Tortilla z wołowiną i kurkami
Tortilla z wołowiną i kurkami z cukinią oraz sosem kolendrowym na bazie greckiego jogurtu. Kukurydziane tortille można przygotować samodzielnie lub postawić na produkt gotowy, ale z krótką listą składników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 4 tortille (u mnie kukurydziane)
- 250 g wołowiny
- 1 mała cukinia
- 150 g kurek
- 2-3 cm imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- spory pęczek kolendry
- 150 g jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- limonka
- ostra papryczka
Połowę kolendry blendujemy z jogurtem w misie blendera. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Odstawiamy do przegryzienia się składników. Mięso myjemy, kroimy w paski. Cebulę siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na oleju smażymy cebulę, dodajemy mięso, sos sojowy, pokrojony w plasterki imbir, czosnek, ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki (ilość wg uznania). Smażymy 5 minut, mieszając. Dodajemy umyte i oczyszczone kurki. Smażymy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy cukinię i delikatnie dusimy, aż kurki będą dobre (u mnie około 10 minut). Tortille podgrzewamy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron około 30 sekund. Na tortilli kładziemy farsz, polewamy sosem kolendrowym, dodajemy liście kolendry, skrapiamy limonką. Całość zawijamy.
Zobacz także: szybkie, proste i zdrowsze ciasto czekoladowe
Polecamy wideo: antrykot z rozmarynem i tymiankiem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze