Wiemy, gdzie zjeść najlepsze jagodzianki. Kieruj się zapachem
Sezon na jagody w pełni. Warszawski Cukier Puder to raj dla miłośników jagodzianek. Dlaczego akurat te drożdżówki z jagodami zachwyciły warszawiaków?
Wypiekane z miłością
Wypiekane z pasją, z naturalnych składników, ze świeżymi owocami - takie powinny być jagodzianki i właśnie takie znajdziemy w Pracowni Cukier Puder. Codziennie świeże i słodkie, przyrządzane z myślą o wymagających klientach. Najważniejszymi elementem tych słodkich bułeczek są pyszne ciasto drożdżowe i świeże jagody.
W odnalezieniu idealnej jagodzianki na pewno należy kierować się zapachem. O ile smak bułeczki możemy sprawdzić dopiero po zakupie, o tyle zapach powinien pomóc w wyborze. Świeże jagodzianki muszą pachnieć jagodami, masłem i drożdżami. Intensywny, ale naturalny zapach, to klucz do znalezienia tych idealnych.
Dopóki nie spróbujemy wypieków, nie przekonamy się, czym są wypełnione, dlatego tak kluczowym elementem jest zapach przysmaku. W cukierni zapewniają, że ich jagodzianki opływają w jagody, które wręcz wylewają się poza ciasto drożdżowe.
Kruszonka, cukier puder czy lukier?
Klasyczne jagodzianki zwykle przykryte są kruszonką, ale zdarzają się takie z lukrem lub cukrem pudrem. Czy to oznacza, że nie będą to prawdziwe jagodzianki? – Nie powinniśmy się kierować tym, co znajduje się na drożdżówce. To zależy od cukiernika. Każdy cukiernik ma swoje receptury i wizję danego produktu. Natomiast nasze jagodzianki są z kruszonką, posypane do tego cukrem pudrem, a z wierzchu posmarowane masełkiem. Masło jest nie tylko w cieście drożdżowym, ale i na zewnątrz, co nadaje im raz, że fajny smak, a dwa, delikatny połysk. One rozpływają się wprost w ustach – mówi managerka cukierni, Patrycja Radomska.
Jagodowa jagodzianka
Nazwą jagodzianki często firmowane są produkty tylko do nich podobne. Sercem tej słodkiej przekąski są świeże jagody. Bułeczki wypełnione dżemem jagodowym lub czarnymi porzeczkami zwykle rozczarowują klientów. – Naturalne składniki, nic z proszku, świeże jagody, nie może być tutaj mowy o żadnych zamiennikach czy podróbkach. Tu musi być wszystko prawdziwe – dowiadujemy się w Pracowni Cukier Puder
Pytając o sekret idealnej jagodzianki, nie trudno domyślić się, że chodzi o ich jakość. Praca na prawdziwym maśle, jajkach, mleku i drożdżach. Naturalne i dobre składniki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie wyjątkowo smaczne. – Najlepsze jagodzianki to te z polecenia – żartuje managerka. Większość klientów po prostu wraca po swoje ulubione wypieki, nie szukając jagodzianek w innych cukierniach. Jeśli nie chcemy eksperymentować, należy zdać się na stałych bywalców cukierni.
Zobacz także: Wielki test jagodzianek:
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl