Warzywny deser. Zdrowy i mniej kaloryczny
Brownie z fasoli, ciasto marchewkowe, a może ciasteczka z cukinii? Warzywne desery, chociaż budzą zdziwienie, cieszą się coraz większą popularnością. Jarzyny, podobnie jak owoce zawierają wiele zdrowych cukrów, dlatego warto je wprowadzić do domowych słodyczy.
Ogromną zaletą wykorzystania warzyw w deserach jest ich niższa kaloryczność. Dzięki temu ciasta nie są aż tak tuczące. W 100 g brownie jest prawie 500 kcal, natomiast w taki sam kawałek brownie z fasoli ma zaledwie 130 kcal. Jest to duża różnica, dlatego szczególnie po warzywne desery powinny sięgnąć osoby kochające słodycze, ale będące na diecie.
Warzywa są świetnym źródłem witamin, więc okazuje się, że łakocie też mogą być zdrowe i pożywne. Coraz częściej w cukierniach można zobaczyć słodycze z wykorzystaniem marchwi, szpinaku, fasoli, cukinii czy buraków. Dodatek jarzyn sprawia, że ciasta są wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Co więcej, wzbogacamy w ten sposób desery o błonnik, niezbędny element diety.
Zobacz także: Ciasto marchewkowe. Sprawdzony przepis:
Warzywa na deser
Nie wszystkie warzywa nadają się do takich eksperymentów. Najlepsze będą te o naturalnym smaku, który łatwo można zdominować. Marchewka jest bardzo popularna w cukiernictwie. Nie ma się co dziwić. Jest słodka i kolorowa, dlatego świetnie sprawdza się w wypiekach. Do ciast pasuje również dynia, fasola, cukinia czy burak.
Wśród ludzi panuje przekonanie, że zdrowy deser nie będzie smaczny. Szczególnie jeśli dodamy do niego warzywa. Warto jednak samemu wypróbować taki deser. Szczególnie, że wiele osób, które pierwszy raz próbuje jarzynowych łakoci, wcale nie rozpoznaje tam smaku warzyw.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl