Większość Polaków zapomina o tym składniku jajecznicy. To duży błąd

Jajecznica to śniadaniowy klasyk w polskich domach. Jak ją przygotować, by była idealna? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.

JajecznicaPrzygotowanie jajecznicy nie jest skomplikowane, jednak warto przestrzegać kilku zasad
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Patent na jajecznicę idealną

Jajecznica jajecznicy nierówna, ale kierując się pewnymi zasadami możemy mieć pewność, że nasza będzie wyśmienita. Nie bez znaczenia jest jakość jajek wybieranych do tego dania. Im wyższa klasa, tym smaczniejsze śniadanie.

Jak sprawdzić, czy są świeże? Wkładamy jajko do napełnionego naczynia i obserwujemy, jak się zachowuje. Bardzo świeże jaja leżą poziomo na dnie; stare, których nie powinniśmy jeść – będą wypływać na powierzchnię. Lekko zmierzające ku powierzchni wody są średnio świeże, ale zwykle nadają się do jedzenia.

Warto zwrócić również uwagę na tłuszcz używany do smażenia - najlepiej sięgać po masło w kostce lub klarowane.

Są dwie szkoły wbijania jaj na patelnie. Jedni pozwalają im nieco się ściąć, a dopiero po chwili mieszają, inni wlewają już rozbełtane. Według dietetyków najlepiej ściąć białka, ale żółtka powinny zostać delikatnie płynne, gdyż to one są źródłem cennych składników i błędem jest mocne smażenie ich. Kucharze radzą, aby doprawiać jajecznicę dopiero na talerzu.

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Sekretny składnik jajecznicy

Przygotuj 2 jajka, 8 łyżek śmietanki lub pełnotłustego mleka i łyżkę klarowanego masła. Polacy często zapominają o śmietance. Ten składnik nie tylko wpłynie na smak, ale również nada potrawie aksamitną i kremową konsystencję.

  1. Lekko ubij jajka, śmietanę i szczyptę soli, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Podgrzej małą patelnię z nieprzywierającą powłoką i dodaj masło. Nie pozwól mu się stopić. Nie zrumienić.
  3. Wlej mieszaninę jaj i pozostaw, bez mieszania, na 20 sekund.
  4. Następnie wymieszaj drewnianą łyżką, zgarniając jajka z dna patelni. Pozostaw na 10 sekund, a następnie zamieszaj ponownie.
  5. Powtarzaj tę czynność, aż jaja delikatnie się zetną, wciąż mają być jednak wilgotne.
  6. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na chwilę.
Jajecznica
© 123RF

Jaką patelnię wybrać?

Jajecznicę najlepiej smażyć na patelni teflonowej. Unikaj żeliwnej, ponieważ jajka mogą przybrać podczas smażenia zielonkawy odcień. Ta nieszkodliwa, ale mało estetyczna zmiana koloru, jest wynikiem reakcji chemicznej między żelazem z patelni, a siarką zawartą w białkach jaj.

Pamiętaj także, że nawet po zdjęciu z ognia, jajka dalej będą się smażyć na rozgrzanej patelni. By zatrzymać ten proces, przełóż potrawę na talerz.

Jak mocno ubijać masę jajeczną? To kwestia preferencji. Lekkie ubijanie zapewni bardziej gęstą jajecznicę. Energiczne bicie napowietrzy jaja, dzięki temu danie stanie się bardziej delikatne i puszyste. Jajecznicę najlepiej podawać od razu. Jednak w razie potrzeby można umieścić patelnię w gorącej kąpieli wodnej, by pozostała dłużej ciepła, ale jednocześnie nie stała się sucha i niesmaczna.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Nawet doświadczone panie domu nie mają pewności. Uszka mrozić surowe czy ugotowane?
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Łączy dwie odmiany i wzmacnia odporność. W tym tygodniu kupisz w bardzo dobrej cenie
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Czy musztarda jest zdrowa? Wyjaśnijmy to w końcu raz na zawsze
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Piłem w Turcji na okrągło. Okazuje się, że ten napój poprawia odporność i działa jak afrodyzjak
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Zamiast na drzewach, szukaj ich w sklepach. Właśnie trwa promocja
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ta kawa działa jak eliksir długowieczności. Wzmacnia serce i zmniejsza ryzyko udaru
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Ten pieprz pomaga spalać tłuszcz. Stosuj nie więcej niż 1 łyżeczkę dziennie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥