Wiele osób zapomina o tym w czasie smażenia naleśników. Duży błąd

Istnieje mnóstwo przepisów na naleśniki i choć nie ma domu, w którym by ich nie podawano, to nie zawsze wychodzą idealne. Przypalają się, przywierają do patelni. Ciasto jest zbyt gęste lub przeciwnie - zbyt rzadkie. Albo ze smakiem coś jest nie tak. Tymczasem prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Jak więc zrobić naleśniki idealne?

NaleśnikiWiele osób popełnia błąd podczas smażenia naleśników
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Ciasto na naleśniki - przepis

Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki na ciasto naleśnikowe. Sekret tkwi w proporcjach. Nie ma uniwersalnego przepisu na naleśniki - większość z nas robi je "na oko". Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody lub mleka, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Według Magdy Gessler, do przygotowania idealnych naleśników potrzebujemy 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki i szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy lub mieszamy trzepaczką, by powstała gładka masa.

Błąd podczas smażenia naleśników

Wiele osób po przygotowaniu ciasta naleśnikowego, od razu zabiera się za smażenia. To duży błąd. Aby naleśniki wyszły puszyste i nie rwały się podczas smażenia, ciasto musi odpocząć. W tym celu odstawiamy je na minimum 30 minut, aby mąka napęczniała. Dzięki temu ciasto wyjdzie aksamitne i gładkie. Ciasto naleśnikowe, możemy również przygotować jeszcze wcześniej i wstawić je do lodówki.

Na czym smażyć naleśniki?

Naleśniki najlepiej smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni. Do ciasta możemy również dodać odrobinę roztopionego masła lub oleju. Jeśli nie mamy patelni z nieprzywierająca powłoką, przed wylaniem porcji ciasta, natłuszczamy powierzcnię patelni smalcem, kawałkiem słoniny, masłem klarowanym lub olejem. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron.

Pyszne i proste Dutch baby. Naleśniki na każdą okazję

Wybrane dla Ciebie
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita