Trwa ładowanie...
d1gin45
d1gin45

Tortilla z wołowiną i kurkami

Przepis

Tortilla z wołowiną i kurkami z cukinią oraz sosem kolendrowym na bazie greckiego jogurtu. Kukurydziane tortille można przygotować samodzielnie lub postawić na produkt gotowy, ale z krótką listą składników.

5.0
(3 głosy)
Oceń:
d1gin45
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Tortilla z wołowiną i kurkami
www.dziekujebylopyszne.pl
Tortilla z wołowiną i kurkami
Składniki
  • 4 tortille (u mnie kukurydziane)
  • 250 g wołowiny
  • 1 mała cukinia
  • 150 g kurek
  • 2-3 cm imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cebuli
  • spory pęczek kolendry
  • 150 g jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • limonka
  • ostra papryczka
Przepis

Połowę kolendry blendujemy z jogurtem w misie blendera. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy do przegryzienia się składników. Mięso myjemy, kroimy w paski. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na oleju smażymy cebulę, dodajemy mięso, sos sojowy, pokrojony w plasterki imbir, czosnek, ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki (ilość wg uznania). Smażymy 5 minut, mieszając. Dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i delikatnie dusimy, aż kurki będą dobre (u mnie około 10 minut). Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron około 30 sekund. Na tortilli kładziemy farsz, polewamy sosem kolendrowym, dodajemy liście kolendry, skrapiamy limonką. Całość zawijamy.
Zobacz także: szybkie, proste i zdrowsze ciasto czekoladowe

Polecamy wideo: antrykot z rozmarynem i tymiankiem

Tortilla z wołowiną i kurkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
d1gin45
d1gin45
d1gin45

d1gin45
d1gin45
d1gin45