Wartości odżywcze malin. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Wielu z nas ceni smak konfitur czy soku z malin. Jednak te pyszne owoce to również istna skarbnica witamin i minerałów.

MalinyMaliny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Maliny goszczą na naszych stołach od wieków. Archeolodzy odkryli, że dzikie maliny były jednym z elementów naszej diety już w epoce brązu. Wzmianki o malinach można znaleźć także w greckiej mitologii. Ich odmiany hodowlane zaczęto wprowadzać w Europie dopiero w XVIII w.

Właściwości odżywcze malin

Maliny są źródłem witaminy C i E oraz witamin z grupy B. Zawierają także liczne minerały: wapń, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo i magnez. Witaminy C i E są naturalnymi antyoksydantami, które spowalniają proces starzenia, poprawiają wygląd naszej skóry, wzmacniają układ odpornościowy.

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się i zwiększają ryzyko rozwoju groźnych chorób, takich jak astma, zaćma, nowotwory, cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki nim zregenerujesz wątrobę. Rewolucyjne wyniki badań naukowców z Olsztyna

Maliny zawierają także podobne do witamin fitaminy, czyli związki roślinne zwane też fenolowymi antyoksydantami. Maliny zawierają także błonnik i pektyny, które wspomagają pracę naszych jelit. W 100 g tych owoców zawiera aż 6,7 g błonnika pokarmowego.

Właściwości zdrowotne malin

Maliny są doskonałym antidotum na przeziębienia, czy wszelkiego rodzaju infekcje. Działają one wykrztuśnie oraz napotnie, zwalczając kaszel i gorączkę. Cenny jest też napar z liści malin. Zawierają one garbniki, które powstrzymują namnażanie się bakterii jelitowych, zwalczając tym samym biegunkę. Napar ten wykazuje również właściwości przeciwzapalne, warto więc płukać nim usta czy gardło.

Jak jeść maliny, kiedy skończy się sezon?

Najlepiej smakują świeże maliny. Jednak są one dostępne dość krótko, więc co potem? Dobrym sposobem jest zamrożenie malin. Mrożenie owoców i warzyw w szczycie sezonu, kiedy są one najzdrowsze, jest dobrym sposobem na zachowanie wszystkich cennych witamin i mikroelementów. Dzięki temu możemy cieszyć się darami lata również jesienią i zimą.

Maliny można również ususzyć. Przepyszne są też dżemy i konfitury z malin. Za to syrop będzie świetnym dodatkiem do kubka rozgrzewającej herbaty podczas długich zimowych wieczorów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości