Wartości odżywcze malin. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Wielu z nas ceni smak konfitur czy soku z malin. Jednak te pyszne owoce to również istna skarbnica witamin i minerałów.

MalinyMaliny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
4

Maliny goszczą na naszych stołach od wieków. Archeolodzy odkryli, że dzikie maliny były jednym z elementów naszej diety już w epoce brązu. Wzmianki o malinach można znaleźć także w greckiej mitologii. Ich odmiany hodowlane zaczęto wprowadzać w Europie dopiero w XVIII w.

Właściwości odżywcze malin

Maliny są źródłem witaminy C i E oraz witamin z grupy B. Zawierają także liczne minerały: wapń, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo i magnez. Witaminy C i E są naturalnymi antyoksydantami, które spowalniają proces starzenia, poprawiają wygląd naszej skóry, wzmacniają układ odpornościowy.

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się i zwiększają ryzyko rozwoju groźnych chorób, takich jak astma, zaćma, nowotwory, cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki nim zregenerujesz wątrobę. Rewolucyjne wyniki badań naukowców z Olsztyna

Maliny zawierają także podobne do witamin fitaminy, czyli związki roślinne zwane też fenolowymi antyoksydantami. Maliny zawierają także błonnik i pektyny, które wspomagają pracę naszych jelit. W 100 g tych owoców zawiera aż 6,7 g błonnika pokarmowego.

Właściwości zdrowotne malin

Maliny są doskonałym antidotum na przeziębienia, czy wszelkiego rodzaju infekcje. Działają one wykrztuśnie oraz napotnie, zwalczając kaszel i gorączkę. Cenny jest też napar z liści malin. Zawierają one garbniki, które powstrzymują namnażanie się bakterii jelitowych, zwalczając tym samym biegunkę. Napar ten wykazuje również właściwości przeciwzapalne, warto więc płukać nim usta czy gardło.

Jak jeść maliny, kiedy skończy się sezon?

Najlepiej smakują świeże maliny. Jednak są one dostępne dość krótko, więc co potem? Dobrym sposobem jest zamrożenie malin. Mrożenie owoców i warzyw w szczycie sezonu, kiedy są one najzdrowsze, jest dobrym sposobem na zachowanie wszystkich cennych witamin i mikroelementów. Dzięki temu możemy cieszyć się darami lata również jesienią i zimą.

Maliny można również ususzyć. Przepyszne są też dżemy i konfitury z malin. Za to syrop będzie świetnym dodatkiem do kubka rozgrzewającej herbaty podczas długich zimowych wieczorów.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne