Warzywny deser. Zdrowy i mniej kaloryczny

Brownie z fasoli, ciasto marchewkowe, a może ciasteczka z cukinii? Warzywne desery, chociaż budzą zdziwienie, cieszą się coraz większą popularnością. Jarzyny, podobnie jak owoce zawierają wiele zdrowych cukrów, dlatego warto je wprowadzić do domowych słodyczy.

Warzywne desery są zdrowe i mniej kaloryczne.
Źródło zdjęć: © 123RF

Ogromną zaletą wykorzystania warzyw w deserach jest ich niższa kaloryczność. Dzięki temu ciasta nie są aż tak tuczące. W 100 g brownie jest prawie 500 kcal, natomiast w taki sam kawałek brownie z fasoli ma zaledwie 130 kcal. Jest to duża różnica, dlatego szczególnie po warzywne desery powinny sięgnąć osoby kochające słodycze, ale będące na diecie.

Warzywa są świetnym źródłem witamin, więc okazuje się, że łakocie też mogą być zdrowe i pożywne. Coraz częściej w cukierniach można zobaczyć słodycze z wykorzystaniem marchwi, szpinaku, fasoli, cukinii czy buraków. Dodatek jarzyn sprawia, że ciasta są wilgotne i dłużej zachowują świeżość. Co więcej, wzbogacamy w ten sposób desery o błonnik, niezbędny element diety.

Zobacz także: Ciasto marchewkowe. Sprawdzony przepis:

Warzywa na deser

Nie wszystkie warzywa nadają się do takich eksperymentów. Najlepsze będą te o naturalnym smaku, który łatwo można zdominować. Marchewka jest bardzo popularna w cukiernictwie. Nie ma się co dziwić. Jest słodka i kolorowa, dlatego świetnie sprawdza się w wypiekach. Do ciast pasuje również dynia, fasola, cukinia czy burak.

Wśród ludzi panuje przekonanie, że zdrowy deser nie będzie smaczny. Szczególnie jeśli dodamy do niego warzywa. Warto jednak samemu wypróbować taki deser. Szczególnie, że wiele osób, które pierwszy raz próbuje jarzynowych łakoci, wcale nie rozpoznaje tam smaku warzyw.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce