Trwa ładowanie...

Wartości odżywcze malin. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Wielu z nas ceni smak konfitur czy soku z malin. Jednak te pyszne owoce to również istna skarbnica witamin i minerałów.

MalinyMalinyŹródło: Adobe Stock
d2hhaum
d2hhaum

Maliny goszczą na naszych stołach od wieków. Archeolodzy odkryli, że dzikie maliny były jednym z elementów naszej diety już w epoce brązu. Wzmianki o malinach można znaleźć także w greckiej mitologii. Ich odmiany hodowlane zaczęto wprowadzać w Europie dopiero w XVIII w.

Właściwości odżywcze malin

Maliny są źródłem witaminy C i E oraz witamin z grupy B. Zawierają także liczne minerały: wapń, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo i magnez. Witaminy C i E są naturalnymi antyoksydantami, które spowalniają proces starzenia, poprawiają wygląd naszej skóry, wzmacniają układ odpornościowy.

Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się i zwiększają ryzyko rozwoju groźnych chorób, takich jak astma, zaćma, nowotwory, cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzięki nim zregenerujesz wątrobę. Rewolucyjne wyniki badań naukowców z Olsztyna

Maliny zawierają także podobne do witamin fitaminy, czyli związki roślinne zwane też fenolowymi antyoksydantami. Maliny zawierają także błonnik i pektyny, które wspomagają pracę naszych jelit. W 100 g tych owoców zawiera aż 6,7 g błonnika pokarmowego.

d2hhaum

Właściwości zdrowotne malin

Maliny są doskonałym antidotum na przeziębienia, czy wszelkiego rodzaju infekcje. Działają one wykrztuśnie oraz napotnie, zwalczając kaszel i gorączkę. Cenny jest też napar z liści malin. Zawierają one garbniki, które powstrzymują namnażanie się bakterii jelitowych, zwalczając tym samym biegunkę. Napar ten wykazuje również właściwości przeciwzapalne, warto więc płukać nim usta czy gardło.

Jak jeść maliny, kiedy skończy się sezon?

Najlepiej smakują świeże maliny. Jednak są one dostępne dość krótko, więc co potem? Dobrym sposobem jest zamrożenie malin. Mrożenie owoców i warzyw w szczycie sezonu, kiedy są one najzdrowsze, jest dobrym sposobem na zachowanie wszystkich cennych witamin i mikroelementów. Dzięki temu możemy cieszyć się darami lata również jesienią i zimą.

Maliny można również ususzyć. Przepyszne są też dżemy i konfitury z malin. Za to syrop będzie świetnym dodatkiem do kubka rozgrzewającej herbaty podczas długich zimowych wieczorów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj