Trwa ładowanie...
d4os1vv
d4os1vv

Tyrolski krupnik (Barley soup)

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 100 g wędzonego specku
  • 60 g ziemniaków
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 40 g selera
  • 200 g wędzonego mięsa
  • sól, pieprz
  • 60 g marchwi
  • szczypiorek
  • 40 g pora
Przepis

W garnku przysmaż pokrojony w kostkę speck, dodaj kaszę i zalej wszystko 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj wędzone mięso i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godziny. 20 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę warzywa i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij wędzone mięso, pokrój na małe kawałeczki i wrzuć z powrotem do zupy. Zupę serwuj posypaną drobno siekanym szczypiorkiem.

*Najbardziej znany i ceniony jest Speck z Certyfikatem Pochodzenia Geograficznego wywodzący się z regionu Górnej Adygi (Tyrol Wysoki).

Przepis poleca Tyrolskie specjały

Podziel się opinią

Share
d4os1vv

d4os1vv
d4os1vv
d4os1vv