Wiemy, gdzie zjeść najlepsze jagodzianki. Kieruj się zapachem

Sezon na jagody w pełni. Warszawski Cukier Puder to raj dla miłośników jagodzianek. Dlaczego akurat te drożdżówki z jagodami zachwyciły warszawiaków?

Piotr Gessler, właściciel Pracowni Cukier Puder w Warszawie ze słynnymi jagodziankami
Źródło zdjęć: © Cukier Puder

Wypiekane z miłością

Wypiekane z pasją, z naturalnych składników, ze świeżymi owocami - takie powinny być jagodzianki i właśnie takie znajdziemy w Pracowni Cukier Puder. Codziennie świeże i słodkie, przyrządzane z myślą o wymagających klientach. Najważniejszymi elementem tych słodkich bułeczek są pyszne ciasto drożdżowe i świeże jagody.

W odnalezieniu idealnej jagodzianki na pewno należy kierować się zapachem. O ile smak bułeczki możemy sprawdzić dopiero po zakupie, o tyle zapach powinien pomóc w wyborze. Świeże jagodzianki muszą pachnieć jagodami, masłem i drożdżami. Intensywny, ale naturalny zapach, to klucz do znalezienia tych idealnych.

Dopóki nie spróbujemy wypieków, nie przekonamy się, czym są wypełnione, dlatego tak kluczowym elementem jest zapach przysmaku. W cukierni zapewniają, że ich jagodzianki opływają w jagody, które wręcz wylewają się poza ciasto drożdżowe.

Kruszonka, cukier puder czy lukier?

Klasyczne jagodzianki zwykle przykryte są kruszonką, ale zdarzają się takie z lukrem lub cukrem pudrem. Czy to oznacza, że nie będą to prawdziwe jagodzianki? – Nie powinniśmy się kierować tym, co znajduje się na drożdżówce. To zależy od cukiernika. Każdy cukiernik ma swoje receptury i wizję danego produktu. Natomiast nasze jagodzianki są z kruszonką, posypane do tego cukrem pudrem, a z wierzchu posmarowane masełkiem. Masło jest nie tylko w cieście drożdżowym, ale i na zewnątrz, co nadaje im raz, że fajny smak, a dwa, delikatny połysk. One rozpływają się wprost w ustach – mówi managerka cukierni, Patrycja Radomska.

Jagodzianki z Pracowni Cukier Puder w Warszawie
© Cukier Puder

Jagodowa jagodzianka

Nazwą jagodzianki często firmowane są produkty tylko do nich podobne. Sercem tej słodkiej przekąski są świeże jagody. Bułeczki wypełnione dżemem jagodowym lub czarnymi porzeczkami zwykle rozczarowują klientów. – Naturalne składniki, nic z proszku, świeże jagody, nie może być tutaj mowy o żadnych zamiennikach czy podróbkach. Tu musi być wszystko prawdziwe – dowiadujemy się w Pracowni Cukier Puder

Pytając o sekret idealnej jagodzianki, nie trudno domyślić się, że chodzi o ich jakość. Praca na prawdziwym maśle, jajkach, mleku i drożdżach. Naturalne i dobre składniki sprawią, że ciasto drożdżowe będzie wyjątkowo smaczne. – Najlepsze jagodzianki to te z polecenia – żartuje managerka. Większość klientów po prostu wraca po swoje ulubione wypieki, nie szukając jagodzianek w innych cukierniach. Jeśli nie chcemy eksperymentować, należy zdać się na stałych bywalców cukierni.

Zobacz także: Wielki test jagodzianek:

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg