folię lub w postaci kapsułek. Ekologiczne wodorosty, które zostały zatwierdzone przez Unię Europejską, pochodzą z najczystszych hodowli. Do najbardziej znanych wodorostów zaliczane są:

  • wodorosty wakame (wodorosty brązowe)
  • wodorosty kombu (wodorosty brązowe)
  • wodorosty kelp (morszczyn pęcherzykowaty)
  • wodorosty nori (wodorosty czerwone)
  • wodorosty zielone (np. morska sałata)

Zwiędnięta sałata. Proste triki na przywrócenie świeżości warzywu

Wodorosty – wartości odżywcze

Skład odżywczy wodorostów jest zależny od czystości wód, w których żyją, oraz pory roku i faz księżyca w czasie zbiorów. Wodorosty są niskokaloryczne, ponieważ zawierają 50 kcal w 100 g. Glony są nieocenionym źródłem błonnika oraz protein. Wodorosty brązowe są bogate w wapń oraz witaminę B12. W składzie morszczynu można znaleźć jod, selen oraz alkiny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

d3hu2xo

Wodorosty – właściwości lecznicze

Wodorosty oczyszczają organizm z toksyn, dlatego są polecane osobom będącym na diecie. Pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Wodorosty mają również działania przeciwzapalne, a ponadto wzmacniają odporność. Jedzenie wodorostów pomoże uzupełnić niedobory soli mineralnych. Wodorosty poleca się również osobom, które mają anemię, cukrzycę, astmę oraz reumatyzm. W krajach Dalekiego Wschodu istnieje przekonanie, że wodorosty leczą także bezpłodność.

Wodorosty – zastosowanie w kosmetyce

Wodorosty są wykorzystywane w kosmetyce, ponieważ odbudowują i chronią naskórek. Są składnikiem kremów oraz toników do twarzy przeznaczonych do skóry suchej oraz skłonnej do podrażnień. Poza tym, w Polsce coraz bardziej popularna staje się spirulina dostępna w tabletkach, ponieważ rozjaśnia cerę oraz wpływa korzystnie na porost włosów.

Wodorosty – zastosowanie w kuchni

Wodorosty można jeść na surowo lub ugotować. Można je dodać do kanapki zamiast sałaty. Poza tym, wodorosty są wykorzystywane przy przyrządzaniu tradycyjnego japońskiego sushi. Popularna jest również sałatka z wodorostów oraz orientalna zupa z wodorostów. Mechu irlandzkiego używa się do produkcji żelów. Popularna jest galaretka z wodorostów. Natomiast pieczone wodorosty wzbogacą smak dania mięsnego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3hu2xo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3hu2xo
Więcej tematów