Tradycyjne przyprawy i zioła polskiej kuchni

Dziś w polskich kuchniach używamy przypraw z każdego zakątka świata. Niestety, polskie tradycyjne dodatki do dań idą tym samym w zapomnienie. A szkoda, bo wiele z nich i dziś smakowałoby i zadziwiało naszych gości. Zobaczmy, z czego słynęła stara polska kuchnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 10Popularne w dawnej Polsce

Obraz
© Shutterstock.com

Dziś w naszych kuchniach używamy przypraw z niemal każdego zakątka świata. Niestety, polskie tradycyjne dodatki do potraw często idą tym samym w zapomnienie. A szkoda, bo wiele z nich i dziś zadziwiłoby naszych gości. Zobaczmy, z jakich ziół i przypraw słynęła staropolska kuchnia.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

/ 10Jałowiec

Obraz
© Shutterstock.com

Obfitość rosnących w polskich lasach jałowców to naturalna przyczyna, dla której owoce tego krzewu były często używane w staropolskiej kuchni. W dodatku istnieje także medyczne uzasadnienie ich stosowania - mają właściwości bakteriobójcze, odkażające i moczopędne. Ułatwiają także trawienie tłustych potraw. Granatowoczarne jagody dodawano do wielu dań, szczególnie mięsnych i rybnych - nadawały im nieco "dziki" smak. Słynna stała się też kiełbasa jałowcowa - w czasie jej wędzenia używano gałązek krzewu jałowca.

/ 10Estragon

Obraz
© Shutterstock.com

Estragon to jedna z najbardziej popularnych przypraw w kuchni francuskiej. Mało kto jednak wie, że w XVI i XVII-wiecznej Polsce suszone liście tego zioła były tak powszechne jak... sól. Estragon jest dobrym dodatkiem do sałatek, zup, pieczeni i marynat. Dodawano go między innymi do ogórków - zarówno kiszonych, jak i w zalewie octowej. Nadawał on warzywom jędrności. Estragon łagodzi podrażnienia żołądka, więc warto i dziś używać go w kuchni.

/ 10Lubczyk

Obraz
© Shutterstock.com

Zanim w silnie aromatycznych przyprawach w płynie, które można stosować do poprawiania smaku zup, sosów i innych dań, pojawił się glutaminian sodu jego rolę spełniał lubczyk. Aromatycznemu ekstraktowi z korzenia tej rośliny swój niepowtarzalny smak zawdzięcza słynna przyprawa maggi. Natomiast świeży lubczyk wzbogaci smak niemal każdej potrawy. Można go posiekać lub wrzucić w całości, jednak pamiętając, że ma dość intensywny smak, początkowo słodkawy, następnie odrobinę ostrzejszy, na końcu przyjemnie gorzkawy. W dawnej Polsce uchodził za afrodyzjak.

/ 10Kminek

Obraz
© Shutterstock.com

Staropolska kuchnia nie istnieje bez tej przyprawy. Kminek dodawany jest niemal do wszystkich tradycyjnych dań, głównie dlatego, że ma dobroczynny wpływ na układ trawienny - zapobiega wzdęciom i działa moczopędne. Pasuje do świeżej i kiszonej kapusty, w tym również do surówek na bazie kapusty oraz bigosu, żytniego i pszennego pieczywa, słonych ciast i ciasteczek, ziemniaków, buraków (również do ćwikły), cebuli, marchewki, zup (takich jak grzybowa czy kapuśniak).

/ 10Arcydziegiel

Obraz
© Shutterstock.com

Ta bardzo aromatyczna przyprawa dziś jest prawie nieznana, a kiedyś była dość powszechna na polskich stołach. Ma intensywny, słodko-korzenny smak. Smażone w cukrze pochewki liściowe i łodygi służyły do przybrania ciast, tortów i deserów. Liście i korzenie arcydzięgla dodawano do nalewek, na przykład do słynnej benedyktynki. Powstaje z nich też tzw. dzięgielówka. Za to sproszkowany korzeń aromatyzował potrawy mięsne, szczególnie gulasze i potrawki. Młode liście arcydzięgla można dodawać do sałatek, zaś łodygi jeść jak jarzynkę. Liście arcydzięgla mają też wyjątkową właściwość: ograniczają kwasowość, np. kompotu z rabarbaru czy agrestu.

/ 10Anyż

Obraz
© Shutterstock.com

Specyficzny odświeżający i korzenny smak anyżu (nie mylić z anyżem gwieździstym) był dobrze znany w staropolskiej kuchni. Szarozielone owoce są doskonałą przyprawą do różnych ciast, miodowników, pierników, słodkiego pieczywa i ciast wigilijnych. Dodaje się je do zup mlecznych, owocowych płatków owsianych, słodkich potraw z ryżu, budyniów, sałatek owocowych, kremów i tortów. Nasiona tej rośliny były składnikami nalewek i innych napitków, na przykład napojów odświeżających. Alkoholowa nalewka służyła jako lekarstwo w dolegliwościach trawiennych i była bardzo popularna. Anyż ma także właściwości wykrztuśne i rozkurczające.

/ 10Nasturcja

Obraz
© Shutterstock.com

Kwiaty nasturcji to znakomity dodatek do surówek i potraw z serem czy jajkami. Mogą stanowić także efektowną ozdobę potraw i składnik pysznej nalewki. Za to marynowane niedojrzałe owoce nasturcji są nazywane polskimi kaparami, można je wykorzystać w sosach czy sałatkach. W kuchni wykorzystuje się też liście rośliny, która zawiera dużo soli mineralnych, olejków eterycznych i błonnika. Ma działanie bakteriobójcze i jest zalecana w leczeniu zakażeń dróg oddechowych oraz moczowych.

/ 10Piołun

Obraz
© 123RF.COM

Liście i łodygi piołunu mają mnóstwo właściwości leczniczych. Choć smak jest dość odstręczający, nalewki z piołunu stały przed wiekami w każdym polskim domu. Leczyły i bóle głowy, i bóle menstruacyjne, i dolegliwości żołądkowe. Niekiedy piołunu używało się również do przyprawiania tłustych pieczonych gęsi, kaczek lub baraniny. Świeże listki stosowało się do ziołowych naparów.

10 / 10Cząber ogrodowy

Obraz
© Shutterstock.com

Nieco zapomniany cząber ma gorzki smak i silny zapach. Jako że pobudza apetyt, używany był (i jest) w zastępstwie pieprzu, szczególnie w sosach i marynatach do mięs. Cząber stosuje się przy problemach z układem pokarmowych, przy biegunkach oraz nieżytach jelit, żołądka. W kuchni możemy doprawić nim ciężkostrawne tradycyjne potrawy. Często dodawano go do wędlin i kiełbas. Dobrze komponuje się także z fasolą i ziemniakami.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki