Wiele osób zapomina o tym w czasie smażenia naleśników. Duży błąd

Istnieje mnóstwo przepisów na naleśniki i choć nie ma domu, w którym by ich nie podawano, to nie zawsze wychodzą idealne. Przypalają się, przywierają do patelni. Ciasto jest zbyt gęste lub przeciwnie - zbyt rzadkie. Albo ze smakiem coś jest nie tak. Tymczasem prawidłowo usmażony naleśnik powinien być elastyczny, miękki i smaczny! Jak więc zrobić naleśniki idealne?

NaleśnikiWiele osób popełnia błąd podczas smażenia naleśników
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Ciasto na naleśniki - przepis

Mąka, mleko, woda, jajka, szczypta soli to podstawowe składniki na ciasto naleśnikowe. Sekret tkwi w proporcjach. Nie ma uniwersalnego przepisu na naleśniki - większość z nas robi je "na oko". Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej wody lub mleka, jeśli za rzadkie, dosypujemy mąki. Według Magdy Gessler, do przygotowania idealnych naleśników potrzebujemy 1,5 szklanki mleka, 1,5 szklanki wody, 2 jajka, 2 szklanki mąki i szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy lub mieszamy trzepaczką, by powstała gładka masa.

Błąd podczas smażenia naleśników

Wiele osób po przygotowaniu ciasta naleśnikowego, od razu zabiera się za smażenia. To duży błąd. Aby naleśniki wyszły puszyste i nie rwały się podczas smażenia, ciasto musi odpocząć. W tym celu odstawiamy je na minimum 30 minut, aby mąka napęczniała. Dzięki temu ciasto wyjdzie aksamitne i gładkie. Ciasto naleśnikowe, możemy również przygotować jeszcze wcześniej i wstawić je do lodówki.

Na czym smażyć naleśniki?

Naleśniki najlepiej smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni. Do ciasta możemy również dodać odrobinę roztopionego masła lub oleju. Jeśli nie mamy patelni z nieprzywierająca powłoką, przed wylaniem porcji ciasta, natłuszczamy powierzcnię patelni smalcem, kawałkiem słoniny, masłem klarowanym lub olejem. Naleśniki smażymy na złoty kolor z obu stron.

Pyszne i proste Dutch baby. Naleśniki na każdą okazję

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟