Uważaj na rzodkiewkę i sałatę. Lepiej sięgnąć po kiełki

Poza sezonem, pomidory, ogórki, sałata, szpinak, truskawki, cukinia, papryka są sprowadzane do Polski z Hiszpanii, Grecji, Maroka czy Izraela. Dlaczego rozsądniej jest poczekać na polskie produkty, zamiast klupować importowane?

Zamiast jeść nowalijki, możemy wyhodować na parapecie szczypiorek, rzeżuchę albo natkę pietruszki
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

Zanim owoce i warzywa trafią na nasze stoły, muszą przejść długą drogę. Aby przetrwały transport, zbiera się je jeszcze zanim dojrzeją, a potem konserwuje środkami chemicznymi, by nie gniły i nie pleśniały. W praktyce oznacza to, że te apetycznie wyglądające truskawki czy pomidory dojrzewają nie na krzakach, wygrzewając się na słońcu, lecz w naczepie tira i są nafaszerowane pestycydami i środkami grzybobójczymi. Pamiętajmy również, że wiele upraw np. w Hiszpanii jest GMO. Kolejny argument to cena. W sezonie za kilogram pomidorów czy ogórków zapłacimy ok. 2-3 zł, a truskawek ok. 5 zł. W tej chwili kilogram pomidorów kosztuje 8-12 zł, a truskawek nawet 30.

Nasz organizm, zmęczony zimowymi miesiącami, domaga się witamin i mikroelementów. Dlatego tak wielki entuzjazm budzą w nas nowalijki. Jednak czy uprawiane w sztucznych warunkach warzywa, które nigdy nie widziały słońca, mogą być zdrowe? Jak się okazuje, zawartość składników odżywczych w tych roślinach jest zbliżona do tych uprawianych w sezonie na polu. Jednak dostępne teraz nowalijki są przekarmione azotem, który odkłada się w korzeniach i liściach. Jego nadmiar może być niebezpieczny dla naszego zdrowia. Lepiej więc poczekać na rzodkiewki, sałatę czy ogórki z pola.

Czym zastąpić nowalijki? Możemy wyhodować na parapecie szczypiorek, rzeżuchę albo natkę pietruszki. Świetnym rozwiązaniem są takie kiełki rzodkiewki czy brokuła. Jeśli jednak nie możemy się oprzeć świeżej sałacie, pamiętajmy by przed podaniem jej do obiadu, dokładnie ją umyć.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu