Uderz dietą w chorobę. 10 produktów polecanych w nadciśnieniu
Kasza gryczana niepalona
Nieprzypadkowo bywa nazywane "cichym zabójcą", bo dwie na trzy osoby z nadciśnieniem tętniczym nawet nie zdają sobie sprawy z tego, że trawi je śmiertelnie groźna choroba. Jak zapobiec zagrożeniu? Poza regularnymi badaniami powinniśmy odpowiednio zmodyfikować jadłospis.
Produkt powstający z niepalonych ziaren gryki to prawdziwa skarbnica cennych mikroelementów, m.in. magnezu i potasu, które regulują poziom ciśnienia tętniczego. W porównaniu do kaszy palonej dostarcza również więcej błonnika wspomagającego pracę jelit, regulującego proces trawienia, zapobiegającego otyłości i zmniejszającego poziom "złego" cholesterolu. Biała kasza gryczana ma delikatny smak i aromat, dzięki czemu znajduje wiele zastosowań kulinarnych.
Jaja przepiórcze
Osoby z nadciśnieniem powinny wprowadzić do jadłospisu jajka przepiórcze, które wprawdzie nie są tak okazałe jak kurze, ale za to dostarczają mniejszej dawki "łego" cholesterolu LDL, który odkłada się w komórkach ścian tętniczych i doprowadza do chorób układu krążenia (udaru mózgu czy zawału serca) oraz wpływa na rozwój otyłości. Ich żółtko to także bogate źródło pełnowartościowych białek, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, a także witamin z grupy B. Jaja przepiórcze zawierają natomiast znacznie mniej alergenów niż kurze.
Cydr
Nadciśnieniowcy zasadniczo muszą unikać wszelkich trunków, ale jeśli nie mogą obyć się bez "procentów", powinni sięgnąć po cydr. Napój powstający w wyniku długotrwałej fermentacji soku jabłkowego w niewysokiej temperaturze, wykazuje sporo właściwości odżywczych. Dostarcza m.in. dużo potasu, pomagającego utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie. Nie brakuje w nim także cennych antyoksydantów, chroniących organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Jagody
Sezon na te pyszne owoce trwa bardzo krótko, dlatego latem warto regularnie wprowadzać je do jadłospisu i przygotowywać z jagód rozmaite przetwory, którymi będziemy raczyli się jesienią i zimą. Dostarczają m.in. solidnej dawki antocyjanów – roślinnych barwników, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej lepkości krwi, wzmacniają naczynia krwionośne i zwiększają ich elastyczność. Badania naukowe wykazały, że spożywanie jagód i przetworów z tych owoców pozwala zapobiegać nadciśnieniu.
Kapusta kiszona
Zalety cenionych od wieków kiszonek można wyliczać długo. Powinny o nich pamiętać również osoby z nadciśnieniem, ponieważ dzięki wysokiej zawartości witaminy C i błonnika pokarmowego kapusta kiszona skutecznie reguluje ciśnienie krwi. To również zasługa acetylocholiny – organicznego związku chemicznego, którego niedobór może mieć także wpływ na ośrodkowy układ nerwowy i rozwój np. choroby Alzheimera. Najlepiej zakisić kapustę samodzielnie, mamy wówczas możliwość kontrolowania ilość soli – jej nadmiar nie jest wskazany, zwłaszcza przy wysokim ciśnieniu.
Kardamon
Nasiona rośliny pochodzącej z tropikalnych lasów południowo-wschodniej Azji są uznawane za jedną z najstarszych przypraw świata. W kuchni kardamon ceni się za charakterystyczny, korzenny aromat i wyczuwalną nutkę kamfory, cytrusów i pieprzu. Warto po niego sięgać, gdyż – jak wykazały badania naukowców z Arabii Saudyjskiej – skutecznie obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza poziom "złego" cholesterolu i łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Ananas
Owoc nie tylko słodki i soczysty, ale również bardzo zdrowy. Jednym z jego unikalnych składników jest bromelaina – enzym, który wspomaga rozkład białek, przyspiesza i usprawnia procesy przemiany materii, wspiera organizm w usuwaniu szkodliwych toksyn, ale także obniża ciśnienie i zapobiega sklejaniu się płytek krwi, a w efekcie – chorobie wieńcowej czy bardzo niebezpiecznemu zakrzepowemu zapaleniu żył.
Sok z buraków
Może nie każdemu przypadnie do gustu jego charakterystyczny smak, ale nadciśnieniowiec powinien się jednak przemóc, bo to produkt o imponujących właściwościach odżywczych, skutecznie obniżający ciśnienie krwi. Sok z buraków to także niezastąpione wsparcie dla osób zmagających się z anemią, oczyszczający również organizm ze szkodliwych toksyn. Jego walory smakowe poprawimy, dodając trochę soku marchewkowego, jabłkowego lub cytrynowego.
Olej sezamowy
Produkt otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno specjalnie prażonych nasion sezamowych jest bardzo ceniony zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Warto jednak wprowadzić go także do naszej diety, ponieważ nie tylko nadaje ciekawego smaku potrawom, ale również może być remedium na liczne schorzenia, w tym nadciśnienie. To zasługa dużej dawki nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sezaminy – związku z grupy lignanów, skutecznie regulującego ciśnienie krwi.
Czosnek
Już w starożytnym Egipcie karmiono nim budowniczych piramid, by wzmocnić siły i ochronić przed chorobami. Do dziś czosnek uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów naturalnych. Wykazuje nie tylko silne działanie antybiotyczne, ale również obniża ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia: zawału serca czy wylewu krwi do mózgu.