Kontrowersje wokół łososia. Jedna z ulubionych ryb pod lupą

Łosoś to ryba, której ławice spotykane są głównie w wodach północnego Atlantyku oraz Morza Bałtyckiego i Północnego. Dziko żyjący łosoś jest źródłem wielu ważnych substancji odżywczych, ale na odmianę hodowlaną lepiej uważać.

łosośW sklepach znajdziemy łososia świeżego lub wędzonego
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Łosoś – wartości odżywcze

Mięso łososia jest przede wszystkim cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, omega-3 i omega-6. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz D, a także minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, cynk, selen, fosfor i miedź. Warto dodać, że jedna porcja łososia jest w stanie zaspokoić sto procent dziennego zapotrzebowania organizmu na potas i jod. Łosoś to także źródło astaksantyny – najsilniejszego antyoksydantu.

Łosoś - właściwości

Bogactwo substancji odżywczych zawartych w łososiu sprawia, że jego spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie.

Cenne w codziennej diecie cukrzyków (i nie tylko) tłuszcze nienasycone redukują poziom tłuszczu we krwi, poprawiają pracę serca i przepustowość naczyń krwionośnych. Ponadto, uśmierzają ból stawów, polepszają sprawność ruchową i pracę mózgu. Kwasy omega-6 chronią przed zakażeniami i poprawiają gojenie ran.

Gravlax - sushi po skandynawsku

Jako źródło witamin, mięso łososia wpływa na poprawę wzroku, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała anemii. Wapń i fosfor wzmacniają układ kostny, a jod harmonizuje proces uwalniania hormonów tarczycy. Spożywanie łososia wpływa pozytywnie także na kondycję skóry, zapobiega pojawianiu się zmarszczek, poprawia koncentrację

Najważniejszą, obok kwasów omega-3 i omega-6, substancją zawartą w mięsie łososia jest astaksantyna, czyli bardzo silny przeciwutleniacz. Ma ona działanie wzmacniające, przeciwbólowe i przeciwzapalne, ale co najważniejsze – chroni przed zachorowaniem na nowotwory.

Warto dodać, że z powodzeniem łosoś może znaleźć się w jadłospisie tych, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami, ponieważ jest nisko kaloryczny, ale wywołuje uczucie sytości.

Łosoś – zastosowanie

W sklepach znajdziemy łososia świeżego lub wędzonego. Ten pierwszy krojony jest najczęściej w poprzek kręgosłupa i nadaje się na ruszt, patelnię, do upieczenia w piekarniku czy ugotowania na parze. Łosoś może szybko stracić swój charakterystyczny smak w obecności mocno aromatycznych ziół, dlatego najlepiej posypać go jedynie solą i pieprzem, spryskać sokiem z cytryny i opcjonalnie doprawić koperkiem.

Łosoś wędzony sprawdzi się zarówno w daniach gorących, jak i w zimnych przekąskach. Jest świetnym składnikiem sałatek i ciekawych przystawek.

Łososia znajdziemy także w konserwach, ale w tym przypadku drastycznie spadnie jego jakość i zawartość substancji odżywczych.

Łosoś odgrywa główną rolę w jednym z najbardziej typowych skandynawskich dań, gravlaxie.

Łosoś – kontrowersje

Wzrost popularności, a co za tym idzie nadmierna eksploatacja łowisk, sprawiły, że dziki łosoś bałtycki stał się gatunkiem, któremu grozi wyginięcie. Zmniejszają się także ławice łososia atlantyckiego. Sposobem na zaspokojenie popytu stały się kontrolowane hodowle, w których łososie są sztucznie tuczone, a brak przestrzeni w klatkach naraża je na zakażenia i toksyny, przez co szkodliwe substancje trafiają wraz z mięsem na nasze stoły. Z tego powodu warto zainteresować się pochodzeniem łososia i dobrzeć mu się przyjrzeć: zdrowe mięso jest sprężyste, skrzela intensywnie czerwone, a skóra jasna i matowa, bez przebarwień.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne